Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Úspěšná letní brigáda v maskáčích. Dobrovolný armádní výcvik zvládlo na Libavé všech 41 středoškoláků

Nové dovednosti a zkušenosti, otevřené dveře ke službě v armádě a třicet tisíc korun získali všichni účastníci letního dobrovolného vojenského cvičení v Olomouckém kraji. V Hranicích na Přerovsku slavnostně přísahalo 41 středoškoláků, kteří absolvovali prázdninový dril ve vojenském újezdu Libavá.

Do nultého ročníku projektu Dobrovolného vojenského cvičení (DVC) se zapojilo 127 studentů středních škol, gymnázií a odborných učilišť, z toho přibližně 20 procent dívek. Výcvik se uskutečnil ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Hradiště.

V Hranicích na Přerovsku 41 středoškoláků ve středu složilo slavnostní přísahu po dokončení intenzivního programu. Tvrdý prázdninový výcvik, který kromě teorie zahrnoval například i střeleckou přípravu, taktiku v terénu a noční bojovou hru, dokončili všichni, včetně šesti dívek. Většině z nich vojenská příprava zvýšila sebevědomí a zocelila jejich fyzičku; dohánět teď budou hlavně spánkový deficit, komentovali studenti - vojíni a vojínky. Podobně dnes slavnostně přísahalo také 54 chlapců a 15 dívek v Žatci na Lounsku, tamní cvičení úspěšně dokončilo 69 z 86 přihlášených.

Studenti v Hranicích prošli během výcviku, který armáda pojala jako letní brigádu s výdělkem 30 tisíc korun, 22 základními dovednostmi. Budíček měli v 05:30 a výcvik jim obvykle končil až v nočních hodinách. Řada z nich si sáhla na dno nejen fyzicky, ale i psychicky. „Chtěla jsem získat zkušenost a vědět, zda to dám. Bylo to pro mě fyzicky náročné, předtím jsem ani nesportovala, ale nakonec jsem to zvládla. Byla to pro mě dobrá zkušenost,“ řekla dnes novinářům Regina Škvárová ze Střední školy logistiky a chemie v Olomouci, která si v závěru cvičení zranila kotník.

Dvě a půl miliardy pro Bochoř: armáda přiblížila plány využití a rozvoje letiště u Přerova

Do šesti let by mělo na letišti v Bochoři u Přerova sloužit až 600 profesionálních vojáků z různě zaměřených útvarů. Do roku 2035 počítá armáda s navýšením početního stavu až na 1400 vojáků. Důležitost areálu státní strategické infrastruktury...

Do maskáčů se oblékli studenti a studentky z různých typů škol – z gymnázií, průmyslových či zdravotních i vojenských škol. „Nejhorší byla za mě chemická příprava, bylo to složité a náročné. Nejlepším zážitkem byla naopak práce s noktovizory, ke kterým se jen tak ve škole nedostaneme. Fyzicky náročné to bylo, měli jsme velký spánkový deficit, pořád jsme něco dělali od rána do večera, ale dalo se to přežít," uvedl Ondřej Genár, student Vojenské střední školy v Moravské Třebové, který byl vyhlášen nejlepším účastníkem.

Podle zástupců Armády ČR byl každý den programu pečlivě naplánovaný do posledního detailu, DVC mělo stejné náležitosti jako základní výcvik ve Vyškově. „Viděli jsme, jak vojíni rostou a stávají se sebejistějšími s každým dnem,” poznamenal jeden z instruktorů. „Výcvik nebyl zaměřen pouze na vojenské dovednosti, ale kladl důraz i na osobní rozvoj a schopnost práce v týmu. Mnozí z nich se naučili překonávat své osobní limity a posilovali své charakterové vlastnosti, jako jsou odvaha, vytrvalost a odpovědnost,“ upozornili zástupci armády.

Slavnostní přísaze studentů v zámecké zahradě v Hranicích přihlíželi i jejich nejbližší rodinní příslušníci. „Byla jsem na něj pyšná, přála bych to všem mladým klukům, aby si zažili měsíční přijímač, aby věděli, o co jde. Zkušenost je to veliká, kvitovala jsem, že do toho šel,“ řekla maminka jednoho z absolventů, studenta ostravské střední dopravní školy. „Dělá už dobrovolného hasiče, ke sportu má blízko. Motivací byly také peníze,“ doplnila žena.

(NE)OBYČEJNÍ: S chladnou hlavou do Francie. Střelec Jakub Kosek z Tovačova ladí formu pro paralympiádu

Do nabité startovní listiny paralympijský her v Paříži přibylo díky divoké kartě i jméno Jakuba Koska z Tovačova. Sportovní střelec a bývalý voják se pokusí v národních barvách zužitkovat bohaté zkušenosti z prestižních závodů i na největším...

Vojínům a vojínkám se věnovali zkušení instruktoři, která mají za sebou i účast v zahraničních misích. Dobrovolníci absolvovali střelby z ručních zbraní nebo hod granátem, pořadovou, taktickou, topografickou a ženijní přípravu, kurz první pomoci a tělesnou přípravu v podobě ranních rozcviček, ale i polních přesunů na větší vzdálenost. Výcvik byl zakončený komplexním zaměstnáním, během kterého studenti předvedli získané znalosti a dovednosti pod taktickým námětem ve vojenském prostoru. „Pro mnoho středoškoláků byla například ostrá střelba z ručních zbraní s ostrou municí velkou výzvou, a přestože byli zprvu nervózní, ukázali velkou míru odhodlání a rychle se adaptovali na situaci. Jejich schopnost zaměřit se a udržet klid pod tlakem byla opravdu působivá,“ chválil instruktor praporčík Petr Jurčaga.

Podle zástupce náčelníka Generálního štábu Pavla Lipky se dobrovolné cvičení bude v příštích letech opakovat. „Chtěli jsme si ověřit zájem, který byl daleko větší, než jsme očekávali. V následujících letech chceme armádu mladým lidem ještě více přiblížit, proto to chceme dělat decentrálně, v rámci jednotlivých útvarů po celé republice," řekl novinářům generál Lipka.

Studenti, kteří toto cvičení absolvovali, se stávají vojákem v záloze mimo činnou službu. Armáda jim nabídla, že v případě zájmu po dokončení středoškolského studia mohou vstoupit do armády nebo na na Univerzitu obrany a nabídla jim také stipendijní program; někteří z nich tento zájem projevili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Romana Spitzerová, Armáda ČR

Štítky Armáda, výcvik, vojáci, vojenské cvičení, vojáci středoškoláci, studenti armáda, Libavá, Hranice, Armáda ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěšná letní brigáda v maskáčích. Dobrovolný armádní výcvik zvládlo na Libavé všech 41 středoškoláků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.