Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Tropy, dusno a bouřky. Přívalové srážky mohou zasáhnout i oblasti Olomouckého kraje

Před bouřkami s přívalovým deštěm varují meteorologové také v regionech Olomouckého kraje, výstraha je platná od středečního večera až do čtvrtečních brzkých ranních hodin. Bouřková linie má postupovat podle předpovědí přes území České republiky od západu, může přinést i krupobití či prudké nárazy větru.

Středeční den se i v Olomouckém kraji nese v duchu tropických teplot, podle meteorologů před frontálním rozhraním proudí nad střední Evropou velmi teplý vzduch od jihu. Podle předpovědi by měly nejvyšší teploty v kraji dosáhnout hodnoty až 35 stupňů Celsia. K večeru se očekává na Moravě změna počasí, od západu bude přibývat oblačnosti. Už v průběhu dne by měly některé oblasti v Česku zasáhnout bouřkové jevy. „První bouřky zřejmě začnou vznikat v pásu mezi západní Šumavou a Karlovarskem, přesná poloha je zatím nejistá. Bouřky budou mít podobu multicel, které se spojí v linii, jež bude pomalu postupovat k severovýchodu či východu, později večer k jihovýchodu. Nebezpečné budou zejména srážky – úhrny až 50 milimetrů za krátký čas, v opakovaných bouřkách i více,“ uvedli zástupci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň. Obce dál sčítají škody

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň, této úrovně dosáhl například potok Šišemka v obci Šišma. Průtok byl přes třicet metrů krychlových vody za sekundu. Postižené obce stále sčítají škody, půjdou do milionů.

„Velmi silné bouřky budou doprovázeny přívalovými srážkami, nárazovým větrem a kroupami,“ uvedl Petr Drobek z regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Ostrava-Poruba.

Například prostějovská radnice upozorňuje také na rizika spojená se vstupem do zalesněných oblastí. „Odbor správy a údržby majetku města informuje občany, že kvůli silnému větru a předpovědi ČHMÚ je uzavřen lesopark Hloučela včetně cyklostezky v úsecích ulic Tichá - Kostelecká, Kostelecká - Pod Kosířem, Pod Kosířem - Olomoucká, Olomoucká - Vrahovická, a také parky Smetanovy sady, Kolářovy sady a Spitznerovy sady. V důsledku silného větru lze očekávat možné poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách, vzniká nebezpečí úrazu uvolněnými předměty, zlomenými větvemi a možné komplikace v dopravě,“ uvedla mluvčí Prostějova Alena Vrtalová.

Podle meteorologů přesná lokalizace bouřek není při předpovědi možná, z údajů numerického modelu Aladin je potenciál na velké srážky nezanedbatelný. „Kroupy mohou mít průměr kolem tří centimetrů, nárazy větru lokálně i kolem 90 km/h. Bouřková aktivita bude od západu slábnout - v Čechách odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku během noci na čtvrtek 11. července,“ doplnil ČHMÚ.

Ochlazení po bouřkách bude jen mírné, maximální teploty pro čtvrteční den by se měly pohybovat opět okolo 29 °C, v pátek předpovídají meteorologové opět překročení i tropické třicítky.

Doporučení ke zmírnění následků velmi vysokých teplot a bouřek
- dbát na pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, omezit tělesnou zátěž a pobyt na přímém slunci
- nenechávat děti nebo zvířata v zaparkovaných automobilech
- věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům
- dbát na vlastní bezpečnost vzhledem k možnému úderu blesku, úrazu padajícími nebo poletujícími předměty či kroupami
- je nutno zajistit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty,
- při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy, sledovat dopravní zpravodajství, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst
Zdroj: olomouc.eu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Výstraha, počasí, bouřky, vysoké teploty, ČHMÚ, Olomoucký kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy, dusno a bouřky. Přívalové srážky mohou zasáhnout i oblasti Olomouckého kraje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.