Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Street Art Festival v Olomouci promění hřiště i kotelny. Passingerův mlýn se přemalovávat nebude

Na začátku září oficiálně odstartoval už 17. ročník Street Art Festivalu v Olomouci, během kterého umělci opět oživí několik ploch ve veřejném prostoru krajského města. Tvůrci se pustili do maleb na kotelnách či na asfaltovém hřišti jednoho z olomouckých sídlišť. Organizátoři řešili i možnost přemalování rozměrné štítové zdi Passingerova mlýna v centru Olomouce, k úpravě ale při letošním ročníku akce nedojde.

Tématem letošního ročníku Street Art Festivalu (SAFE) se stal vztah obsahu a formy v uměleckém díle, akce tak nese podtitul Beyond the form. „Graffiti je čistě o formě: o tom, jaký styl písma umělec zvolí, aby bylo graffiti co nejvíce esteticky působivé. Oproti tomu street art má silnou obsahovou stránku. V zemích s nedemokratickými režimy často působí street art jako forma nesouhlasu, odporu. Právě tuto stránku – tedy myšleno tu konceptuální, obsahovou, chceme letos vyzdvihnout,“ vysvětluje důraz na překročení hranic vzhledové stránky díla kurátorka festivalu Romana Junkerová.

Do Olomouce dorazila řada umělců ze zahraničí, kteří se i vzhledem k příhodnému počasí mohli rychle pustit do díla. První tři dny malby se speciálními odolnějšími barvami má podle kurátorky za sebou brazilská umělkyně Júlia Mota Albuquerque, která se věnuje zkrášlení hřiště s pevným povrchem na ulici Za vodojemem na sídlišti poblíž olomoucké fakultní nemocnice. Její dílo zdůrazňuje vztah žen a sportu. „Chci, aby můj návrh vyzval více dívek, aby si zkusily hrát a bavit se – inspiraci čerpám i z vlastních zkušeností, kdy jsem jako dívka vyrůstala ve světě sportu. I když se ženský sport v poslední době rozvíjí a dostává se mu více pozornosti, stále je to svět, kde dominují muži, a to, aby se dívky mohly pohodlněji vyjádřit prostřednictvím sportu, je něco velmi důležitého,“ popsala v tiskové zprávě výtvarnice z brazilského Belo Horizonte, která nyní žije v Berlíně.

(NE)OBYČEJNÍ: Francouz Vincent Chignier žije a tvoří ve Šternberku. Jsem tu jako doma, usmívá se umělec

Ve Šternberku už je několik let jako doma a nyní bude jednu z budov nedaleko Hlavního náměstí zdobit jeho dílo. Francouzský výtvarník Vincent Chignier bydlí a tvoří v malém městě na Olomoucku. V mládí mu učarovalo pouliční umění, přes truhlařinu...

Už v průběhu srpna maloval na fasádu kotelny v Zelené ulici český umělec Lukáš Kladívko, na další stěnu stejného objektu bude přenášet svůj návrh portugalsko-polská dvojice vystupující pod názvem MOTS. Své umění ukáže nejen na stěně kotelny v Lužické ulici španělská tvůrkyně Yubia. Ta se věnuje také designu a součástí Street Art Festivalu se stane také její výstava s názvem Candy, expozice bude v olomouckém Studiu G21 k vidění od 6. do 30. září.

Třetí umělecky revitalizovanou kotelnou je objekt v ulici Vrchlického nedaleko olomouckého hlavního vlakového nádraží, na fasádě drobné stavby tvoří umělec z Vídně Manuel Skirl. „Motiv a inspiraci pro malbu převzal právě z haly vlakového nádraží, mnoho lidí zná právě dílo Wilhelma Zlamala ze vstupní haly. Skirl si pochvaloval hojnou návštěvnost, zájem lidí a ohlasy i od starší generace, kteří tuto inspiraci poznávali,“ vypráví jedna z hlavních organizátorek akce Romana Junkerová.

Při Street Art Festivalu se promění také dva z mnoha pilířů estakády silnice I/35 v Holické ulici poblíž čokoládovny Zora. Kromě bulharského autora s uměleckým jménem Glow zde budou tvořit také zástupci místní streetartové komunity.

Doprovodný program proběhne v sobotu od 14 hodin naproti galerie Studio G21 na Dolním náměstí, kde budou stánky s občerstvením, v plánu jsou i workshopy, breakdance battle či talkshow v Jazz Tibet Clubu. „Také tato část je pro širokou veřejnost a zdarma. Zajímavostí bude také speciální automat pro návštěvníky, který bude naplněný malinkými uměleckými díly od výtvarníků festivalu. Jde o malé plakátky z fotografií Olomouce, které jsou doplněné autorskými malbami,“ popsala organizátorka.

Jakou podobu by podle vás měla mít štítová zeď Passingerova mlýnu v centru Olomouce?

Celkem hlasovalo9 čtenářů

Jedním z rozsáhlejších projektů letošního ročníku v centru města byl i záměr vytvořit novou velkoplošnou malbu na štítové zdi Passingerova mlýna na třídě Svobody. Od roku 2018 lokalitě dominuje velkoformátová malba dívky s orlicí od indonézského umělce nazvaná Power of Silence. „Jednání probíhala, ale pak to nedopadlo, protože se ukázalo, že omítka je už v nevyhovujícím stavu. Jsou tam znatelné bubliny a kdyby některá místa umělkyně přejely válečkem, tak by vrstva popraskala. Asi bude nutná nějaká větší rekonstrukce, což už neovlivníme, je to záležitost soukromého vlastníka,“ přemítá Junkerová.

Mural na budově Passingerova mlýna nazvaný Power of silence, autorem je umělec Wild Drawing. Zdroj: Street Art Festival

Návrh na přemalbu velké plochy na kulturní památce vypracovala umělecká skupina Comunité Fresca, kterou tvoří trojice absolventek brněnské Fakulty výtvarných umění VUT. „Měly pěkné návrhy, které by prostor výrazně zklidnily. Pracovali s tématem vody, které je zde historicky dané a nyní je skryté pod zemí. Voda a kašna se stala ústředním motivem návrhů do kterých jsme se snažili zakódovat i soukromě zvolená téma míru, spolupatření a bezpečí.Z mého pohledu je škoda, že se to nepodařilo dotáhnout,“ podotkla Romana Junkerová.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Street art, festival, pouliční umění, malba, mural, Olomouc, hřiště, kotelna, Passingerův mlýn, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Street Art Festival v Olomouci promění hřiště i kotelny. Passingerův mlýn se přemalovávat nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.