Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Přerov dnes uloží první Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Celkem jich bude pětadvacet

Přerov dnes uloží první Kameny zmizelých za oběti holocaustu, budou připomínat tragické osudy Oskara Arelyho a rodiny Gabriela Arelyho. Kameny zmizelých se dostanou do ulic města díky iniciativě Přerovanky Marie Sehnálkové, která loni tento nápad představila v rámci participativního rozpočtu.

Kameny zmizelých připomenou smutné osudy přerovských židů, kteří se stali obětí nacistické perzekuce, a odbojářů. Díky iniciativě Přerovanky Marie Sehnálkové bude v Přerově uloženo celkem pětadvacet kamenů, čtrnáct za židovské oběti a jedenáct za odbojáře.

První kameny budou uloženy před domy, v nichž oběti žili, ale dnes už jsou srovnány se zemí. Domek na Žerotínově náměstí číslo 24, kde je dnes prodejna se sportovním zbožím, byl domovem matrikáře Židovské obce Oskara Arelyho a jeho rodiny. Adresa Wilsonova ulice číslo 12, kde dnes stojí Euro, pak patřila Oskarovu strýcovi Gabrielovi, který tu provozoval obchod s krátkým a střižným zbožím. U obou adres budou dnes v 17:00 a v 17:30 hodin položeny dlažební kostky s mosazným povrchem a vyrytými informacemi o zavražděných. 

Oskar Arely se narodil 9. června 1882 v Přerově. Byl zaměstnán na dráze a do výslužby odcházel z pozice podúředníka dráhy. Byl také tajemníkem a matrikářem Židovské obce. Dům na Žerotínově náměstí 24 obýval se svou dcerou Pavlou a manželkou Otýlií, která zemřela v roce 1932. Gestapo si pro Oskara Arelyho přišlo 7. března roku 1941, poté byl vězněn v Olomouci a v Brně, nakonec byl v rámci prvního transportu československých zajatců převezen pod číslem 17049 do polské Osvětimi. A právě tam ho 14. června 1941 zavraždili, zřejmě zastřelením.

V Prostějově vznikl nový spolek Zahrada života. Jeho členové se budou starat o zdejší židovský hřbitov

V Prostějově vznikl nový spolek Zahrada života, jehož členové se budou starat o zdejší židovský hřbitov. Například jen za uplynulou sezónu navštívilo prostějovský židovský hřbitov více než pět stovek zájemců z celé republiky i ze zahraničí.

"Nacisté poté poslali rodině oznámení o jeho smrti, kterou maskovali mozkovou mrtvicí. Spolu s lejstrem přišla na adresu rodiny i papírová krabice s popelem. Ta byla uložena na přerovském židovském hřbitově v hrobě, kde je pochována i Oskarova manželka Otýlie. Dcera Pavla válku přežila, vdala se a měla dvě dcery, Evu a Ivu. Obě dosud žijí v Jindřichově Hradci," připomněl osud rodiny Václav Havlík, který se o židovskou tématiku zajímá a letos založil spolek Židovský Přerov.

Oskarův strýc Gabriel se narodil 1. října 1867 v Kojetíně a s manželkou Hanou měli několik synů a dcer. Za nacistické okupace žil s dcerami Hildou a Gretou na dnešní adrese Wilsonova 12, kde vedl obchod s krátkým a střižným zbožím. Byl také členem předsednictva pohřebního bratrstva Chevra kadiša, které obstarává rituální a organizační záležitosti spojené s umíráním a pohřbem členů Židovské obce. Gabriel s manželkou Hanou a oběma dcerami byli nuceni svůj dům opustit v roce 1942. Transportem AAf byli odvlečeni do Terezína, kam dorazili 26. června. Ani jeden z těchto čtyř členů rodiny válku nepřežil.

Členové spolku Hanácký Jeruzalém na Plumlově objevili vzácný náhrobek ze zrušeného židovského hřbitova

Při pátrání po náhrobcích ze zrušeného židovského hřbitova v Prostějově se členům spolku Hanácký Jeruzalém podařil zatím největší objev. Na zahradě jedné z chat u Plumlovské přehrady na Prostějovsku objevili zcela zachovalý náhrobek významného...

"Hana zemřela za nejasných okolností v Terezíně 21. října 1942 ve věku 77 let. Přesná data úmrtí ostatních neznáme, víme jen data jejich transportů. Pětasedmdesátiletý Gabriel byl deportován 26. října 1942 do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, jeho šestatřicetiletá dcera Greta byla deportována 14. července 1942 do vyhlazovacího tábora v Malém Trostinci na území dnešního Běloruska, na stejné místo byla převezena i její dvaačtyřicetiletá sestra Hilda," popsala tragické osudy přerovských židů Marie Sehnálková.

"Moc si toho vážím. Podle mě je velmi důležité, aby se připomínaly osudy lidí, kteří byli pevnou součástí našich měst, naší společnosti a pak najednou zmizeli a nezůstaly po nich žádné stopy. Jsme moc rádi, že Oskar a jeho strýček Gabriel s rodinou budou mezi prvními, komu budou kameny v Přerově položeny," řekla pravnučka Oskara Arelyho Hana Nosková.

Na další zmizelé se bude vzpomínat uložením kamenů 28. října, poslední část jmen by měla být uložena do země příští rok v květnu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hanácký Jeruzalém

Štítky Kameny zmizelých, Přerov, holocaust, oběť, rodina, židovská obec, Koncentrační tábor Osvětim, koncentrační tábor Terezín, Žerotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov dnes uloží první Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Celkem jich bude pětadvacet  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.