Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Elitní vědec Zbořil vyhrál soud s olomouckou univerzitou. Spor ji vyjde na pět milionů korun

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci prohrála soud s fyzikálním chemikem Radkem Zbořilem z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN UP), který univerzitu žaloval kvůli krácení odměn. Za ušlou mzdu, úroky z prodlení a soudní náhrady musí UP podle pravomocného rozsudku zaplatit pět milionů korun. Ostravský krajský soud o sporu rozhodl v odvolacím řízení 15. května, na výsledek dnes upozornili odboráři z CATRIN poté, co obdrželi písemné vyhotovení rozsudku. Reakce vedení UP a přírodovědecké fakulty zatím není k dispozici.

Průlom pro detekci nemocí i chemikálií: vědci z Olomouce vyvinuli unikátní materiál na výrobu senzorů

Vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého jako první na světě vytiskli s využitím inkoustové tiskárny univerzální elektrodu pro nejrůznější senzory. Ty mohou měřit bakterie v těle nebo těžké kovy ve...

Spor se týkal období let 2019 a 2020 a souvisí se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN, pod nějž přešla špičková vědecká centra přírodovědecké fakulty. Její děkan Martin Kubala je dlouholetým kritikem vzniku ústavu, poukazoval mimo jiné na vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry.

Podle žaloby děkan Zbořilovi, který na UP pracoval v manažerském i profesorském pracovním poměru, seškrtal nejen osobní příplatky, ale nepřiznal ani další mimořádné odměny, včetně odměn z grantových zdrojů, které byly navrhovány v souladu s rozhodnutím o poskytnutí dotace. Postižen byl pouze žalobce, k takovému systematickému odebírání osobních příplatků u žádného jiného zaměstnance fakulty nedošlo. „Nepřiznání mimořádných odměn žalobci ve srovnání se všemi ostatními zaměstnanci v daném případě skutečně nemá žádné objektivní a odůvodnitelné ospravedlnění,“ uvedl soud v pravomocném rozsudku.

Podle odborářů děkan k systematickému odebírání osobních příplatků Radku Zbořilovi přistoupil poté, co vedení UP oznámilo záměr zřídit vysokoškolský ústav CATRIN. „Zatímco profesor Zbořil byl nejviditelnějším stoupencem této vize, děkan Kubala naopak proti záměru protestoval a začal na tehdejší zaměstnance fakulty, kteří chtěli přejít na vysokoškolský ústav, vyvíjet nepřiměřený nátlak,“ napsali v tiskové zprávě odboráři.

Průlomový nanomateriál z olomouckého institutu má zlevnit výrobu léčiv či plastů i snížit potřebu energií z Ruska

Nanomateriál z dostupných surovin jako náhrada drahých kovů. Další unikátní objev s významným praktickým přesahem do průmyslové výroby představilo vědecké centrum CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci. Nový materiál navíc funguje i v reakci se...

Soud také dospěl k závěru, že se Zbořil nedopustil při výkonu své manažerské či vědecko-pedagogické práce žádných pochybení. „Pravomocný rozsudek mě samozřejmě potěšil. Je to ovšem jen vyvrcholení mnohaleté a nesmyslné války, kterou vede děkan PřF se zaměstnanci vysokoškolského ústavu, kteří jednoduše nechtěli na jím vedené fakultě pracovat a rozhodli se přejít na vysokoškolský ústav,“ uvedl Zbořil.

Odboráři poukazují i na selhání univerzitních kontrolních orgánů, které na nerovný přístup ze strany děkana přírodovědecké fakulty na základě právních analýz dlouhodobě upozorňovali. Kromě ušlé mzdy tak musí univerzita žalobci zaplatit téměř 1,25 milionu korun na úrocích z prodlení, ale i několikasettisícové náklady soudního řízení. „Podle našeho názoru oddělení vnitřního auditu UP katastrofálně selhalo ve své kontrolní roli a jeho chybné závěry nejprve poškodily zaměstnance a po prohraném soudním sporu de facto i univerzitu,“ řekl předseda odborové organizace CATRIN Jakub Navařík.

Spor měl dopad i na další kauzy a kroky univerzity. V roce 2022 na děkana Kubalu podalo vedení UP trestní oznámení kvůli podezření ze zneužití osobních údajů; děkan u soudu s chemikem Zbořilem použil e-maily z jeho soukromé e-mailové schránky. Policie trestní oznámení odložila, žalobce však věc postoupil inspektorátu práce kvůli možnému přestupku. V říjnu 2022 kvůli tomuto podezření na zneužití osobních údajů dal rektor Martin Procházka Kubalovi výpověď, v listopadu ji však zase odvolal, důvodem byl podle něj dvojí právní výklad.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Radek Zbořil, soud, univerzita, přírodovědecká fakulta, diskriminace, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Kubala, Martin Procházka, CATRIN, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elitní vědec Zbořil vyhrál soud s olomouckou univerzitou. Spor ji vyjde na pět milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.