Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Kdo opraví rozhlednu na Velkém Kosíři? Oblíbený turistický cíl připravuje zásadní rekonstrukci

Také svislé části konstrukce hojně navštěvované rozhledny na Velkém Kosíři poblíž Prostějova budou podle odborného posouzení potřebovat zpevnění. Turistický cíl je kvůli nevyhovujícímu stavu už přibližně rok zavřený. Svazek obcí Mikroregion Kosířsko bude nyní hledat specializovanou firmu, která bude schopná náročnou opravu uskutečnit.

Zástupci obcí Mikroregionu Kosířsko, který je vlastníkem osmadvacetimetrové rozhledny, se podle předsedy Dalibora Koláře setkali v tomto týdnu s autorem odborného statického posouzení věžovité stavby. „Oprava bude bohužel ve větším rozsahu, než jsme si na začátku mysleli, ale to s sebou bohužel nesou zjištění z hloubkového průzkumu. Budeme poptávat nabídku na realizaci opravy, která vzešla ze statického posouzení celé stavby. Bude záležet i na tom, jak se k zakázce postaví firmy, jestli to pro ně bude lukrativní. Vůle uvést rozhlednu do provozuschopného stavu zatím na všech stranách trvá. Ale jsme dále v procesu celé realizace,“ říká předseda Mikroregionu Kosířsko a místostarosta Lutína Kolář.

V závěru loňského roku bylo kvůli bezpečnosti nutné rozhlednu znepřístupnit, prvotní problém se objevil na vyhlídkové plošině. Po demontáži se ukázalo, že ve špatném stavu jsou i dřevěné nosné trámy. Podle záměru rekonstrukce by je měly nahradit ocelové profily. „Dojde k výměně nosníků a také bude muset dojít v určitých bodech i ke zpevnění vertikální konstrukce. Tam se nebude nic měnit, ale budou se přidávat ocelové zpevňující prvky,“ přiblížil Dalibor Kolář.

Povodně zastavily turistický ruch v Jeseníkách, pokles hlásí i penziony mimo postižené oblasti

V Jeseníkách se kvůli zničujícím povodním zastavil turistický ruch, pokles zaznamenaly hotely a penziony v celé oblasti. V některých lokalitách se návštěvnost propadla na polovinu oproti stejnému období loni, ani na turistiku lidé moc nejezdí. 

Klíčovým krokem je tak v aktuální fázi hledání zhotovitelské firmy. „Firmy připraví cenovou kalkulaci, za jakou částku jsou schopny úpravy provést. Ale vůbec si netroufáme v tuto chvíli stanovit cifru, za kterou rekonstrukce proběhne. Bude to náročné, půjde i o výškové práce. V řádu týdnů doufám, že dostaneme nějakou nabídku, která bude konkretizovat potřebnou částku i další postup,“ podotkl předseda svazku devíti obcí. Otevřená je kvůli zatím nejasnostem spojeným s cenou opravy také otázka financování. „Mikroregion disponuje nějakými financemi, uvidíme, jaká bude potřebná částka. Možná to budou případně schopné dofinancovat i členské obce. V dřívější době jsme byli ubezpečeni, že se můžeme případně obrátit na kraj se žádostí o individuální dotaci, hejtmanství nás podpořilo i při původní investici. Kraj rozhlednu používá i ve svých materiálech a ke své propagaci. Vše ale bude záležet na výsledné ceně opravy,“ doplnil Dalibor Kolář.

Na rozhlednu chodilo ročně přibližně 10 tisíc návštěvníků, v aktuální situaci se ale z věže na vrcholu Hanáckého Mont Blancu do okolí podívat nemohou. Na úpatí rozhledny je jim k dispozici alespoň zázemí a prodejna občerstvení a upomínkových předmětů. „Prostory pronajímáme soukromému provozovateli, který má otevřeno o víkendech, nebo dle domluvy, když má dorazit například nějaká větší skupina. Víme, že tam dochází k určitému ekonomickému poklesu, s nájemcem jsme se dohodli na úpravě smlouvy. Vážíme si toho, že výletníci dál místo navštěvují, z bezpečnostních důvodů ale nemůžeme umožnit vstup na rozhlednu, ani třeba na schodiště,“ komentoval Kolář.

„I pro nás je situace nepříjemná, ale tyto úkony nedokážeme urychlit. Vnímám nervozitu veřejnosti, protože se na rozhlednu skládali i občané z blízkého i širokého okolí a také 158 velkých donátorů, kteří jsou vypsání na schodech rozhledny. Přichází i e-maily s dotazy, občas vyletí nějaká kachna s tím, že se rozhledna bude bourat. Tyto zprávy se snažím dementovat a vysvětlovat, že z naší strany je snaha uvést rozhlednu opět do chodu,“ uzavřel předseda Mikroregionu Kosířsko.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Olomoucký kraj

Štítky Rekonstrukce, oprava, rozhledna, rozhledna Kosíř, Velký Kosíř, turistika, výlet, Prostějovsko, Mikroregion Kosířsko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo opraví rozhlednu na Velkém Kosíři? Oblíbený turistický cíl připravuje zásadní rekonstrukci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.