Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Pondělí 12. srpna 2024  |  Svátek má Klára
Bez reklam

VIDEO: Motorky na Červenohorském sedle nově proklepl i hlukoměr. Místní trápí celodenní rámus

Po Ferrari přišel na řadu mikrofon. Policisté se ve spolupráci s dalšími institucemi o víkendu zaměřili na bezpečnost a dodržování pravidel na rušné silnici I/44 vedoucí přes Červenohorské sedlo. Zatímco při minulé akci měli strážci zákona na pomezí Jesenicka a Šumperska k dispozici služební vůz ikonické italské značky, tentokrát využívali i přístroj pro měření hlučnosti konkrétních vozidel. Obyvatele okolních obcí totiž dlouhodobě trápí burácení silných strojů, jejichž majitelé jezdí opakovaně po klikaté silnici jako na závodním okruhu.

Nová místa pod dohledem ručního radaru. Kde mohou strážníci v Olomouci měřit rychlost vozidel?

Rozsáhlý seznam pěti desítek míst, kde mohou olomoučtí strážníci měřit rychlost projíždějících vozidel, se rozšířil o dalších jedenáct lokalit. Městská policie využívá v ulicích ruční laserový rychloměr už takřka dva roky. Radnice také buduje...

 Smazat

Letní počasí uplynulého víkendu lákalo k projížďkám také motorkáře, v oblasti Červenohorského sedla se uskutečnila další z dopravně-bezpečnostních akcí v režii Policie České republiky. Právě členitá horská silnice plná zatáček je po komplexní rekonstrukci povrchu oblíbeným cílem příznivců zážitků na jednostopých vozidlech.

Zda řidiči motorek dodržují klíčová pravidla důležitá pro bezpečnost, kontrolovali na nejvýše položené silnici I. třídy v České republice policisté. „Za dva dny jsme zastavili téměř 300 vozidel, z toho ve 170 případech se jednalo o motocyklisty. Třetina řidičů, z toho 70 motorkářů, si bohužel odvezla pokutový bloček. Nejvíce z nich vyrazilo na silnici s vozidlem ve špatném technickém stavu  – upravené výfuky, nečitelné registrační značky a podobně. Ve čtyřech případech jsme cizincům, kteří by se mohli vyhýbat správnímu řízení, uložili kauci v celkové výši 30 tisíc Kč. Mezi další časté přestupky patřila také vysoká rychlost, kdy nejvyšší rychlost naměřená u motorkáře byla 154 km/h a také způsob jízdy,“ shrnula policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

V oblasti poblíž oblíbeného lyžařského střediska probíhala také prezentace připravované novinky – mobilního přístroje pro měření hluku produkovaného vozidly. Ukázky se podle Neubauerové účastnili také pracovníci přestupkových oddělení šumperského a jesenického městského úřadu, silnice částečně spadá právě pod tyto dvě obce s rozšířenou působností. „Změřeno bylo osm motocyklů a jeden automobil – hodnoty byly překročeny u tří motocyklů,“ uvedla mluvčí.

Pokutu ale zatím dostali řidiči za jiné prohřešky, samotný přístroj ještě prochází schvalovacím procesem, po kterém budou moci policisté využívat tento typ techniky i v praxi. „Při překročení norem bude řidičům hrozit omezení technické na 30 dnů a bloková pokuta na místě 1 500 Kč a v případě správního řízení sankce ve výši dva tisíce až pět tisíc korun,“ přiblížila Tereza Neubauerová.

Důslednější dohled i s využitím chystané novinky by uvítali lidé z okolních obcích, kteří během víkendových dnů i jiných volných chvílí postrádají kvůli rámusu potřebný klid. „Hluk obtěžuje šíleným způsobem obyvatele Koutů nad Desnou, chataře i návštěvníky našich krásných hor. Víkendy jsou zde v létě extrémní a máme obrovské množství stížností na hluk, který přehlušuje vše hezké,“ uvedla na sociálních sítích starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová.

Závodníky má na Červenohorském sedle zkrotit soustava radarů. Kde budou měřené úseky?

Soustava hned čtyř sektorů s úsekovým měřením rychlosti by měla zklidnit rychlé řidiče a motorkáře na klikaté silnici I. třídy přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Ředitelství silnic a dálnic má připravený projekt a směřuje k...

Ta současně ocenila úsilí Policie ČR při snaze omezit riskantní jednání některých řidičů v oblasti Červenohorského sedla, v jehož těsné blízkosti se nachází právě místní část Loučné nad Desnou – Kouty nad Desnou. „Rozumní motorkáři, kteří jedou jen na výlet a projedou jednou a míří dál, nikomu nevadí. Ale závodníky tady nechceme. Motorkáři, kteří se záměrně upravenými výfuky jezdí nahoru dolů, jsou tady každý víkend. Pletou si tuto silnici se závodním okruhem,“ podotkla starostka.

Ke zklidnění situace by kromě budoucí možnosti kontroly akustického projevu vozidel mělo přispět i chystané automatické měření rychlosti vozidel na této silnici. Tu má ve správě Ředitelství silnic a dálnic, které má již připravenou podobu rozmístění a nastavení radarů. Ty by měly kombinací úsekového a okamžitého měření efektivně omezit rychlou jízdu tuzemských i zahraničních řidičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Policie ČR

Štítky Bezpečnost, doprava, motorkáři, radar, měření rychlosti, měření hluku, hlukoměr, Jeseníky, Šumperk, Červenohorské sedlo, Policie České republiky, Ředitelství silnic a dálnic, BESIP, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Motorky na Červenohorském sedle nově proklepl i hlukoměr. Místní trápí celodenní rámus  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.