Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Na Švýcárně padl extrémní srážkový rekord. Za den napršelo skoro 400 litrů na metr čtvereční

Na stanici Loučná nad Desnou - Švýcárna naměřili meteorologové nový rekord denního úhrnu srážek. Během 14. září napršelo celkem 386 milimetrů. Překonán tak byl rekord ze stanice Bedřichov z roku 1897. Několikadenní extrémní deště vedly na Jesenicku, Šumpersku a v dalších částech Olomouckého i Moravskoslezského kraje k ničivým povodním.

Stanice na Švýcárně je provozována Výzkumným ústavem lesního a vodního hospodářství. Zprovozněna byla 1. října 2020. „Stanice je v nadmořské výšce 1306 metrů nad mořem a její měření je průběžně kontrolováno. Data do národní databáze přebíráme vždy po skončení měsíce, proto jsme tento rekord objevili až teď,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svých sociálních sítích.

Olomoucké dvojité štěstí v neštěstí: rozestavěná protipovodňová opatření pomohla a vydržela nápor

Zatímco lidé v Olomouci chodili kontrolovat řeku Moravu při výrazném vzestupu její hladiny na náplavku či k mostu u kojeneckého ústavu na pomezí městských částí Nové Sady a Nový Svět, jeden z klíčových momentů hrozících záplav se odehrával kousek...

Dosavadní rekord na území České republiky činil 345,1 milimetrů, v září byl překonán historický záznam z 29. července 1897 naměřený na stanici Bedřichov, Nová Louka. Ta se nachází ve výšce 780 metrů nad mořem.

Srážky během soboty 14. září byly extrémní v celých Jeseníkách. Přes dvacet centimetrů napršelo na několika místech. „337 milimetrů napršelo v Adolfovicích, 305 milimetrů v Lázních Lipová a 283 milimetrů v Heřmanovicích,“ doplnil ČHMÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky déšť, srážky, Švýcárna, rekord, Jeseníky, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Kozak

Zajímavá online data by byla, kdyby ČHMÚ měřil počasí online na Pradědu, kde se počasí sledovalo do roku 1997.

Dnes, 14:23Odpovědět

Na Švýcárně padl extrémní srážkový rekord. Za den napršelo skoro 400 litrů na metr čtvereční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.