Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

VIDEO: Ve FN Olomouc se rozběhla stavba mnohamiliardového pavilonu. Jde o koncepci z příštího století, chválil ministr Válek

Už takřka čtrnáct dní probíhají první stavební práce na vybudování nového centrálního pavilonu ve Fakultní nemocnici Olomouc, který nahradí zdemolovanou budovu přezdívanou Franz Josef. Dnes se stavba dočkala slavnostního oficiálního zahájení. Investice do superpavilonu překročí čtyři miliardy korun, objekt zahrne celou řadu pracovišť a propojí se i s dalšími klinikami a odděleními. Projekt je zásadním milníkem pro podobu největšího zdravotnického areálu na střední Moravě na několik budoucích desetiletí. Pacientům a zdravotníkům by měl sloužit v polovině roku 2028.

Práci a přístup odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc ocenil na slavnostním zahájení stavby ministr zdravotnictví České republiky Vlastimil Válek (TOP 09), stát zařadil obrovský pavilon mezi strategické investice a na výstavbu přispěje částkou tří miliard korun. „Jsme rádi, že se nám záměr podařilo posunout do realizační fáze a těšíme se na benefity nové budovy pro všechny pacienty i samotné zdravotníky. Fakultní nemocnici Olomouc vnímáme jako jeden ze stěžejních pilířů mezi poskytovateli zdravotní péče v České republice. Přeji, ať se výstavba budovy posouvá, bez ohledu na inflaci či politickou situaci a za tři čtyři roky stojí. Je to úžasná, perfektně naplánovaná stavba. Jde o koncepci ne jedenadvacátého, ale dvaadvacátého nebo možná i třiadvacátého století,“ komentoval zahajovanou investici šéf resortu zdravotnictví Válek.

FOTOGALERIE: Šach mat nekonečné bolesti. Lékaři z FN Olomouc implantují nejnovější neurostimulátory

Po letech bolestivého utrpení přichází pro pacienty ve vhodných případech na řadu operace poslední záchrany. A s ní často vstup do nové etapy života. Odborníci z Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc se věnují už 30 let takzvané...

Moderní prostředí přinese výrazně lepší spolupráci a synergii mezi jednotlivými obory medicíny. „Do vznikajícího nového pavilonu B se po jeho dokončení přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to Neurologická, Neurochirurgická, Ortopedická a Traumatologická. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, Centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory. Celkem zde bude umístěno 273 lůžek pro pacienty a řada specializovaných lékařských přístrojů včetně angiografických systémů,“ shrnul ekonomický náměstek ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Budova se bude skládat z celkem osmi podlaží, jejichž úroveň se podle náměstka Uvízla stanovuje podle výšky terénu ze strany u současné budovy porodnice. Objekt bude mít tedy tři podzemní podlaží, z nichž ale dvě budou ze strany od lékárny viditelné nad úrovní terénu, v nejnižším patře bude parkoviště pro přibližně 150 vozidel. Podlaží s označením nadzemní pak bude pět. „Spodní podlaží vytvoří sokl pro ambulantní provozy a operační sály, nad nimi se bude tyčit třípodlažní část s lůžkovými odděleními a nejvyšším technickým podlažím. Konstrukční systém objektu je navržený jako prostorový skelet tvořený železobetonovými sloupy a stěnami, založený hlubinně na vrtaných pilotech. Zastřešení pavilonu bude provedeno takzvanou zelenou střechou s retenční funkcí a bude osazeno fotovoltaickou elektrárnou. Pro provětrávanou fasádu použijeme minerální vatu a kompozitní hliníkové fasádní desky s minerálním jádrem,“ popsal vedoucí Odboru investic olomoucké fakultní nemocnice František Valíček.

V olomoucké fakultní nemocnici začala stavba moderního pavilonu onkologie za 226 milionů korun

Se začátkem září se rozběhla v areálu Fakultní nemocnice Olomouc stavba nového onkologického ambulantního pavilonu, jehož vybudování si vyžádá investici přes 226 milionů korun. Moderní šestipodlažní budova přinese významný posun v péči o pacienty se...

Za 3,5 miliardy korun postaví sdružení firem GEMO a.s., OHLA ŽS a.s. a HOCHTIEF CZ a.s. budovu a zajistí také zabudované technologie. Takzvané vnesené technologie ale podle náměstka Uvízla bude vedení nemocnice teprve pořizovat a vybírat přibližně za dva roky, aby pořídilo to nejmodernější, co bude v době dokončování stavby k dispozici. Smluvní termín předání hotové stavby je stanovený za 1306 dní, tedy v květnu 2028. Celková zastavěná plocha budovy bude činit 11 420 metrů čtvrtečních, přičemž obestavěný prostor dosáhne více než 204 391 metrů krychlových, budova bude tedy ještě rozsáhlejší než původní zdemolovaný objekt. Celková užitná plocha pak přesáhne 42 966 metrů čtverečních. Nemocnice je navíc již v pokročilé fázi příprav nové budovy C1, která by se měla stavebně také připojit na superpavilon a bude novým sídlem Porodnicko-gynekologické kliniky či Novorozeneckého oddělení.

Komplexní projekční práce pro nyní budovaný pavilon B probíhaly s přihlédnutím k celé řadě principů, s osobní inspirací architektů a zástupců nemocnice na projektech zdravotnických zařízení ve skandinávských zemích. Důležité slovo měli samotní zdravotničtí pracovníci, kteří nejlépe znají potřeby provozu. „Je to zcela zásadní stavba, pro chirurgické kliniky, které ještě nejsou na centrálních sálech, jde o velice důležitý posun. Rozšíří to naše možnosti do budoucna, budeme mít možnost operovat více pacientů na kvalitních sálech. Účastnili jsme se i navrhování budovy, měli jsme svoje připomínky a teď už je budova naplánovaná do posledního šuplíku, jako zástupci jednotlivých klinik jsme spolupracovali s projektanty asi rok a půl,“ přiblížil přednosta Neurochirurgické kliniky FN Olomouc Lumír Hrabálek, jehož tým bude jedním z kolektivů, které čeká za tři až čtyři roky stěhování do nových prostor.

Vytvoření komplexu klíčových pavilonů uleví v areálu i dopravě a pacientům, kteří potřebovali mezi pracovišti v areálu transport sanitkami, převozů auty by mělo výrazně ubýt. „Nový pavilon B je klíčový pro zvýšení kvality zdravotní péče i další rozvoj naší nemocnice jako takové. V současné době v našem areálu již probíhá výstavba ambulantního onkologického pavilonu P4 a po dokončení hrubé stavby budovy B se chceme bez otálení pustit do dlouho očekávané a nutné výstavby nového sídla Porodnicko-gynekologické kliniky, takže nás čekají náročné roky jak pro zaměstnance nemocnice, tak pro její pacienty a návštěvníky. Věřím, že vše ale zvládneme a že těch pár let nepohodlí a dopravních a logistických komplikací bude bohatě vykoupeno moderním zázemím pro špičkovou léčebnou péči, kterou chce nadále poskytovat,“ dodal ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Stavba, investice, superpavilon, pavilon B, Fakultní nemocnice Olomouc, Franz Josef, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ve FN Olomouc se rozběhla stavba mnohamiliardového pavilonu. Jde o koncepci z příštího století, chválil ministr Válek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.