Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Prostějově vznikl nový spolek Zahrada života. Jeho členové se budou starat o zdejší židovský hřbitov

V Prostějově vznikl nový spolek Zahrada života, jehož členové se budou starat o zdejší židovský hřbitov. Například jen za uplynulou sezónu navštívilo prostějovský židovský hřbitov více než pět stovek zájemců z celé republiky i ze zahraničí.

Spolek se jmenuje Zahrada života Prostějov. "O návštěvy prostějovského židovského hřbitova je zejména v období turistické sezóny veliký zájem. Přijíždějí hlavně turisté, ale také potomci přeživších holocaustu. Proto jsme založili spolek, jehož hlavním smyslem je drobná údržba jako sekání trávy, odstraňování břečťanů z náhrobků a zajišťování průvodcovské činnosti po prostějovském židovském hřbitově. Vše samozřejmě po dohodě s Federací židovských obcí jako majitelem hřbitova a správcovskou společností Matana," vysvětlil předseda nového spolku Jan Lázna.

Jen za uplynulou sezónu navštívilo prostějovský židovský hřbitov více než pět stovek zájemců o židovskou historii z celé republiky i ze zahraničí.

"Při pracích na sekání trávy a odstraňování plevele nám občas pomáhají i dobrovolníci, budeme velmi rádi, když přijdou pomoci také v příštím roce. Dobrovolnická činnost tohoto druhu je obvyklá i v jiných městech, a tak věřím, že se to bude dařit i u nás," dodal Lázna.

V Prostějově bylo po Mikulovu druhé největší židovské ghetto na Moravě. Židé měli velký vliv na hospodářský a kulturní rozvoj města, Prostějovu se proto často přezdívá Hanácký Jeruzalém. 

Od narození prostějovského rodáka a dramatika židovského původu Maxe Zweiga uplynulo 130 let

Koncem června uplynulo sto třicet let od narození prostějovského rodáka a dramatika židovského původu Maxe Zweiga. Napsal dvaadvacet divadelních her a jeho život poznamenaly dvě světové války. Zemřel téměř ve sto letech v Jeruzalémě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky židovský hřbitov, péče, spolek, Zahrada života, židé, historie, ghetto, Prostějov, Jeruzalém, Mikulov, Morava

V Prostějově vznikl nový spolek Zahrada života. Jeho členové se budou starat o zdejší židovský hřbitov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.