Počasí dnes30 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 5. září 2024  |  Svátek má Boris
Bez reklam

Ze zdravotnického odpadu vyrobí teplo. Olomoucké nemocnici pomůže jedinečný projekt

Letitý nevyužívaný objekt bývalé spalovny Fakultní nemocnice Olomouc se díky inovativnímu projektu proměnil v důležitý prvek systému likvidace odpadu zdravotnického zařízení. Rozsáhlý nemocniční komplex produkuje značné množství nebezpečného materiálu, který bude sterilizovat nová speciální linka. FN Olomouc má také k dispozici novou kogenerační jednotku, která bude vyrábět elektřinu i tepelnou energii.

Novou kogenerační jednotku a technologii tepelné sterilizace zdravotnického odpadu instalovala ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc) společnosti Veolia Energie. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji se díky tomu výhodně zbaví nemocničního odpadu, který po sterilizaci využije Veolia v moderním multipalivovém kotli v Přerově k výrobě tepla. Podle regionálního ředitele společnosti Veolia Kamila Vrbky je projekt, který propojuje kogenerační jednotku a sterilizační linku na zdravotnický odpad, mezi nemocnicemi v ČR první svého druhu.

Kogenerační jednotka bude vyrábět elektřinu pro provoz sterilizační komory a teplo do topného systému nemocničního areálu. Dodávky tepla z kogenerační jednotky pokryjí až 20 procent potřeby nemocničního areálu. Také část vyrobené elektřiny využije nemocnice pro vlastní spotřebu. Sterilizační linka zpracuje zhruba 900 tun odpadu ročně. Pomocí páry dokáže vytříděný nemocniční odpad zbavit infekčnosti. Díky tomu už nebude spadat do kategorie nebezpečných odpadů, ale mezi ostatní odpady. Z FN Olomouc pak tento odpad auta převezou do přerovské teplárny, ve kterém Veolia instalovala kotel na tuhá alternativní paliva. Kontrakt s FN Olomouc uzavřela Veolia na osm let, celkové příjmy nemocnice přesáhnou 30 milionů korun.

V olomoucké fakultní nemocnici začala stavba moderního pavilonu onkologie za 226 milionů korun

Se začátkem září se rozběhla v areálu Fakultní nemocnice Olomouc stavba nového onkologického ambulantního pavilonu, jehož vybudování si vyžádá investici přes 226 milionů korun. Moderní šestipodlažní budova přinese významný posun v péči o pacienty se...

„Nakládání se zdravotnickými odpady je velmi specifickou oblastí s mnoha úskalími při sběru, manipulaci, přepravě a odstraňování. Společně s Veolií jsme našli ekonomicky i ekologicky výhodnější cestu, jak odpady bezpečně likvidovat a navíc energeticky využít v našem regionu. Vlastní výroba elektřiny je pro nás neméně důležitá, čili těch přínosů je hned několik,“ řekl ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Díky tomuto projektu se podle Havlíka zefektivní i logistika a přeprava zdravotnického odpadu v nemocnici. Na stanovištích byly instalovány speciální červené kontejnery, jejich odvoz zajistí nové vozidlo. Sníží se díky tomu přímý kontakt personálu při nakládání a přepravě tohoto nebezpečného odpadu do sterilizační linky. „Energetický potenciál odpadů zatím není v České republice využíván ve větší míře, protože není vybudována potřebná infrastruktura. Zdravotnické odpady končí většinou ve spalovnách bez dalšího využití,“ podotkl Vrbka.

FN Olomouc má 66 pracovišť, zhruba 1200 lůžek a 4542 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Ročně ambulantně ošetří více než milion pacientů a na svých lůžkových odděleních hospitalizuje přes 50 tisíc lidí. Lékaři FN Olomouc ročně provedou přibližně 34 tisíc operací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, investice, budova, sterilizační linka, kogenerační jednotka, technologie, zdravotnický odpad, FN Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze zdravotnického odpadu vyrobí teplo. Olomoucké nemocnici pomůže jedinečný projekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.