Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šance pro východní obchvat. Úřady v Olomouci se vrátí k ochrannému pásmu, které stavbu blokuje

Stavbě východní tangenty Olomouce, kterou blokuje ochranné pásmo vodního zdroje, svitla naděje. Příslušný vodoprávní úřad nyní potvrdil, že se ochranným pásmem bude znovu zabývat. Obchvat má odvést tisíce tranzitních automobilů a kamionů z okrajových částí Olomouce.

Ministerstvo životního prostředí nedávno na odbor životního prostředí olomouckého magistrátu poslalo metodické sdělení, jak dál při ochraně vodního zdroje postupovat. "V souladu s touto metodickou pomocí zvažuji, že se budu snažit posadit s odborníky a zpracovateli posudků k jednomu stolu a požádám i Českou geologickou službu o expertní posouzení. Vrátíme se tak i k rozšíření ochranného pásma z roku 2020," potvrdil vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Právě rozšíření ochranného pásma vodního zdroje OLMA v západní části Olomouce z roku 2020 stavbu východního obchvatu blokuje. V celé lokalitě je totiž přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY jako provozovatele vodního zdroje.

Mlékárna OLMA spadá pod Holding Agrofert, který v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš (ANO), změny ochranného pásma nevítá. 

"Je mi neustále připomínáno, že pro tangentu byla vydána kladná EIA. Ale já o ní mám z pohledu ochrany vod čím dál tím větší pochybnosti a říkám, že je nutné odstranit vady v případě ochrany vod. Je to v zájmu stavby tangenty a jejího budoucího provozu. Když dám k sobě všechny čtyři aktuální odborné hydrogeologické posudky, z nichž tři jsme v době procesu EIA neměli, hydrogeologii zpracovanou v dokumentaci EIA k východní tangentě a přidám stanovisko Ministerstva životního prostředí z dokumentace EIA, tak se ujistím, že si EIA k východní tangentě zaslouží dopracování," je přesvědčen Loyka.

OLMA neuspěla s dalším ochranným pásmem. Hrozila stavební uzávěra části Olomouce, oddechli si investoři

Mlékárna OLMA z koncernu Agrofert neuspěla s rozšířením ochranného pásma vodního zdroje, které by podle developerů mohlo znamenat faktickou stavební uzávěru celé západní části Olomouce. Jiné ochranné pásmo nyní blokuje výstavbu důležitého...

Na východní obchvat Olomouce čekají především obyvatelé Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, kudy denně projíždí tisíce automobilů a kamionů. Tangenta přijde na tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Změny ochranného pásma vítá samospráva a developeři. "Městská samospráva v minulosti vyjádřila pochyby o zákonnosti ochranného pásma," uvedl například náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

"Nejsme proti ochrannému pásmu jako takovému, ale chtěli bychom hledat prostor ke sladění veřejného zájmu ochrany vodního zdroje s veřejným zájmem dalšího rozvoje území na základně odborné diskuse hydrogeologů. To platí pro rozšíření ochranného pásma vodního zdroje z roku 2020," reagoval také předseda představenstva investiční skupiny CSCP a zástupce Rezidence Hamerská pevnost Martin Sušil. Společnost chystá na východním okraji Olomouce bytovou a vilovou výstavbu za stamiliony. 

Veledůležitý východní obchvat Olomouce má zásadní problém. Blokuje ho ochranné pásmo vodního zdroje, které olomoucký magistrát schválil před dvěma lety na konci jara v době covidového lockdownu. Opatření tehdy prošlo v tichosti a bez povšimnutí...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti

Štítky východní obchvat, tangenta, ochranné pásmo, Olomouc, Ministerstvo životního prostředí České republiky, EIA, Olma, Česká geologická služba, Andrej Babiš, ANO 2011, Česká pirátská strana, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro východní obchvat. Úřady v Olomouci se vrátí k ochrannému pásmu, které stavbu blokuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.