Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

VIDEO: Na Jesenicku se řeky dostávají z koryt. Hasiči na sever posílají speciální techniku a týmy

, aktualizováno před 22 minutami

Extrémní úhrn srážek přináší zejména na severu Olomouckého kraje první krizové situace, menší toky už překročily třetí stupeň povodňové aktivity. Hasiči a další složky řeší desítky zásahů, na Jesenicko a Šumpersko míří další materiální i personální pomoc.

„Zasahujeme na mnoha místech, v terénu je nyní asi 40 jednotek, to je zhruba 150 hasičů. Nejvíce zásahů na Jesenicku, asi 20, a to v obcích podél toku Bělé a Vidnávky: Mikulovice, Písečná, Bělá pod Pradědem, Jeseník, Žulová a místní části. Především vytahujeme naplaveniny z koryt řek, čistíme propustky, aby voda mohla v korytech odtékat. Na některých místech čerpáme laguny tam, kde by mohly ohrozit domy,“ informovala v sobotu ráno mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Balážová.

Ta doplnila, že v Mikulovicích a České Vsi na Jesenicku se již řeka Bělá vylila z koryta, hasiči zde ve spolupráci s ČR uzavřeli části silnic. „Kolem jedné části jsme vystavěli hráz z pytlů s pískem. Byly vyslány odřady z územních odborů se čluny pro záchranu a evakuaci osob, jde o 60 profesionálních a dobrovolných hasičů. Vyžádali jsme si těžkou techniku ze záchranného útvaru: drapáky, univerzální dokončovací stroj. Vypomůže rovněž technika Správy železnic,“ popsala mluvčí Balážová.

Napětí ve městě protkaném rameny Moravy. Litovel s obavami sleduje prognózy a vzestup hladiny

S napětím sledují vývoj počasí a předpovědi hydrologů v Litovli na Olomoucku, městě ležícím na šesti ramenech řeky Moravy. Extrémní povodeň z roku 1997 ještě pamatuje mnoho místních. Zaplavené bylo tenkrát takřka celé město.

V akci jsou s profesionálními jednotkami také dobrovolní hasiči. „Prosíme obyvatele území, aby byli obezřetní a nechodili monitorovat stav toku, může jim hrozit nebezpečí. Zároveň žádáme všechny, aby spolupracovali se složkami IZS a uposlechli jejich rozkazy, především v případě evakuace. Život je důležitější než majetek,“ apeluje Lucie Balážová.

Třetí stupeň povodňové aktivity překročily v Olomouckém kraji Černý potok na měrném profilu Velká Kraš, a také nedaleká Vidnavka ve Vidnavě. Nad stanovený parametr třetího stupně kolem půlnoci vystoupala řeka Bělá v Mikulovicích, podle hydrologické předpovědi zde má stav vody ještě výrazně narůstat až do nedělního odpoledne. Na třetím stupni SPA je také řeka Třebůvka na operativním měrném profilu v obci Hraničky na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje. Dále je Třebůvka monitorovaná v Lošticích, kde je na 2. SPA a očekává se další vzestup. Celkem byly stupně povodňové aktivity v sobotu ráno dosaženy v Olomouckém kraji na 18 měřených profilech, prognóza další zhoršení předpovídá na středních a dolních částech vodních toků v průběh víkendu a pondělního dne.

Doporučený obsah evakuačního zavazadla, které si s sebou vzít v případě vyhlášení dlouhodobé evakuace. 
Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku vzniku mimořádné události, očekává-li se vyhlášení evakuace. Připravuje se pro každého příslušníka rodiny. Při jeho zabalení je nutno přihlédnout ke specifickým potřebám jeho uživatele; zvláštní pozornost je nutno věnovat přípravě zavazadla pro děti. 
Jako evakuační zavazadlo poslouží například cestovní taška, batoh nebo kufr. Zavazadlo je potřebné označit visačkou s jménem a adresou majitele. 
Evakuační zavazadlo má obsahovat: 
- osobní doklady, peníze a platební karty, doklady od vozidel, pojistné smlouvy a jiné drobné cennosti,
- léky, užíváte-li je, brýle
- náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku,
- spací pytel nebo přikrývku,
- pitnou vodu na dva dny,
- základní trvanlivé potraviny nejméně na 24 hodin: nejlépe stravu v konzervách a dobře zabalený chléb,
- předměty denní potřeby, jídelní misku, nůž, otvírák na konzervy, příbor,
- ručník, toaletní a hygienické potřeby,
- mobilní telefon s nabíječkou, powerbanku,
- přenosnou svítilnu, nebo svíčky a zápalky,
- psací potřeby, trhačku, sešit nebo volné papíry
- knihy, pro ukrácení času karty, drobné společenské hry
- pro děti drobné hračky, pexeso, omalovánky apod., malým dětem plyšovou hračku na spaní.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, evakuační zavazadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Jesenicku se řeky dostávají z koryt. Hasiči na sever posílají speciální techniku a týmy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.