Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Troubky pomohla ochránit narychlo vybudovaná hráz na Panské louce. Bečva tentokrát jenom zahrozila

Troubky, symbol katastrofálních povodní z roku 1997, v noci na dnešek pomohla před velkou vodou ochránit také narychlo postavená hráz na Panské louce. Obec dodnes nemá spolehlivou protipovodňovou ochranu. Letošní povodně ustálo i město Přerov.

Evakuaci Troubek vyhlásil starosta Martin Frgal včera, velká část obyvatel však zůstala doma. "Narychlo vybudovaná hráz v lokalitě Panská louka možná není hezká, ale svou funkci splnila a naši obec pomohla ochránit. Kulminace řeky Bečvy byla dosažena jak v Dluhonicích, tak v lokalitě na Závalí. Hladina řeky Bečvy by měla klesat a předpokládáme, že v dopoledních hodinách bude odvolán třetí stupeň povodňové aktivity," uvedl starosta dopoledne na sociálních sítích.

Povodí Moravy očekává v průběhu dneška a zítřka také kulminaci Moravy pod soutokem s Bečvou. "Průtok může dosáhnout hodnoty dvacetileté povodně. Po kulminaci je Bečva v Přerově i v Troubkách, kde nedošlo k významným rozlivům," potvrdil mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Nyní jsou Troubky už mimo ohrožení a lidé se mohou vrátit domů. Stále však zůstává uzavřená například silnice II/436 mezi Kojetínem a Chropyní, protože voda v chropyňském lese přetéká přes vozovku.

Úřady vyhlásily evakuaci Troubek na Přerovsku, které se při katastrofálních povodních v roce 1997 staly symbolem apokalypsy. Lidé by měli odejít kvůli dramatickému zvýšení hladiny Bečvy. Velká voda by do Troubek měla dorazit nad ránem v pondělí....

Ráno se sešel také krizový štáb v Přerově. "Město je v současné době podle prognózy mimo ohrožení. Hrozící nebezpečí prověřilo nastavení systému ochrany a vybudovaná protipovodňová opatření. A ty obstály," neskrýval uspokojení primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Bečva kulminovala při výšce hladiny 685 centimetrů v Dluhonicích a nyní je už na druhém stupni. Podařilo se udržet provoz teplárny, stále však platí zákaz vstupu na území Žebračky.

"Apelujeme na Přerovany, aby se nepřibližovali či nevstupovali do žádných zatopených oblastí. Vlivem podmáčení hrozí pády stromů i sesuvy půdy. Do odvolání zůstává uzavřen městský park Michalov. Centrální městský hřbitov bude otevřen od úterý," oznámilo město na webových stránkách. Dobrovolní hasiči nyní odčerpávají vodu z odvodňovacích šachet, zavřené zůstávají komunikace z Prosenic do Grymova a z Přerova přes Žebračku do Prosenic.

Na území celého Olomouckého kraje nyní energetici evidují 33 poruch na vysokém napětí a přes 160 poruch na vedení nízkého napětí. Obnova elektřiny v některých oblastech nebude jednoduchá, do mnoha lokalit na Šumpersku a Jesenicku se energetici zatím vůbec nedostali.

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytli město Přerov, obec Troubky, Miroslav Kůra

Štítky Bečva, Troubky, povodně, hráz, ochrana, louka, Olomoucký kraj, Přerov, Přerov V-Dluhonice, Morava, Prosenice, povodeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Pokud se dobře pamatuji, tragédie Troubek a zaplavení Přerova nebyla ani tak moc způsobena povodněmi, jako lidským selháním. Samozřejmě, že dost pršelo. Ale byla doba dovolených a přehrada na Bečvě byla plná. Přece ji nevypustí, pak by neměli rekreanty. Pravda, nyní bylo varování už pár dní dopředu, tehdy ne. A tak když hrozilo protržení, vypustili ohromnou vlnu. A ta se pak následně dostala do Troubek ze strany, ze které to nečekali.

Dnes, 12:09Odpovědět

Troubky pomohla ochránit narychlo vybudovaná hráz na Panské louce. Bečva tentokrát jenom zahrozila  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.