Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Špačci se na hřbitově v Prostějově nevzdávají, je to teror, oznámila radnice. Začne je hlavně v noci plašit

Makety dravců, třepetalky nebo elektronické plašiče neodradily špačky, kteří na hřbitově v Prostějově znečišťují hroby, a tak město začne ptactvo plašit, a to hlavně v noci. Na špačky si stěžují majitelé hrobů, někteří dokonce požadovali kácení stromů.

Radnice upozorňuje obyvatele, že z městského hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově mohou nyní v noci včetně víkendů a státních svátků slyšet neobvyklé troubení a zaznamenat pohybující se světlo. "Jedná se o opatření k zaplašení špačků. Pevně věříme, že budou účinná a hřbitov se opět stane důstojným místem posledního odpočinku," uvedla radnice.

Na jaře se již na stromech za arkádami objevily makety dravců a dlouhé zakroucené lesklé tyče, takzvané třepetalky, které měly špačky odradit. Město za ně dalo 170 tisíc korun. Nepomohly.

"Hroby jsou často znečištěny trusem ptáků obývajících koruny stromů. Dokonce se objevily požadavky na vykácení stromů. To by nám samozřejmě odbor životního prostředí nedovolil, protože ty stromy jsou zdravé, a ani jsme to nechtěli, proto jsme se spojili s odborníky, kteří nám doporučili prořez korun stromů, umístění takzvaných třepetalek na stromy a také umístění maket dravců," vysvětlil to náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Prostějov bojuje se špačky na hřbitově. Odradit je mají třepetalky na stromech a makety dravců

Makety dravců a takzvané třepetalky by měly odradit špačky, kteří na městském hřbitově v Prostějově znečišťují hroby. Jejich majitelé si na ptactvo stěžují, někteří lidé dokonce požadovali kácení stromů. Město nakonec zvolilo opatření za 170...

Nyní město přišlo s dalším řešením, hejna špačků totiž na hřbitově nocují. "Tisíce těchto ptáků si pro přenocování vybírají zejména stromořadí 26 habrů v jižní části hřbitova. Pod touto alejí dochází k silnému znečištění hrobů a chodníku ptačím trusem. Vlastníci přilehlých hrobů i správa hřbitova jsou doslova terorizováni špínou a zápachem," popisuje situaci radnice.

Kromě prořezů, maket dravců a třepetalek město instalovalo také elektronické plašiče, aby ptáky odradilo. "To se však prozatím nepodařilo a město považuje situaci za neúnosnou. Proto se rozhodlo přistoupit k dalším radikálnějším opatřením. Povolalo sokolníka a také zaměstnalo pracovníka, jehož úkolem je špačky v průběhu noci rušit světlem a hlukem. Město doufá, že se podaří špačky ze hřbitova, který je kulturní památkou, vymístit," věří nyní radnice.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky špaček, trus, smrad, znečištění, stížnost, teror, plašení, hřbitov, radnice, Prostějov, strom, ptáci, opatření, třepetalka, plašič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špačci se na hřbitově v Prostějově nevzdávají, je to teror, oznámila radnice. Začne je hlavně v noci plašit  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.