Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Olomoucká teplárna skončí s uhlím dřív, než původně předpokládala. Přinese to snížení emisí až o třetinu

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí dřív, než původně předpokládala. Rozsáhlou dekarbonizaci za více než 4 miliardy korun hodlá ukončit o rok dřív už v roce 2028. Městu a jeho obyvatelům to přinese snížení emisí až o třetinu. Teplárna patří do skupiny Veolia a je klíčovým dodavatelem tepla a teplé vody pro Olomouc.

Podle původních plánů měla Veolia ukončit spalování uhlí v Olomouci v roce 2029, nyní oznámila nový termín o rok dřív.

“Veolia Energie zahájila transformaci Teplárny Olomouc a Špičkové výtopny Olomouc již v roce 2022. Během posledních tří let tak byly postupně plynofikovány tři kotle, jeden černouhelný a dva mazutové. Pokračovala i modernizace na tepelné síti, kde bylo přestaveno kolem osmi kilometrů původně parovodního potrubí na horkovodní. Těmito akcemi Veolia Energie postupně rekonstruuje svá výrobní a distribuční zařízení, aby i v budoucnu zůstala spolehlivým dodavatelem tepelné energie pro Město Olomouc, a zároveň tak snižuje emise ze svých závodů,” popsal ředitel Regionu Morava společnosti Veolia Energie ČR Kamil Vrbka.

Potvrdil zároveň, že odklon od uhlí hodlá Veolia v Olomouci ukončit už v roce 2028. 

Konec uhlí v Teplárně Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce sníží do konce desetiletí emise o třetinu

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí. Rozsáhlá rekonstrukce za více než 4 miliardy korun bude hotová do roku 2029, zahrnuje mimo jiné přechod dvou kotlů z uhlí na zemní plyn a na palivo z odpadů a biomasy. Projekt přinese snížení emisí o...

Teplárna, která patří do skupiny Veolia Energie ČR, prostřednictvím společnosti OLTERM & TD Olomouc zásobuje teplem přes 29 tisíc domácností a řadu škol, institucí a podniků v Olomouci, což představuje zhruba 40 procent spotřeby tepla ve městě. Dodávky začaly na počátku padesátých let minulého století, hlavním palivem bylo tradičně uhlí. Na přelomu tisíciletí proběhla modernizaci za 1,8 miliardy korun. Společnost OLTERM & TD, která je zákazníkem teplárny, vlastní město Olomouc společně s Veolií. 

“Dekarbonizace teplárny je rozhodnutí Veolie a její iniciativa. Nicméně naši strategičtí partneři, v tomto případě Město Olomouc, jsou o našich záměrech informováni. Transformaci našich energetických zdrojů provádíme vždy tak, aby neměla žádné negativní dopady na naše zákazníky. Jednou z výhod tohoto projektu při energetickém využívání tuhých alternativních paliv ze směsných komunálních odpadů je mimo jiné naplnění požadavků odpadového hospodářství,” objasnil další výhody dekarbonizace teplárny Vrbka.

Město Olomouc se podle něho nebude na hrazení obří investice ve výši zhruba 4,1 miliardy korun žádným způsobem podílet, Veolia vše pokryje ze svých zdrojů nebo z dotací. Projekt přinese snížení spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů o 86 procent a snížení emisí CO2 o 32 procent.

Ze zdravotnického odpadu vyrobí teplo. Olomoucké nemocnici pomůže jedinečný projekt

Letitý nevyužívaný objekt bývalé spalovny Fakultní nemocnice Olomouc se díky inovativnímu projektu proměnil v důležitý prvek systému likvidace odpadu zdravotnického zařízení. Rozsáhlý nemocniční komplex produkuje značné množství nebezpečného...

Město Olomouc v letošním roce posílilo ve společnosti OLTERM & TD Olomouc svou pozici, když do firmy vložilo městskou teplárenskou infrastrukturu, a získalo tak na její provoz větší vliv. Podíl města se nyní navýšil na 49 procent, předtím měla Veolia Energie ČR podíl 66 procent.

Představitelé města a Veolie uvedli, že cílem celé transakce jsou spolehlivé a cenově přijatelné dodávky tepla ve městě. “Jsme přesvědčeni, že nový model bude efektivní pro město, naše obyvatele i ostatní odběratele tepla a bude odolávat všem nástrahám, které kolem nás vidíme,“ věří primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Operační program Životní prostředí

Štítky dekarbonizace, odklon, uhlí, teplárna, Olomouc, Olterm, radnice, investice, Veolia, teplo, Veolia Energie ČR, Vrbka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká teplárna skončí s uhlím dřív, než původně předpokládala. Přinese to snížení emisí až o třetinu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.