Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

Samoobslužná hospoda v Hanušovicích se má čile k světu. Pivo si zde čepují místní i turisté

Velkou pozornost budí v Hanušovicích na Šumpersku první samoobslužná hospoda v Olomouckém kraji, možná v celém Česku. Projekt vymyslela zdejší radnice, která tak zachránila zdejší restauraci před zavřením. Místní a turisté si hostinec nemohou vynachválit.

"Je to super, zachování tradice. Nebýt tohoto systému, s největší pravděpodobností by tady restaurace už vůbec nebyla. Podle mne nikde jinde nic podobného není. Je to rozhodně zcela ojedinělý systém," pochvalovala si samoobslužnou hospodu například Věra Karabcová, která v Hanušovicích pracuje a chodí sem na obědy.

Hospoda Formanka má otevřeno každý den do deseti hodin do večera, o víkendu déle. V Hanušovicích funguje už dva roky a navzdory obavám škarohlídů se má čile k světu. Přes týden nabízí obědové menu, přičemž pivo a nealko si hosté čepují sami. O víkendech je plno. Probíhají zde navíc různé oslavy, rauty, na kterých se lidé opět obsluhují sami. 

"Je to jistota, standard je nastavený, a v Hanušovicích tak zůstalo zachováni místo pro setkávání lidí," pochvaluje si projekt Karabcová. A není jediná.

Samoobslužnou hospodu provozuje zdejší radnice, která ji tak zachránila před zánikem. Lidé, kteří se chovají slušně, zde mají dokonce pivo se slevou.

Dostupné bydlení v Hanušovicích. Město odstartovalo stavbu prvních družstevních bytů

Ojedinělý projekt dostupného bydlení odstartovaly Hanušovice na Šumpersku. Lidem nabídnou za velmi výhodných podmínek družstevní byty, které po zaplacení přejdou do jejich vlastnictví. Město, které trápí nezaměstnanost, tak chce přilákat nové...

"Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou," vysvětluje starosta Hanušovic Marek Kostka.

Samoobslužnému provozu Formanky zpočátku kritici nevěřili. Dnes se v hospodě prodá kolem stovky obědů denně a každý měsíc si lidé vytočí zhruba patnáct sudů piv. Součástí restaurace je i penzion, který se město rozhodlo rekonstruovat, aby zvýšilo počet lůžek pro turisty, kteří přijíždějí do Jeseníků.

"Výhodou naší hospody je to, že mimo dobu obědů je plně samoobslužná, a odpadají tak vysoké náklady na mzdy personálu, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit," raduje se starosta.

Samoobslužná Formanka je zatím v Olomouckém kraji a možná i v celém Česku unikátem. Mezi návštěvníky Hanušovic a tak mezi ostatními starosty budí velkou pozornost. Nedávno si Formanku přijela přímo do Jeseníků prohlédnout velká supina starostek a starostů, kteří mají ve svých obcích rovněž problémy s udržením hospody.

Obyvatelé Hanušovic, kteří budou dobře třídit odpady, ušetří. Město pořídilo čipy na popelnice

Obyvatelé Hanušovic na Šumpersku, kteří dobře třídí odpady, ušetří. Město nyní pořídilo čipy na popelnice, lidé, kteří vyhodí méně odpadků, zaplatí méně peněz. Svoz komunálního odpadu si Hanušovice již dva roky zajišťují samy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky hospoda, samoobsluha, čepování, pivo, nealko, Hanušovice, Formanka, zánik, záchrana, Česko, Olomoucký kraj, okres Šumperk, radnice, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samoobslužná hospoda v Hanušovicích se má čile k světu. Pivo si zde čepují místní i turisté  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.