Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Ze zatopeného domu žena volala o pomoc, vůbec nebyla slyšet, jak hučela voda. Bylo to vážné, vzpomíná velitel hasičů

Lidi z běsnícího živlu zachraňovali o víkendu v Písečné a Mikulovicích na Jesenicku také hasiči z Přerova. Velitel Radek Tomčík vzpomíná například na kritickou situaci, kdy na hasiče z okna zatopeného domu volala žena, která potřebovala pomoci, ale kvůli hukotu vody vůbec nebyla slyšet. "Bylo však poznat, že je to hodně vážné," říká hasič.

Když si velitel hasičského odřadu ze stanice Přerov Radek Tomčík s odstupem času vzpomene na víkendové povodně, které se prohnaly severem Olomouckého kraje, nejprve se mu vybaví neskutečná solidarita. "Když jsme v Přerově čekali na velkou vodu, tak se jednotky samy nabízely, že pojedou pomoci na Jesenicko, kde se to očekávalo nejhorší. My jsme tam jeli s tím, že máme stravu a pití na 24 hodin. Během druhého dne začali obyvatelé chodit s jídlem i pitím a starali se o nás. Když voda opadla, lidé, kteří se na náš popud evakuovali, tak za námi přišli a strašně nám děkovali, že jsme je přesvědčili odejít. Spoušť po vodě byla tentokrát obrovská," vypráví Tomčík.

Lidé, kteří nechtěli odejít ze svých domovů, argumentovali povodněmi z roku 1997, ale nedokázali si představit, že by mohlo přijít ještě něco horšího. "Stavu, který byl v roce 1997, jsme dosáhli někdy v sobotu po obědě. Nejhorší voda však přišla až v neděli dopoledne a byla minimálně ještě o metr až metr a půl výš. Bylo neskutečné, co obrovská síla vody dokáže, to mně nepřestalo šokovat," svěřuje se zkušený hasič. 

Povodně mají v kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou policie našla tělo seniorky, kterou strhl proud

Povodně mají v Olomouckém kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku dnes policisté našli tělo sedmdesátileté ženy z obce, kterou strhl proud. I nadále policie pátrá po dalších dvou mužích a jedné ženě, byli v autě, které v Lipové-lázních...

Záchranáři museli na místě improvizovat, protože se dostávali do kritických situací a v jednu chvíli zůstali zcela bez spojení s velením uvěznění velkou vodou. 

"V neděli ráno jsme obdrželi od starosty Mikulovic žádost o evakuaci dvou důchodců, kteří uvízli v místní části Písečné. Vzhledem k tomu, že voda už byla velmi vysoko a všechny přijezdové cesty byly zaplavené, tak jsme museli Písečnou objet přes vrchní část Mikulovic. Volali jsme si, jak to tam vypadá, jestli se dá projet, a za pět minut přišel telefonát, že ve vrchní části Mikulovic potřebují záchranu tři osoby. Operační středisko mě požádalo, když už tam pojede, jestli bychom mohli tyto lidi transportovat," popisuje Radek Tomčík.

Velení poslalo souřadnice. Byla to na nějakou dobu poslední zpráva. Právě v tu chvíli totiž přestaly fungovat data a signál. Velitel se svou jednotkou ocitl bez spojení a musel začít improvizovat.  

"Ty tři lidi, které ohrožovala voda, jsme našli a naložili. Byli to dva důchodci a jedna starší paní. Chtěli jsem je odvézt do evakuačního střediska v Mikulovicích, ale silnice už byla hodně zatopená vodou. V jednom místě jsme uznali, že proud by nás mohl strhnout a hloubka už je moc velká a my vlastně ani vůbec nevidíme, kde je silnice. Rozhodli jsme se, že se vrátíme. Když jsme přibrzdili, po pravé straně jsme uviděli jednopodlažní dům, který byl zatopený skoro až po okna, a z toho domu na nás začala zoufale volat paní o pomoc. Voda tak hučela, že jsme ji vůbec neslyšeli, ale bylo poznat, že je to hodně vážné," vzpomíná velitel hasičů.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

Okamžitě se rozhodl, že cisterna z evakuovanými lidmi se vrátí do Písečné, a se dvěma dalšími hasiči se pustili do záchrany. Pomocí lan a jištění strom od stromu postupně proplouvali prudkým a divokým proudem až k domu. "Byla tam paní s dcerou, dvěma psy a domácími zvířaty a s mužem, který měl rozřezané nohy. Seděl v okně, protože to bylo nejvyšší místo, a byl na tom zle. Voda se strašně rychle zvedala. Přeplavali jsme k sousedům za plot, který byl do kopce, takže tam chybělo ještě půl metru do zatopení. Rozhodli jsme se, že natáhneme lano, po kterém se budeme pohybovat a lidi dostaneme do bezpečí. Potřebovali jsme ještě vymyslet, jak dostaneme z domu toho pána," popisuje kritické okamžiky Radek Tomčík.

Duchapřítomný soused hasičům nabídl panely, které se podařilo spojit velkými vruty, a vytvořit tak provizorní vor. V tu chvíli se ovšem z druhé strany objevili kolegové z Prostějova, kteří měli člun a pomocí něho se nakonec všechny ohrožené lidi podařilo dostat do bezpečí. Na poslední chvíli. "Během půl hodiny stoupla hladina o metr až metr a půl," dodnes nevěřícně kroutí hlavou velitel hasičů. 

VIDEO: Jeseník se vzpamatovává z drtivých povodní. Škody v desítkách milionů, řada domů půjde k zemi

Jesenicko se vzpamatovává ze zničujících povodní a začíná sčítat škody. Půjdou do desítek milionů. Běsnící říčka Bělé zničila silnice, chodníky, park a nenávratně poškodila mnoho domů, prvních dvacet v nejbližších dnech dostane demoliční výměr. Na...

Tím ovšem kritická situace v obci odříznuté od světa a rozdělené rozbouřenými živly zdaleka neskončila. O chvíli později přišlo další drama. Po cestě se totiž s hasiči utrhla část podemleté silnice a jejich cisterna se v silném proudu nebezpečně naklonila. Hrozilo, že se převrhne a řeka kabinu i s hasiči zaplaví.

"Vylezli jsme přímo do vodního proudu, pomocí lan jsme se zajistili o sloup a vydali jsme se k němu. Naštěstí se nám podařilo postupně dostat k nejbližšímu domu a pak jsme postupně sloup od sloupu všichni postupovali až k obecnímu úřadu, kde bylo velení. Cisternu voda strhla ještě hlouběji do výkopu, ale povedlo se nám dostat do bezpečí včas," vypráví velitel, jak se nakonec museli zachraňovat i sami hasiči. Dá se říct, že jim šlo o život.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, záchrana, zásah, evakuace, povodeň, proud, lano, Mikulovice, Olomoucký kraj, sloup, okres Jeseník, okno, Písečná, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze zatopeného domu žena volala o pomoc, vůbec nebyla slyšet, jak hučela voda. Bylo to vážné, vzpomíná velitel hasičů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.