Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Zákaz koupání v Plumlovské přehradě: kvůli sinicím je voda na nejhorším stupni kvality

Podle odborných rozborů je stav vody v přehradě Plumlov u Prostějova na pátém nejhorším stupni hodnocení, koupání je tak podle hygieniků nebezpečné pro zdraví lidí. Oblíbená rekreační lokalita se s nevyhovující kvalitou vody potýká dlouhodobě, loni byl zákaz koupání vyhlášen v polovině srpna. Hygienická stanice kontroluje také vodu přírodního koupaliště Poděbrady u Olomouce, podmínky jsou zde stále na nejlepším stupni klasifikace.

Šance pro Plumlovskou přehradu. Jedovaté sinice by měly zastavit moderní čističky

Necelá polovina obcí nad Plumlovskou přehradou na Prostějovsku nemá kvalitní čističky odpadních vod, což může být jedním z důvodů, proč nádrž každé léto trápí sinice. V budoucnu by se to mohlo změnit. Povodí Moravy slíbilo, že obcím poradí, jak s...

Hygienici zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova. Voda v nádrži se kvůli sinicím dál zhoršila a je už pro zdraví lidi nebezpečná. Na pětibodové stupnici její kvalita odpovídá nejhoršímu, tedy pátému stupni. Poslední vzorky hygienici z přehrady odebrali v pondělí, výsledky zveřejnili ve čtvrtek na stránkách olomoucké krajské hygienické stanice. Naproti tomu voda ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává čistá. Další měření mají hygienici v plánu opět za dva týdny.

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se zhoršuje několik týdnů. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví," oznámili hygienici. Loni se v Plumlovské přehradě čistá voda ve stupni jedna udržela do první poloviny července, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Stupně tři dosáhla v uplynulém roce 24. července, v meziročním srovnání o více než měsíc později. V polovině srpna tam loni vyhlásili hygienici zákaz koupání, který platil do konce sezony. Problémy s kvalitou vody v přehradě podle odborníků vyřeší až vybudování kanalizace a čistíren odpadních vod v okolních obcích. Nyní z nich do přehrady odtéká voda s vysokým obsahem fosforu, kterým se sinice živí.

Plastové lahve v Laguně nejsou odpadky, upozorňuje město Přerov. Pomáhají při měření bahna

Plastové lahve, které označují speciální tyče na měření bahna v přerovské Velké Laguně, si někteří lidé pletou s odpadky a vyhazují je. Město je prosí, aby to nedělali, zároveň také upozorňuje, že voda v žádném případě není vhodná ke koupání.

Odborníci 8. července odebrali vzorky vody také na dvou stanovištích jezer Poděbrady. Voda tam podle výsledků zůstává na stupni jedna, jde o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, doplnili hygienici.

Kvalita vody se zhoršila také v přerovském přírodním koupališti Laguna. Město na konci června oznámilo, že je nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena stupněm pět. Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Na začátku července poté rybáři začali aplikovat na dno vodní nádrže další dávku bakteriální směsi, čímž se snaží vodní plochu zbavit letitých nánosů a zlepšit tak její kvalitu. Odborníci zároveň prověří, jak byl přípravek účinný a jaký má vliv na život pod vodní hladinou, poté navrhnou další postup, uvedli zástupci města.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Štítky Koupání, rekreace, voda, výlet, nádrž, Plumlov, Poděbrady, Přerov, zákaz koupání, kvalita vody, hygiena, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání v Plumlovské přehradě: kvůli sinicím je voda na nejhorším stupni kvality  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.