Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

VIDEO: Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci. Vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník, říká pilot

Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci ze vzduchu. Podle armádního pilota Vlastimila Baudyše zachraňovat takzvaně na sílu nejde. "Ani to nesmíme a nemůžeme, vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník,“ vysvětluje pilot.

Pětice vojáků se strojem W-3A Sokol z 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbely z rozbouřené Bělé v Jeseníku a okolních vesnic zachránila 25 lidí. "V 7:30 nám přišla prvotní výzva, z nasazení jsme se vrátili v 18 hodin,“ říká pilot stroje, kapitán Vlastimil Baudyš. Kvůli špatnému počasí musel včera letěl přes Polsko a pak pokračoval ze severu, údolím řeky Bělé proti proudu až do Jeseníku. 

Posádku stroje tvoří dva piloti, palubní technik a dva záchranáři. "Když jsme přiletěli na místo, viděli jsme jednu velkou řeku, v níž byly rozesety domy, některé už zhroucené. V té době už pozemní jednotky evakuaci kvůli bezpečnosti provádět nemohly," vysvětluje. Informace o tom, koho zachránit, dostávali vojáci od hasičů.

Podle Baudyše trvá jedno vyzvednutí zhruba deset minut. Největší čas zabere upevnění osoby do šátku, aby mohla být na ocelovém laně vytáhnuta do vrtulníku. Při bleskové evakuaci, kdy jsou v ohrožení životy, je vyzvednutí pouze s podramenním pásem otázkou dvaceti vteřin. "I to jsme zažili," podotkl pilot.

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří...

Bohužel možná až polovina lidí záchranu odmítla. "Za neděli jsme vyzvedli a zachránili 25 lidí. Minimálně třetina, možná skoro polovina, nás odmítla. Naletěli jsme nad ně a oni zamávali, že nechtějí. Zachraňovat na sílu samozřejmě nesmíme, ani nemůžeme, vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník,“ vysvětluje Baudyš. 

Obzvlášť náročná byla evakuace rodiny s několika dětmi. "Strávili jsme tam skoro 45 minut. Jen čtvrt hodiny je náš záchranář přemlouval, aby se nechali zachránit. A to na nás mávli, že chtějí," kroutí hlavou. 

Vojáci vzpomínají na své poslední nasazení v Chrastavě při bleskových povodních a podobné chování nepamatují. "Tam jsme za celý den vytáhli 55 lidí, protože to chtěli, potřebovali. Tady se lidé zabetonovali a nechtěli. Rozumím tomu, že je pro lidi těžké opustit domov. Pořád je ale lepší zachránit si holý život než pak na poslední chvíli ohrožovat ty, kteří už je zachránit musejí a ocitají se v extrémním nebezpečí," je přesvědčen.

Posádka zatím zůstává na mošnovském letišti, pokud bude potřeba, je pětice vojáků z Kbel připravena pomáhat i dnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ministerstvo obrany ČR | Zdroj Ministerstvo obrany ČR

Štítky okres Jeseník, vrtulník, záchrana, odmítnutí, armáda, povodně, Bělá, Jeseník, W-3 Sokół, Polsko, Chrastava, Kbely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci. Vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník, říká pilot  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.