Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Náročný úklid zdaleka nekončí. Oblasti zdevastované povodněmi dál potřebují pomoc dobrovolníků

V oblasti zasažené ničivými povodněmi na severu Olomouckého kraje pracovalo v průběhu uplynulého víkendu mnoho stovek dobrovolníků a přispěli k prvotnímu odklízení následků živelné pohromy. Pomoc při obnově Šumperska a Jesenicka je ale stále potřebná, rozsah katastrofy je mimořádný.

Nejen hasiči, vojáci, pracovníci technických služeb, obcí a dalších institucí vytrvale pracují na likvidaci dopadů katastrofálních povodní v oblasti Jesenicka a Šumperska. Mnoho lidí pomáhalo svým blízkým, ale i neznámým spoluobčanům dobrovolnicky. Prvotní zájem o zapojení se do náročného úklidu byl vysoký, postupně ale klesá.

„Region je opravdu hodně zasažený, lidé pomoc potřebují, myslím, že ještě tři čtyři týdny bude tato forma pomoci trvat. Na začátku se zvedla obrovská vlna solidarity, v tuto chvíli jsou počty dobrovolníků, které vypravujeme, jsou o něco menší. Ale je to pochopitelné, začal semestr, spousta studentů už nemůže vyrazit, i když jim fakulta absence omluví, tak je pro ně pak složité výuku dohánět. Spousta lidí je také už unavených, dobrovolníci potřebují vystřídat a určitě bychom rádi nějaké další sehnali,“ shrnula situaci manažerka Dobrovolnického centra Univerzity Palackého v Olomouci Vladimíra Sedláčková.

Univerzitní centrum zajišťuje každé ráno na sever Olomouckého kraje pro dobrovolníky autobusové spojení, odpoledne pak je možnost vrátit se autobusem zpět do Olomouce. Vhodnější je podle zástupců dobrovolnické organizace na místě pomoci strávit přibližně dva až tři dny, ubytování i základní strava či občerstvení je pro zájemce o pomoc druhým zajištěno.

Problémy s odpadem, elektřinou i znečištěnou vodou. Jesenicko dál bojuje s následky povodní

Náročné vyklízení katastrofickou povodní zasažených budov na severu Olomouckého kraje přináší další komplikace, které musejí obce ve spolupráci s krizovým štábem řešit. Zničené se hromadí ve vesnicích a městech, plné jsou už ale skládky, kam by se...

Přes všední dny se počty dobrovolníků přirozeně snižují. „Studenti potřebují být ve škole, pracující v zaměstnání. Doufáme, že se nám na víkend podaří vypravit nějaké větší skupiny. Na tento týden máme nahlášených asi 240 lidí, nejezdí všichni každý den, ale různě podle svých možností. Ještě registrace samozřejmě sbíráme a budeme je spouštět i na další týden, abychom měli aktuální přehled,“ informovala manažerka Sedláčková. Tím připomíná i skutečnost, že pro vstup do zdevastované oblasti za účelem dobrovolnické pomoci by se měli lidé nahlásit u některé ze čtyř určených organizací – Dobrovolnického centra UP, Českého červeného kříže, Maltézské pomoci či Arcidiecézní charity Olomouc.

Zkoordinování pomoci je jedním z důležitých úkolů, kterým se instituce zabývají. „Plně spolupracuje s krizovým štábem Olomouckého kraje. Snažíme se dobrovolníky vozit tam, kam štáb určí, protože zjišťují potřeby od jednotlivých obcí a podle toho dělí kapacity. Záleží také na tom, kam se zrovna dá jet, problémem jsou i zničené cesty,“ podotkla Vladimíra Sedláčková.

Pro práci obnově zasažených míst bude nadále potřeba každá pomocná ruka. Přes organizaci Maltézská pomoc se zapojilo do různorodých činností 272 dobrovolníků v sobotu a přibližně o čtyřicet méně jich pak pomáhalo v neděli. „Tento týden pokračujeme v organizaci dalších týmů – v pondělí se zapojilo 48 dobrovolníků, v úterý 59. Potřeba pomocníků je stále vysoká, zejména během pracovních dnů,” komentoval v tiskové zprávě Michal Umlauf z Maltézské pomoci a doplňuje: „Vysíláme dobrovolníky na základě potvrzené potřebnosti od obcí, proto prosím nezahlcujte obecní úřady telefonáty s nabídkami pomoci. Spolupracujte s organizacemi, které tuto činnost koordinují, aby byla pomoc co nejefektivnější. Pokud jedete pomáhat svým blízkým jako rodinní příslušníci, není nutné se hlásit ani registrovat.“

Hejtmanství omezilo přístup do Jeseníků. Míří tam mnoho dobrovolníků, vpustí je jen po registraci

Možné komplikace spojené s očekávanou vlnou solidarity se snaží mírnit Olomoucký kraj a další instituce a organizace s blížícím se víkendem, který řada lidí plánuje využít k důležité pomoci svým blízkým, ale i neznámým lidem v lokalitě zdevastované...

Intenzivně se do pomoci poničenému regionu zapojila také Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), která zprostředkovávala personální i materiální podporu. „ACHO koordinovala nasazení 469 dobrovolníků do oblastí Jesenicka, kde pracovali ve Vápenné, Kobylé, Velké Kraši, Vidnavě a Skorošicích. Na základě rozhodnutí hejtmana byla oblast Jesenicka částečně uzavřena, aby se zabránilo příjezdu příliš velkého počtu neorganizovaných dobrovolníků,“ podotkl mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Rozsáhlou pomoc poskytuje v Olomouckém i Moravskoslezském kraji také Český červený kříž. Organizace zajišťovala evakuační centra či nouzové ubytování, psychosociální podporu, dovoz materiálu či zdravotnickou a veterinární péči a také organizaci úklidových akcí právě ve spolupráci s dobrovolníky.

Jako jednu z nejefektivnějších možností, jak pomoci, zmiňují dobročinné organizace také variantu finančního daru, z výtěžku ze sbírek pak instituce nakoupí konkrétní materiál či další záležitosti, které jsou podle vývoje situace nejpotřebnější. Informace o sbírkových účtech jsou k dispozici na webových stránkách jednotlivých organizací „Obzvláště v dnešní době je důležité ověřit si, že peníze posíláme důvěryhodné organizaci a na ověřený účet,“ připomínají zástupci Charity České republiky.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Maltézská pomoc

Štítky Povodně, Jeseníky, extrémní srážky, v Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, dobrovolnictví, pomoc, podpora, Dobrovolnické centrum, Univerzita Palackého, Maltézská pomoc, charita, Arcidiecézní charita Olomouc, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročný úklid zdaleka nekončí. Oblasti zdevastované povodněmi dál potřebují pomoc dobrovolníků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.