Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Potřebuju řešit jídlo a vodovod. Ať mě klidně zavřou, odmítá zajišťovat volby starostka zničené obce na Jesenicku

Katastrofální povodně zničily množství domů a základní infrastrukturu v obci Kobylá nad Vidnavkou. Lidé v jedné z nejvážněji zasažených oblastí jsou podle starostky Miroslavy Rybárikové zcela zahlceni starostmi po ničivých záplavách. Živly zdemolovaná vesnice nemá vhodné prostory pro volební mísnost, ani zájemce o působení ve volební komisi. Problémy jsou i v dalších oblastech Jesenicka.

„Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální,“ řekla starostka Kobylé Miroslava Rybáriková. O situaci mluvila s hejtmanem i se starosty. „Někteří říkají, že to nějak udělají. Já osobně to odmítám. Naše volební místnost, což je společenská místnost na obecním úřadě, funguje momentálně jako sklad, je zcela zaplněna potřebným zbožím a jiné prostory nemám. V kulturním domě se vaří, zázemí zde mají dobrovolníci, hasiči i vojáci, budou nám tam přespávat lidé,“ uvedla Rybáriková.

Obec se 400 obyvateli nemá k dispozici ani volební komisi. „Lidé mají zcela jiné starosti, někteří před vodou utekli a nejsou tady. Máme tady tolik práce, že nevíme, kam skočit. Paní, která nám zařizuje volby, momentálně rozdává lidem humanitární pomoc. Nemáme lidi ani síly, kdo by na tom pracoval. Uklízíme, zásobujeme lidi, staráme se o dobrovolníky, pomáháme zdejším důchodcům. Nerozumím tomu, co v takové situaci bránilo volby o měsíc posunout. Je to velký kopanec těm lidem v nouzi,“ doplnila starostka s tím, že momentálně potřebují hlavně řešit jídlo, pití a vodovod.

Povodně mají v kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou policie našla tělo seniorky, kterou strhl proud

Povodně mají v Olomouckém kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku dnes policisté našli tělo sedmdesátileté ženy z obce, kterou strhl proud. I nadále policie pátrá po dalších dvou mužích a jedné ženě, byli v autě, které v Lipové-lázních...

Jiné obce zase mají problém se zajištěním cesty do volebních místností, rozbouřené toky je totiž rozdělily na dvě půlky a strhly přitom veškeré přístupové mosty. „Stále nám chybí mostky přes tu naší říčku Vidnávku. Doufáme, že se podaří ve spolupráci s armádou jeden nebo dva mosty uprostřed obce zbudovat, ať se dostaneme z jedné strany na druhou,“ prohlásil starosta Velké Kraše Jiří Vodička.

Obec musela volební místnost přesunout, původní byla v zaplavené mateřské školce. „Budeme se snažit to přesunout na obecní úřad. Jak ty volby ale dopadnou, jak se dostanou lidé z jednoho břehu na druhý, to odpovědět nedokážu. Kdyby to tady někdo viděl, tak pochopí, že občané mají úplně jiné starosti než pořádání anebo konání nějakých voleb,“ doplnil starosta. Spojnicí s protějším břehem je pouze lávka. „Nemůžete ale říci lidem, aby šli volit po lávce, která je na vlastní nebezpečí,“ dodal starosta. V Písečné už zvládli zprovoznit sítě, ve volební místnosti, která zůstala v suchu, by měla jít i elektřina. „Nějak to zorganizujeme, komu uplavaly volební lístky, budou ve volební místnosti. Ale upřímně..kdo má tu náladu?,“ přemítá místostarostka Dana Brašíková.

Umíte si představit jít k volbám při vážném poškození obydlí a okolí živelnou pohromou?

Celkem hlasovalo2831 čtenářů

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes uvedl, že kvůli následkům ničivých záplav bude v kraji zkomplikována organizace voleb zhruba ve dvou desítkách obcí. Stát i kraj jim nabídl pomoc.

Zkáza silniční sítě na Jesenicku. Škody jsou ohromné, provizorní cestu stavěli i armádní ženisté

Některé úseky silnic na Jesenicku zcela zničilo víkendové řádění živlů, které se nevyhnulo ani těm nejdůležitějším spojnicím zařazeným mezi komunikace I. třídy. Ředitelství silnic a dálnic bude připravovat možnosti rychlé obnovy, která by zajistila...

Situací spojenou s organizací voleb v obcích, které byly nejhůře postižené povodněmi, se intenzivně zabývá ministerstvo vnitra. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) je obcí, pro které vše zajistí při volbách stát, v České republice nyní zhruba pět. „Do těchto obcí jedeme, volby zorganizujeme tak, aby s tím měli co nejmenší práci. Zajistíme i satelitní spojení, pokud to bude potřeba. Elektrocentrály, volební místnosti a jejich obsluhu, budeme reflektovat i požadavky na mobilní volební urny, jsme schopni zajistit i řidiče, kteří s nimi budou jezdit. Když v obci není volební místnost, tak tam hasiči postaví stan,“ prohlásil na tiskovém brífinku ministr Rakušan a dodal: „Ve všech postižených obcích byli naši zástupci na místě, viděli situaci a ne že si s někým telefonovali,“ dodal ministr. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka budou potřebné informace například o umístění provizorních volebních místností moct sdělovat hasiči lidem i s využitím mobilního rozhlasu. Další možností jsou v zasažených místech v případě dostupnosti SMS zprávy na mobil, obecní rozhlas, sociální sítě, veřejnoprávní média a podle Rakušana budou mít všechny informace starostové.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Kabinet je přesvědčený o tom, že je schopný zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu k úvahám o odkladu voleb řekl, že pro takový krok by musel být vyhlášen nouzový stav na území celé republiky. „Pro což nebyly splněny podmínky ani nebyly vznášeny požadavky na něco takového,“ uvedl. Nouzový stav byl podle něj předpokladem pro to, aby bylo možné začít v Poslanecké sněmovně a Senátu ve zrychlené proceduře schvalovat zákon o odkladu voleb. „Měli bychom na to dva a půl dne, něco takového je stěží představitelného,“ řekl premiér.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, volby, zničené obce, volby povodně, Kobylá nad Vidnavkou, Jesenicko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ja Zik

Podporuji rozhodnutí paní starostky i občanů zasažených povodněmi a rozhodně se budu přímo zajímat zda jim nebude někdo vytvářet problémy ....

Pátek, 20. září 2024, 12:18Odpovědět

Ja Zik

kdyby se volby odložily mohlo by dojít k tomu že občané budou volit pochopitelně podle toho jakou dostali pomoc od státu, aktuální vlády, kraje....

Pátek, 20. září 2024, 12:13Odpovědět

Vojtěch Vened

Obávám se, že zatopená Morava toho z pražského centra moc nedostane. Pro Fialovu vládu je prioritou Ukravina, občané České republiky jsou až na druhém místě.

Čtvrtek, 19. září 2024, 19:32Odpovědět

Potřebuju řešit jídlo a vodovod. Ať mě klidně zavřou, odmítá zajišťovat volby starostka zničené obce na Jesenicku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.