Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Lípa z Bousína je v letošním finále ankety Strom roku. Připomíná násilné vystěhování zdejších obyvatel

Do letošního finále populární ankety Strom roku se probojovala sto pět let stará Lípa svobody z Bousína na Prostějovsku. Do soutěže ji navrhli místní lidé, připomíná násilné vystěhování obyvatel kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu za druhé světové války.

Lípa velkolistá, která roste na návsi v Bousíně, je stará 105 let, má obvod 275 centimetrů a vysadili ji 30. dubna 1919 místní lidé jako symbol svobody a vzniku Československa v roce 1919. O několik desítek let později byla vysazena celá alej na počest návratu obyvatel Bousína po jejich vyhnání Němci během druhé světové války. Bousín byl jednou z třiatřiceti obcí Drahanské vrchoviny, které byly násilně vystěhovány kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu.

Do ankety Strom roku lípu navrhli místní obyvatelé, obec, knihovna, hasiči a zástupci vysídlených obcí z Drahan, Nivy a Otinovse a rovněž zástupci Libiny, kam se řada místních vystěhovala.

"Přišly s tím naše patriotky narozené v Bousíně, obec je součástí návrhu, maximálně ho podporujeme a jsme rádi, že jsme ve finále," netajila naděje starostka Bousína Monika Tmé. Lípa byla v anketě Strom roku již loni, ale do finále se neprobojovala. Letos to Bousínští zkusili znovu a vyšlo to.  

Street Art Festival v Olomouci promění hřiště i kotelny. Passingerův mlýn se přemalovávat nebude

Na začátku září oficiálně odstartoval už 17. ročník Street Art Festivalu v Olomouci, během kterého umělci opět oživí několik ploch ve veřejném prostoru krajského města. Tvůrci se pustili do maleb na kotelnách či na asfaltovém hřišti jednoho z...

"V současné době zároveň probíhá projekt Ptáčata bez hnízda, který navazuje na vystěhování obcí z Drahanské vrchoviny. Takže jsme i tento příběh do ankety zakomponovali. Obyvatelé se odtud stěhovali na různá místa, například do Libiny. Někteří se vrátili, někteří však neměli kam. Za války tady byly další dvě řady domů, ale ty Němci úplně rozstříleli. V Bousíne původně žilo na 400 obyvatel. Vrátit se jich mohlo jen 150, všechno museli dát do pořádku," popisuje starostka.

Bousínská lípa je tak jedním ze symbolů houževnatosti zdejších předků, kteří se po válce vrátili do zpustošené vesničky. Pamětníci říkají, že kořeny tu měli tak hluboko, že nemohli jinak. Lípu nedávno ohrožovala obnova místních sítí, kvůli které měla být původně dokonce pokácena. Obec však zabojovala a s úřady se dohodla na šetrné obkopávání kořenů. Vedení obce muselo téměř denně dohlížet na výkopové práce, strom se nakonec podařilo zachránit.

V anketě Strom roku je možné hlasovat na webových stránkách

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky anketa, Bousín, Strom roku, finále, vystěhování, okres Prostějov, Drahanská vrchovina, Libina, druhá světová válka, Německá armáda, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lípa z Bousína je v letošním finále ankety Strom roku. Připomíná násilné vystěhování zdejších obyvatel  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.