Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

VIDEO: Ještě neotevřela, už láká turisty. V Tučíně u Přerova vyrostla vyhlídková římská věž

Během pěti měsíců se podařilo vybudovat zděnou patnáctimetrovou rozhlednu speciálního vzhledu v Tučíně na Přerovsku. Vyhlídková stavba má podobu strážní věže z období starověkého Říma, její vzhled konzultovala obec i s archeology. K otevření nového výletního cíle by mělo dojít zřejmě v úvodu listopadu, objekt ještě čeká povinná kolaudace.

Jako upomínku pobytu římských vojsk v době starověku na území současného Přerovska měli v Tučíně vizi vybudovat rozhlednu v podobě strážné římské věže – hlásky. Letos v květnu se stavba rozběhla a objekt bude zřejmě brzy přístupný prvním návštěvníkům. „Akce už je skoro dokončená, probíhají úpravy okolní terénních úprav a podobně. Myslím, že je všechno v pořádku. Bez kolaudace veřejnost na rozhlednu ale nemůžeme pustit, takže ještě čekáme. Už teď tam ale jezdí hodně lidí, stavba je pěkná a návštěvníci si ji fotí. Zájem už nyní evidujeme, při pěkném počasí jezdí lidé k rozhledně na kolech, chodí se podívat pěšky a tak dále,“ komentuje starosta Tučína Jiří Řezníček.

Nad malou vesnicí s přibližně pětistovkou obyvatel vznikl u vodojemu atraktivní bod pro výletníky i s doplňkovými prvky. „Dobudoval se ještě altán pro posezení, lavičky, další mobiliář, ohniště, řešili jsme také brožury, mapy a další materiály,“ podotkl ke komplexnímu pojetí záměru starosta.

Kdo opraví rozhlednu na Velkém Kosíři? Oblíbený turistický cíl připravuje zásadní rekonstrukci

Také svislé části konstrukce hojně navštěvované rozhledny na Velkém Kosíři poblíž Prostějova budou podle odborného posouzení potřebovat zpevnění. Turistický cíl je kvůli nevyhovujícímu stavu už přibližně rok zavřený. Svazek obcí Mikroregion Kosířsko...

Pro výstavbu původně obec zvažovala použití traventinu, horniny hojně zastoupené v okolí. Vznikla dokonce i takzvaná šutrosbírka. „Dříve zde byl tučínský lom, proběhla sbírka na kámen, kterého měli občané i organizace různé zásoby. Kamení se nasbíralo hodně, ale nebylo ho nakonec možné použít přímo na stavbu věže. Travertin se ale použil na vydláždění prostor kolem rozhledny,“ uvedl představitel obce ležící přibližně tři kilometry vzdušnou čarou od Přerova. Z ochozu ve výšce jedenácti metrů se budou moct lidé pokochat výhledem na Hostýnské vrchy, poutní místo Hostýn, Švédské šance či Oderské vrchy.

Věž z betonových tvárnic je tak obložená lomovým kamenem. Horní část tvoří dřevostavba s dřevěným ochozem, který dotváří vzhled stavby podle historického vzoru.

Vybudování výletního areálu s vyhlídkovou dominantou vyšlo na 5,6 milionu korun, výraznou měrou pak přispěla dotace z evropských fondů a také z Olomouckého kraje. Zřejmě na začátku listopadu by se měla věž otevřít pro veřejnost. „Budeme mít připravený provozní řád, v plánu jsou i doprovodné akce jako například Novoroční výstup. Přes zimu bude dostupnost rozhledny částečně omezená, tak jako to bývá na dalších turistických místech mimo sezonu. Případně bude pravděpodobně možná telefonická domluva návštěvy,“ objasnil Řezníček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Rozhledny

Štítky Výlet, turistika, atrakce, rozhledna, římská věž, rozhledna Tučín, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ještě neotevřela, už láká turisty. V Tučíně u Přerova vyrostla vyhlídková římská věž  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.