Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Po špatné zimě lyžařské areály v Jeseníkách investují hlavně do zasněžování, skipasy nezdražují

Do zasněžovacího systému, ale i vleků či komfortu pro lyžaře investovaly letos lyžařská střediska v Jeseníkách. Po loňské špatné zimě, která sezonu ukončila na většině míst až o měsíc dříve, však investic není tolik jako v předchozích letech. Ceny skipasů zůstávají většinou stejné nebo se zvýší minimálně.

Loni začala sezona v Jeseníkách rozjezdem prvních vleků 2. prosince, většina areálů musela zavřít už na konci února. Provozovatelé před nadcházející zimou doufají v lepší podmínky.

Šest milionů korun investovalo letos středisko v Branné na Šumpersku. "Posílili jsme zasněžování a vyměnili jsme nový vlek za starý. Do zasněžování jsme dali tři miliony korun, nyní už ale tak budeme o počasí rozhodovat my. Loňská zima nás do toho donutila, než neinvestovat a čekat na další špatnou zimu, je podle mne lepší investovat a porvat se s tou špatnou," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Letos chce středisko mírně zvednout cenu skipasů. Celodenní skipas tam dosud stál 550 korun. "S cenami to bohužel jinak nejde, než že se zdražovat bude. Některé lístky zůstanou v ceně, jaké byly, ale minimálně hodinovky půjdou o deset až 20 korun nahoru," dodal provozovatel. Branná nacházející se v chladném údolí každoročně zahajuje sezonu mezi prvními v republice, Procházka odhaduje, že vleky rozjede na konci listopadu.

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu

Ničivé povodně zasáhly v polovině září na Jesenicku domy, silnice, plynovody i další infrastrukturu, škody ale sčítají také například restaurace, hotely a turistické cíle, přes které se voda neprohnala. Do regionu na severu Olomouckého kraje, který...

Skipasy nebude naopak zdražovat ski areál na Červenohorském sedle, celodenní skipas vyjde na 750 korun. I tam jsou již přípravy v plném proudu. "Novinkou v areálu bude rozšíření dojezdu modré sjezdovky k lanové dráze, a to kvůli bezpečnosti i většímu komfortu. Chystáme také nový odbavovací systém tak, aby to bylo pro lidi komfortnější, s automatickou pokladnou. Pokračovat budeme také v nočním lyžování, které se loni osvědčilo. Co se týče cen, zůstávají stejné, letos jsme je neměnili," řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Areál nyní likviduje škody po povodních, práce je tak stále dost. "Zasáhlo nám to trochu zasněžovací systém, na některých místech nám uplavaly kusy hlíny," dodal Dubský.

Zdražovat nebudou ani v horském středisku Kraličák, vůči návštěvníkům budou naopak ještě vstřícnější. Cena jednodenního skipasu vyjde v nadcházející sezoně při on-line nákupu na 790 korun, což je o deset procent méně než předchozí zimu. "Novinkou bude rodinný skipas, kde se ušetří nejvíce, a to o 20 procent," řekla za středisko Vladimíra Mrázová. Areál pro letošní rok investice odložil, zaměřit se chce především na udržení celoročního provozu, pozornost proto soustředí na sjezdovky na severních stranách, kde je větší stabilita sněhu.

Na Švýcárně padl extrémní srážkový rekord. Za den napršelo skoro 400 litrů na metr čtvereční

Na stanici Loučná nad Desnou - Švýcárna naměřili meteorologové nový rekord denního úhrnu srážek. Během 14. září napršelo celkem 386 milimetrů. Překonán tak byl rekord ze stanice Bedřichov z roku 1897. Několikadenní extrémní deště vedly na Jesenicku,...

Stejnou cenu skipasů si chce udržet také středisko v Hlubočkách nedaleko Olomouce. "Lehce jsme posílili zasněžování, a to v podobě tyčí, chceme vyzkoušet, kam je na svahu umístit. Další investice nám loňská špatná zima nedovolila. Máme rozpracované věci jako je rozšíření parkoviště a odvodnění území, ale dosud se nám nepodařilo získat stavební povolení," řekl provozovatel areálu Michal Stojmenov.

Ve Ski Aréně Karlov cena pro sezonu zatím nebyl určena. Středisko se již na zimu připravuje, rozjezd vleků bude záležet na vývoji počasí. "Například ve ski areálu Myšák došlo k rozšíření a úpravě sjezdovek tak, aby byly komfortnější pro lyžaře, upravil se také nástupní prostor. Těšíme se, až zima začne, loni sezona skončila o měsíc dříve. Uvidíme, jaká bude realita," řekl mluvčí střediska Boris Keka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Lyžařský areál Červenohorské sedlo

Štítky zima, investice, hory, Jeseníky, lyže, středisko, rekreace, Olomoucký kraj, skipas, cena, lyžařské středisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po špatné zimě lyžařské areály v Jeseníkách investují hlavně do zasněžování, skipasy nezdražují  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.