Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Dvě a půl miliardy pro Bochoř: armáda přiblížila plány využití a rozvoje letiště u Přerova

Do šesti let by mělo na letišti v Bochoři u Přerova sloužit až 600 profesionálních vojáků z různě zaměřených útvarů. Do roku 2035 počítá armáda s navýšením početního stavu až na 1400 vojáků. Důležitost areálu státní strategické infrastruktury narůstá i s blížícím se dokončením dálnice D1 u Přerova. Armáda si nechává zpracovat studii na rozvoj letiště, v příštích sedmi letech předpokládá investici do zázemí v hodnotě 2,5 miliardy korun.

Na letiště v Bochoři, odkud se armáda v roce 2013 odstěhovala do Náměště nad Oslavou, se z Prostějova přestěhuje prapor bezpilotních systémů a vojenská policie. Z Lipníku nad Bečvou zamíří do Bochoře část zásobovacího praporu. Na letišti bude státní podnik LOM dál organizovat výcvik pilotů vojenských vrtulníků a mají tam být také opravárenské kapacity pro pozemní síly.

Strategický význam letiště v Bochoři díky dokončovanému poslednímu úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic podle Lipky výrazně vzrostl. Dálnice je totiž hlavní komunikací pro přesun aliančních vojsk a letiště bude ležet v jejím sousedství. „Armáda reaguje na aktuální změny bezpečnostní situace v Evropě, která se zhoršuje nejen kvůli válce na Ukrajině. Aktualizujeme své struktury a vytipovali jsme několik areálů, kde jsme kdysi působili a kam se nyní potřebujeme vrátit,“ uvedl řekl zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR brigádní generál Pavel Lipka. Armáda bude mít do konce letních prázdnin k dispozici analýzu aktuálního stavu letiště. „K tomu jsme vytvořili integrovaný pracovní tým. Jeho výstup bude podkladem pro zpracování zastavovací studie k zabezpečení rozvoje letiště. Ta určí, jak další harmonogram činnosti, tak finanční předpoklad rozvoje letiště," dodal Lipka.

VIDEO: Po dálnici jel v protisměru, u Přerova se otočil a najel zase špatně. Policie pátrá po řidiči Octavie

Řidič či řidička neznámé totožnosti vyděsil a ohrozil další motoristy na začátku tohoto týdne na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Úsek projel v obou směrech, kuriózně v obou případech v protisměru. Policistům z dálničního oddělení...

Příští rok v květnu by armáda díky studii měla mít jasno o kapacitě přerovské základny a jakým způsobem bude moci jednotky na letišti umístit. „Vracíme se sem a bude zde stálá vojenská posádka, jak tomu bylo v minulosti,“ řekl Lipka. Představitelé armády dnes jednali o plánovaném návratu posádky na letiště v Přerově se starosty Přerova a okolních obcí. Armáda hodlá podle Lipky využívat pouze areál letiště, který vlastní ministerstvo obrany, a nemá zájem plochu rozšiřovat. „Návrat armády na letiště znamená pro místní region oživení místní ekonomiky, nové pracovní možnosti, rozvoj služeb a podnikání,“ dodal Lipka.

Podle senátorky Jitky Seitlové (KDU-ČSL) bude letiště v Bochoři nadále sloužit pro výcvik pilotů vojenských vrtulníků. „Bude to záložní letiště. Někteří starostové měli obavu, zda zde budou létat letouny F35, což armáda vyloučila. Padla také obava, že drony budou skenovat nemovitosti v okolí. To je také vyloučeno,“ řekla Seitlová, podle které je třeba dořešit majetkové záležitosti týkající se napojení areálu letiště na D1 či ubytování vojáků v Přerově a okolních obcích.

Přerovské letiště má dlouholetou historii, funkční bylo již za druhé světové války, kdy zde operovaly cvičné i bojové letouny německé Luftwaffe. Letiště bylo v novodobé historii sídlem 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše. Základna byla zrušena na konci roku 2013. Letiště nyní spravuje státní podnik LOM.

Letiště Bochoř
- Letiště v Přerově začalo fungovat v prosinci 1938. Tehdy se na něj přesunula první vojenská letka. Poté sloužilo většinu své existence armádě. Létali z něj prvorepublikoví stíhači včetně legendárního Františka Fajtla, za okupace zde cvičila své piloty luftwaffe, po které se opět vrátili českoslovenští a nakonec čeští vojenští letci. Letiště se nachází čtyři kilometry jihozápadně od Přerova.
- První letadlo se v Přerově představilo v červnu 1911 zásluhou Jana Kašpara. První plány na vybudování stálé letištní plochy se objevily v polovině 20. let. V květnu 1937 byl vypracován projekt letiště a stavět se začalo na podzim 1937. Na počátku prosince se na stále ještě dokončované letiště z Olomouce přesunula 63. letka Leteckého pluku 2.
- Po okupaci, kdy museli Čechoslováci předat letiště a nedotčená letadla Němcům (smutný úkol tehdy připadl právě Fajtlovi), sídlila v Přerově nejprve výcviková základna luftwaffe, s postupem války se zde ale objevily například také stíhačky Focke-Wulf Fw 190. Němci zde působili až do začátku května 1945, poté je nakrátko vystřídala sovětská armáda a nakonec se vrátila i ta československá. Pravidelný letecký provoz se na přerovské letiště vrátil od září 1946.
- Během následujících téměř sedmi dekád se na letišti Přerov-Bochoř, postupně rozšiřovaném a modernizovaném, vystřídala celá škála typů - od vrtulových letadel přes proudové MiG-15 a L-29 Delfín až po nadzvukové MiG-21, mezi roky 1958 a 1974 bylo letiště v Přerově zařazené také do sítě využívané Čs. aeroliniemi.
- Poslední kapitola vojenského provozu se v Přerově začala psát v polovině 90. let, kdy zde vznikla základna vrtulníkového letectva, fungující do podzimu 2013. Na přerovské základně naposledy působily helikoptéry Mi-24 a Mi-171, poslední odletěly koncem září 2013 do Náměště nad Oslavou a od října téhož roku letiště v Přerově slouží civilnímu provozu jako vnitrostátní veřejné a mezinárodní neveřejné letiště.
- Podle ministerstva obrany od roku 2014 letiště spravuje státní podnik LOM Praha (dříve Letecké opravny Malešice), který zde zabezpečuje výcvik pilotů. Vedle LOM Praha jsou zde minoritně zastoupeny další podniky resortu ministerstva obrany a další instituce a firmy (Generální ředitelství cel). Areál letiště je téměř z 90 procent v majetku resortu obrany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LOM Praha

Štítky letiště, Prostějov, armáda, vojáci, bezpilotní systémy, Přerov, investice, letiště Bochoř, Bochoř, Olomoucký kra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě a půl miliardy pro Bochoř: armáda přiblížila plány využití a rozvoje letiště u Přerova  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.