Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Olomoucké dvojité štěstí v neštěstí: rozestavěná protipovodňová opatření pomohla a vydržela nápor

Zatímco lidé v Olomouci chodili kontrolovat řeku Moravu při výrazném vzestupu její hladiny na náplavku či k mostu u kojeneckého ústavu na pomezí městských částí Nové Sady a Nový Svět, jeden z klíčových momentů hrozících záplav se odehrával kousek dál po proudu poblíž čistírny odpadních vod. Zde se před půl rokem rozběhla výstavba IV. A etapy protipovodňových opatření, jejíž budování není ani v polovině. Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) se řešila akutní kroky, aby rozkopaný terén nápor vody vydržel. Nakonec upravované koryto obrovský průtok ustálo a už nyní pomohlo ochránit část města.

Letos v březnu zahájila odborná firma provádění stavebně-technických úprav v oblasti koryta řeky Moravy v jižní části Olomouce, jedná se o IV. A etapu protipovodňových opatření. Investice Povodí Moravy v hodnotě 170 milionů korun má do konce roku 2025 připravit území na bezpečné převedení výrazně vyšších průtoků, než tomu bylo doposud. Přínos rozsáhlých úprav, které zahrnují zkapacitnění koryta s meandrující kynetou, rekonstrukci pravého břehu u čistírny odpadních vod a hráze či napojení odstaveného ramene na levém břehu včetně vytvoření nové tůně, se pozitivně projevil už při aktuálních povodních. 

„Řízený rozliv u Kojeňáku nebo na Nových Sadech ukázal, že nedokončená protipovodňová opatření jsou i v době realizace už funkční. Řeka se chovala tak, jak odborné modely předpokládaly,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek a přibližuje: „Dnes víme, že už jenom tím, že se srazily břehy a došlo k řízenému rozlivu, tak se snížila hladina o nějaké desítky centimetrů. Koryto se zkapacitnilo a viděli jsme, jak se řeka chová. Profil terénu už je na pravém břehu velmi podobný cílovému stavu. Na levém břehu budou také postupně probíhat změny směrem k Holickému lesu, kde bude doplněné ještě ohrázování směrem k ulici Šlechtitelů. Kdyby tato část neproběhla, tak by škody byly daleko větší. Nemluvě o tom, že by to smetlo zase zahrádkářskou kolonii, která tam dříve byla a kvůli stavbě se vyklidila.“

Olomouc v suchu, až na Chomoutov. Kdy se dočká protipovodňové ochrany?

Z celkem 27 olomouckých městských částí se při aktuálních povodních dostala velká voda do staveb pouze v jedné z nich. Záplavy postihly okrajovou čtvrť Chomoutov, přes kterou se řeka Morava vlévá dál do hanácké metropole. Místní lidé likvidují škody...

Na povodňové ohrožení zahrádkářské kolonie upozorňovali i při zahájení stavby v úvodu roku zástupci Povodí Moravy. „Zimní povodeň na konci roku 2023 potvrdila, že zahrádkářskou kolonii není možné z řešení protipovodňové ochrany města vynechat. Při průtoku 180 metrů krychlových za sekundu, kterého Morava dosahovala před koncem loňského roku a pouze těsném dosažení 3. stupně povodňové aktivity, protékala v místech zahrádkářské kolonie voda o hloubce do jednoho metru,“ poznamenal před časem mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Při současných úpravách se podle leteckých snímků voda rozlila směrem k Holici, na druhé straně se k bývalé oblasti zahrádek takřka nedostala. Průtok byl přitom při kulminaci na úrovni 317 metrů krychlových za sekundu, šlo o třetí nejvyšší stav za posledních sto let.

Stále platí důrazné doporučení vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou! Kanalizace a čistírny odpadních vod ve výše položených zasažených oblastech jsou poškozené a voda je kontaminovaná.
Zdroj: Statutární město Olomouc

Části Olomouce tak měly zřejmě veliké štěstí, že k obdobnému vzedmutí řek nedošlo například o rok dříve. Pro krizový štáb města ale zároveň šlo o značně vypjatou situaci. „Vůbec se nebojím říct, že jsme tady měli obrovskou kliku. Je to stavba a kdo se tam byl podívat, tak viděl, že se tam dodatečně ochraňovala část hráze, která byla odbagrovaná. Se stavbou jsme začínali téměř na hranici sucha, kdy průtok byl minimální. Došlo tam k tak rozsáhlým modelacím terénu, které ještě ale nejsou ve stavu zpevněné hráze. Měli jsme opravdu obavu z toho, aby se část, kterou hasiči ochraňovali fóliemi a dalšími opatřeními, prostě nerozvalila. Byla to čistá zemina a hrozilo, že se voda dostane přes zahrádky až na Nové Sady. Tohle se podařilo díky skvělé práci celého krizového týmu a hasičů zachránit,“ oddechl si olomoucký primátor.

„Voda dosáhla těsně pod bariéru a nedošlo k daleko větším škodám. V tom jsme měli velké štěstí. Chybělo 40 až 50 centimetrů, což není moc, kdyby řeka ještě kulminovala, tak to mohlo dotéct za dvě tři hodiny. Byly by zalité Nové Sady, asi i část Lazců nebo Černovíra. Ukázalo se, že i třetí etapa se musí dobudovat. Chyběly desítky centimetrů k tomu, aby se rozlil třeba Trusovický potok a voda z něj by se valila na město bez jakékoliv kontroly či zábrany,“ ohlíží se za nenaplněnými krizovými scénáři Žbánek.

Do jaké míry rozvodněný vodní tok zkomplikoval budování úprav IV. A etapy zatím není jasné, potřeba bude odborné posouzení oblasti. „Musí proběhnout prohlídky, evidence případných škod, ale na to přijde čas až se dostatečně sníží hladina Moravy,“ podotkl mluvčí Povodí Moravy Chmelař. Ve fázi investiční přípravy je pak navazující IV. B etapa, v létě podala státní organizace žádost o společné povolení stavby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, extrémní srážky, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, protipovodňová opatření, stavba, investice, hasiči, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké dvojité štěstí v neštěstí: rozestavěná protipovodňová opatření pomohla a vydržela nápor  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.