Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

Soud začal projednávat záplavy v Brodku u Přerova, na pátý pokus. Škoda byla čtrnáct milionů

Přerovský soud dnes konečně otevřel případ související se záplavami z října roku 2020 v Brodku u Přerova. Jeden člověk a jedna firma se zodpovídají z toho, že zůstalo uzavřené stavidlo na jezu, voda z rozvodněné Olešnice tak v nedalekém Brodku zaplavila desítky domů. Škoda byla téměř 14 milionů korun.

Obžalobu z obecného ohrožení z nedbalosti podal státní zástupce na jednoho člověka a jednu firmu. Sazba je dva roky až osm let vězení. 

Soud začal případ projednávat na pátý pokus, předchozí čtyři nařízená jednání musela být odročena, jelikož obžalovaný Jan Filák se pokaždé ze zdravotních důvodů omluvil. Filák k soudu nedorazil ani dnes a požádal o projednání případu v nepřítomnosti. Podle obhájce se Filák v úterý vrátil z nemocnice. Soud návrh na projednání kauzy v nepřítomnosti obžalovaného schválil.

Záplavy obyvatele Brodku u Přerova, kde žije zhruba 1900 lidí, postihly 14. října 2020. Voda poničila majetek v sedmi desítkách nemovitostí. Policisté po záplavách začali prověřovat, zda někdo nezanedbal povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na Olešnici. Při vydatných deštích zůstalo podle policistů v osudný den stavidlo uzavřené, což způsobilo, že se voda vylila z koryta říčky a zatopila okolní pole, některé ulice a železniční podjezd.

Mohelnice zuří. ČEZ nechal zbytečně uzavřít jednu z ulic v centru, měsíc se tam vůbec nic nedělo

Mohelnici na Šumpersku rozčílila společnost ČEZ Distribuce, která kvůli připojení nové trafostanice nechala úplně zbytečně uzavřít jednu z ulic v centru. Měsíc se tam totiž vůbec nic nedělo. Podobné praktiky hodlá zdejší radnice do budoucna...

Podle Filákova obhájce Jana Rosáka systém protipovodňových opatření tehdy správně nezafungoval, na což doplatil jeho klient. "Povodňové orgány neinformovaly vlastníky vodních děl a Povodí Moravy také nezafungovalo tak, jak mělo. V podstatě to odskákal můj klient jakožto nejmenší článek řetězce," řekl Rosák. Upozornil, že koryto Olešnice bylo v době záplav značně zanesené, takže i kdyby stavidlo bylo vytažené, tak by se voda po vydatném dešti z Olešnice stejně vylila.

Policisté okolnosti záplav v Brodku dlouho vyšetřovali, důvodem bylo rozsáhlé mapování škod a zpracování znaleckých posudků z několika oborů včetně oboru vodního hospodářství. Svou roli hrál i velký počet poškozených, z nichž většina se připojili s nárokem na náhradu škody nebo nemajetkové újmy. Poškozené u soudu zastupuje pět zmocněnců.

Případ záplav v Brodku se naposledy soudkyně přerovského soudu Karolína Hoderová snažila zahájit 12. června. Bylo to počtvrté, obžalovaný se do té doby bezprostředně před jednáním vždy omluvil ze zdravotních důvodů. Soud se jej proto neúspěšně pokusil předvést policií. Námitku podjatosti podal obhájce Miloslav Jančík na senát právě kvůli asistenci policie. Okresní soud dnes mohl případ otevřít, jelikož olomoucký krajský soud stížnost obhájce týkající se údajné podjatosti přerovského soudu zamítl.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek výslechem svědků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Zbožínek, poskytla obec Troubky

Štítky soud, záplavy, povodeň, stavidlo, obžaloba, obecné ohrožení, Brodek u Přerova, škoda, Olešnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud začal projednávat záplavy v Brodku u Přerova, na pátý pokus. Škoda byla čtrnáct milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.