Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Na Jesenicku muselo jít po povodních k zemi 39 staveb, dalších objektů se dotkla částečná demolice

Takřka čtyři desítky nemovitostí musely být na Jesenicku strženy kvůli výraznému poškození při zářijových ničivých záplavách. Rozhodnutí statiků o úplné demolici se týkalo převážně rodinných domů v České vsi, v Mikulovicích a v Bělé pod Pradědem. Ještě více objektů bourali firmy a hasiči v sousedním Moravskoslezském kraji, šlo o více než 70 staveb.

„Podle informací hasičů statici zkontrolovali v okrese Jeseník již více než 230 objektů. K celkové demolici bylo určeno 39 objektů, celkové demolice z bezpečnostních důvodů prováděl neprodleně Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky,“ sdělila mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová. Doplnila, že k částečnému zbourání bylo určeno 18 objektů, v tomto případě šlo o přístavby či hospodářské budovy. Částečné demolice si zajišťují podle ní občané sami nebo v součinnosti s obcí přes soukromou firmu, proplacení by pak měl řešit kraj, dodala mluvčí.

Povodně v polovině září na několika místech v postižené oblasti Jesenicka domy zcela zbořily nebo strhly jejich část, případně porušily statiku natolik, že nebyly obyvatelné. Poškozené stavby po záplavách v terénu obcházel tým sestavený ze statiků, zástupců stavebního úřadu a hasičů. Poškozené domy se nacházely v okolí řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, řekl již dříve vedoucí odboru stavebního úřadu a územního plánování jesenické radnice Jan Kalina. „Jde o tok Bělé od Bělé pod Pradědem, Jeseníku, České Vsi, Písečné a Mikulovic a poté tok Staříče, to znamená Lipová-lázně. Postiženy jsou také obce na severu jako Kobylá nad Vidnavkou, Velká Kraš, Vidnava, Žulová a Vápenná," uvedl Kalina.

Pět miliard a roky práce. Povodí Moravy a Odry vyhodnocují škody po ničivých záplavách

Povodně v září 2024 způsobily na vodohospodářských stavbách a opatřeních v okolí řek v Olomouckém kraji za pět miliard korun. Pracovníci státních podniků Povodí Moravy a Povodí Odry nepřetržitě pracují na odstraňování akutních potíží a nebezpečných...

„K demolici dochází v případě, že se jedná o nemovitost, u které je možné provézt její bezpečné odstranění, a která svým stavem ohrožuje zdraví osob či bezpečnost okolních objektů. V souvislosti s tímto pak zajišťují prostředky záchranného útvaru také odvoz suti a materiálu, jenž v odhadu čítá cca 30-40 sklápěcích automobilů na jeden objekt,“ přiblížila Jana Urbancová, mluvčí Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR.

Po ničivých povodních musely jít k zemi i objekty v sousedním Moravskoslezském kraji, kde statici rozhodli o zbourání 72 staveb, řekl minulý týden novinářům ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Dodal, že mezi budovami, u kterých bylo rozhodnuto o stržení, je i 37 rodinných domů. Nejvíc budov k demolici je podle Kuchaře na horním toku Opavy na Bruntálsku.

Lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, pomůže stát. Vláda schválila poskytnutí jedné miliardy korun na pomoc obcím a krajům zasaženým povodněmi na zajištění dočasného náhradního ubytování a náhradních prostor pro vzdělávání. O podporu na financování modulárních kontejnerových jednotek bude možné žádat od začátku listopadu, uvedl po jednání kabinetu ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN). S odstraňováním následků povodní budou nadále podle rozhodnutí vlády pomáhat také vojáci, vláda na návrh ministerstva obrany prodloužila jejich nasazení. Do konce listopadu jich může pomáhat v zasažených regionech až 1000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky

Štítky Povodně, extrémní srážky, demolice, demolice domů, domov, stavba, záplavy, Jesenicko, Olomoucký kraj, Jeseník, Česká Ves, Mikulovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jesenicku muselo jít po povodních k zemi 39 staveb, dalších objektů se dotkla částečná demolice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.