Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

Stát ani v osmé aukci neprodal rozlehlá Hanácká kasárna v Olomouci, i když cena klesla na 111 milionů

Státu se ani v osmé elektronické aukci nepodařilo prodat rozlehlý areál Hanáckých kasáren v centru Olomouce. Dražba začala v úterý a skončila dnes, do aukce se přihlásili dva zájemci. Jeden z nich složil kauci, avšak neučinil příhoz aspoň ve výši vyhlašované ceny. Cena Hanáckých kasáren byla 111 milionů korun.

"Dnešní kolo výběrového řízení s elektronickou aukcí výjimečného historického areálu Hanáckých kasáren v Olomouci vítěze nepřineslo. Do elektronické aukce se přihlásili dva zájemci, přičemž jeden z nich složil ve stanoveném termínu požadovanou kauci ve výši 15 milionů korun. V průběhu elektronické aukce nicméně žádný příhoz nepadl," řekla mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová. Stát co nejdříve vyhlásí další kolo elektronické aukce. 

Stát se snaží areál Hanáckých kasáren prodat poté, co v jeho prostorách skončil provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a Olomoucký kraj nemovitost odmítl bezúplatně převzít. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda pak v roce 2020 schválila jeho prodej.

Minimální cena areálu Hanáckých kasáren postupně klesá. Loni byla snížena z 262 milionů na 249 milionů korun, letos v dubnu na 248 milionů korun, v květnu na 199 milionů korun a v červnu na 149 milionů korun.

Na jihu Olomouce začínají uzavírky, komplikace i na výpadovce do Brna. U vodojemu budou nové semafory

Ode dneška se řidiči musí připravit na dopravní komplikace na jihu Olomouce v okolí frekventované výpadovky do Brna. Přestanou fungovat semafory a postupně se uzavřou části ulice až ke křižovatce u vodojemu, kde budou po dokončení světla. Úpravy...

O nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto na začátku letošního roku zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí kasáren.

Nemovitosti využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdné. Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Uvažovalo se o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla. Podle odhadu z roku 2020 by oprava stála zhruba 815 milionů korun, ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky dražba, Hanácká kasárna, aukce, Olomouc, Olomoucký kraj, nemovitost, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ukrajina, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát ani v osmé aukci neprodal rozlehlá Hanácká kasárna v Olomouci, i když cena klesla na 111 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.