Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Olomoucká zoo má nové bistro s posezením u lanového centra. Investovala 2,5 milionu korun

Návštěvníci olomoucké zoo mají od nynějška k dispozici nové bistro s posezením u lanového centra. Zahrada postupně otevřela několik občerstvení, a nyní se tak může pustit do rekonstrukce restaurace pod vyhlídkovou věží. Nové bistro přišlo na dva a půl milionu korun.

Vybudováním nového občerstvení zoologická zahrada podle ředitele Radomíra Habáně dokončila výstavbu sezónních bister. Zoo postupně zvyšuje kapacitu těchto provozoven, aby uspokojila rostoucí poptávku návštěvníků. "V posledních letech otevíráme každoročně nový gastro provoz s výrazně vyšším hygienickým standardem umožňujícím celoroční provoz," řekl Habáň. Díky otevření posledního bistra s nápoji, zmrzlinou či palačinkami je zoo připravena na rekonstrukci restaurace pod vyhlídkovou věží.

Loňské tržby restaurace a stánků s občerstvením předčily očekávání vedení zoo. "Dalo se předpokládat, že otevření grilu U Lvů a nové pizzy U Medvěda bude mít dopad na tržby ostatních provozů a jejich obraty klesnou, protože se zájem lidí rozloží. To se ale nestalo a k drobnému zvýšení došlo i u restaurace Pod Věží," uvedla ve výroční zprávě Karla Břečková z vedení zoo.

Tržby rostou, na loňském růstu měly částečný podíl i vyšší ceny občerstvení. "Vzhledem k vývoji cen na trhu potravin jsme byli nuceni přistoupit před prázdninami k lehkému navýšení cen, ale pouze u části sortimentu. V průměru stouply naše prodejní ceny o sedm procent," uvedla Břečková.

Na dálnici u Křelova pozor. Výkopy pro plynovod omezí až do konce července dopravu směrem do Olomouce

Stavba poslední části obchvatu Olomouce zkomplikuje až do konce července provoz na dálnici směrem na Mohelnici u Křelova. Silničáři musí vykopat jámy pro napojení plynovodu. Definitivně se řidičů uleví v roce 2026, kdy bude západní obchvat hotový.

V loňském roce prošelo branami zoo 381 818 návštěvníků, ve srovnání s rokem 2022 o 14 107 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 25 let. Návštěvníci loni v zoo za občerstvení utratili 24 milionů korun, meziročně o pětinu více. Celkové výnosy zoo činily 116,3 milionu korun.

Olomoucká zoo patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová 1828 zvířat v 387 druzích. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá přibližně dvě třetiny částky potřebné na svůj provoz. Od města dostává příspěvek na svoji činnost, který loni obnášel 41 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc/Lenka Jedličková

Štítky zoo, občerstvení, bistro, posezení, investice, gastro, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo má nové bistro s posezením u lanového centra. Investovala 2,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.