Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu

Ničivé povodně zasáhly v polovině září na Jesenicku domy, silnice, plynovody i další infrastrukturu, škody ale sčítají také například restaurace, hotely a turistické cíle, přes které se voda neprohnala. Do regionu na severu Olomouckého kraje, který se postupně vzpamatovává ze živelné pohromy, přestali lidé jezdit na výlety či volnočasové pobyty. Významnému sektoru cestovního ruchu v podhorské a horské oblasti hrozí krize.

„Kromě místních, dobrovolníků, vojáků a hasičů tam není téměř nikdo. Jeseníky v tuto chvíli potřebují turisty, potřebují návštěvníky, potřebují život,“ řekl na tiskové konferenci Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. „Pokud ten region nenastartujeme, tak sekundární dopady povodní budou fatální právě pro ty podnikatele, kteří už jsou teď zkroušení několika krizemi, ať už to byl covid nebo energetická krize a další,“ doplnil s tím, že dnes bude na ministerstvu pro místní rozvoj jednat o možnostech podpory pro poškozené podnikatele v cestovním ruchu.

Boj s časem před zimou. Po povodních je nejen na Jesenicku obrovská poptávka po vysoušečích

Zima se blíží, v některých domech zasažených povodňovou pohromou je ale stále vysoká vlhkost. V interiérech na Jesenicku, Šumpersku či v Moravskoslezském kraji jsou v provozu tisíce vysoušečů zdiva. Po výkonné technice zajišťující rychlejší...

Lidé se podle Raka pobytu v Jeseníkách často bojí bezdůvodně, o přístupnosti míst se mohou informovat na speciálním webu. Ten zobrazuje zařízení či místa, která jsou v provozu, u řady lokalit je informace o fungování po povodních nedostupná.

Lesy České republiky zveřejnily ve středu na sociálních sítích soupis míst v oblasti Jeseníků, jejichž návštěva není možná, probíhají zde práce s využitím těžké techniky a lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti a také si výlety s ohledem na omezení naplánovat. „Ze čtyř lesních správ v této oblasti je nejméně poškozených tras na Lesní správě Janovice a relativně bezpečno je na hlavním hřebenu Jeseníků. V oblastech zasažených povodní důrazně nedoporučujeme jízdu po lesních cestách na kolech a elektrokolech! Protože pokud cyklista neskončí v erozní rýze, narazí za zatáčkou do bagru,“ napsali zástupci státního podniku.

Od ledna do června letošního roku ubytovací zařízení v jesenické oblasti přivítaly 261.570 hostů, za celý loňský rok pak 539.380 hostů, uvedl ředitel státní agentury CzechTourism František Reismüller. Průměrná doba pobytu v obou obdobích byla kolem 4,5 dne. Nejčastěji Jeseníky navštěvují Češi, následují Poláci, Slováci a Němci.

V celém pohoří Jeseníků tržby z cestovního ruchu loni činily 6,5 až osm miliard korun, přičemž do veřejných rozpočtů šlo mezi 2,4 a 3,2 miliardy korun, informoval Ondřej Špaček, ředitel společnosti Kreia, která vytváří ekonomické analýzy. Multiplikované, tedy návazné tržby podle něj byly 12 až 15 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Olomoucký kraj

Štítky Povodně, extrémní srážky, Jeseníky, Jeseník, Šumperk, Olomouc, Olomoucký kraj, cestovní ruch, turistika, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.