Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Výletní Ololodě se zastavily, řeka Morava je kvůli stavebním úpravám na přirozené hladině

Pozvolné vypouštění zásob vody v jezové zdrži na řece Moravě začalo tento týden v Olomouci, vodohospodářská manipulace je potřeba kvůli opravám opěrných zdí na Bystřici, která se vlévá právě do největšího toku krajského města. Z důvodu souběhu dvou stavebních akcí v různých úsecích řek musely výletní Plavby Olomouc po devíti letech přerušit provoz.

V průběhu pondělního dne probíhalo od čtyř hodin od rána postupné vypouštění jezové zdrže na řece Moravě poblíž Velkomoravské ulice. „Obyvatelům Olomouce se na měsíc a půl naskytne příležitost pozorovat, jak by řeka Morava v Olomouci vypadala, kdyby nebylo jezu. Úroveň hladiny bude určovat pouze přirozený průtok v řece Moravě. Důvodem srážky je oprava opěrných zdí řeky Bystřice, jejichž základy jsou kvůli vzdutí vody v nadjezí prakticky celý rok pod hladinou. Vypouštění jezové zdrže bylo naplánováno velice pozvolně s ohledem na stavební práce níže po toku v rámci IV. A etapy protipovodňových opatření Olomouce,“ shrnul mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Půl milionu. Veřejná sbírka na opravy fasády na zámku v Plumlově překonala kulatou částku

Částku půl milionu korun již překonala veřejná sbírka na opravy zámku v Plumlově na Prostějovsku. Zámek, který se stal národní kulturní památkou, nutně potřebuje opravu fasády. Přijde na 110 milionů korun. Pomoc přislíbil i Olomoucký kraj.

Hladina vody nad jezem podle něj o 2,4 metru, pokles hladiny Moravy bude znatelný i v centru Olomouce a omezeny kvůli tomu budou muset být podle vodohospodářů také vodní aktivity. Zastavit se musely Plavby Olomouc, které vozí zájemce na výletních lodích z náplavky. Ololodě Kordulka a Marie Terezie tak budou několik týdnů přes prázdniny zakotvené.  „Dříve při stavbě protipovodňových opatřeních jsme si poradili tak, že jsme našli jeden úsek pod Olomoucí; tam se však nyní dělají také protipovodňové úpravy. Letos jsme tak bohužel nuceni šest týdnů počkat, než se voda napustí. Za těch devět let, co službu děláme, tak letos poprvé nebudeme v létě plout," komentoval organizátor plaveb Šimon Pelikán a tím, že místo plaveb nabízí prohlídky města z Ološlapu na souši.

Práce na přibližně 1,2 kilometru dlouhém úseku řeky Bystřice od soutoku s Moravou po lávku v ulici Bystrovanská potrvají až do letošního října a státní podnik za ně zhotovitelské firmě zaplatí 7,8 milionu korun. Samotné snížení hladiny bude kratší a Povodí Moravy toto období využije i k pravidelné údržbě jezu a nadjezí. „Srážka je naplánovaná a vodoprávním úřadem schválená v termínu od 8. července do 26. srpna. Od 8. července do 5. srpna půjde o úplnou srážku, kdy bude hladina tvořena pouze přirozeným průtokem. V tomto období provede správce toku stavební práce na základech a běžně zaplavených částech zdí. Následně od 6. srpna do 26. srpna Povodí Moravy hladinu v jezové zdrži zvedne přibližně o metr,“ popsal mluvčí Chmelař s tím, že na konci srpna začne opětovné napouštění jezové zdrže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plavby Olomouc

Štítky Investice, oprava, rekonstrukce, opěrné zdi, koryto řeky, Bystřice, Morava, srážka hladiny, protipovodňová opatření, Olomouc, Povodí Moravy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výletní Ololodě se zastavily, řeka Morava je kvůli stavebním úpravám na přirozené hladině  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.