Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Pět miliard a roky práce. Povodí Moravy a Odry vyhodnocují škody po ničivých záplavách

Povodně v září 2024 způsobily na vodohospodářských stavbách a opatřeních v okolí řek v Olomouckém kraji za pět miliard korun. Pracovníci státních podniků Povodí Moravy a Povodí Odry nepřetržitě pracují na odstraňování akutních potíží a nebezpečných stavů, což si už v letošním roce vyžádá desítky milionů korun.

Podrobné mapování škod na vodohospodářském majetku se v dostupných lokalitách rozběhlo ihned po opadnutí povodňové vlny, aby mohly být realizovány potřebné okamžité kroky či příprava složitějších zásahů. Monitoring rozsáhlé oblasti, ve které voda odtéká do řeky Moravy, zabral celý měsíc. „Celková výše škod dosahuje částky 2,99 miliardy korun. Nejvíce jsou poškozeny toky na Šumpersku, kde dosahují 2 miliard korun, tedy dvou třetin celkových škod. Jedná se o území od pramenných oblastí Jeseníků a Kralického Sněžníku až po Postřelmov,“ přiblížil na webu státní organizace generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Odborníci posuzovali dílčí úseky jednotlivých vodních toků, v následujících měsících a letech bude probíhat příprava projektů a samotné provádění rekonstrukcí a úprav. „Již od přelomu letošního a příštího roku bude zahájena projektová příprava na většině úsecích a v příštím roce plánujeme zahájit jejich opravy. V návaznosti na dokončení projektových prací a získání potřebných povolení budou postupně v následujících letech zahajovány stavební práce na dalších úsecích, kde bude nutné realizovat složitější a nákladnější řešení. Práce na odstraňování povodňových škod budou probíhat nejméně do konce roku 2030,“ vysvětlil generální ředitel Gargulák. Odstraňování škod musí vodohospodářské organizace koordinovat se správci dopravní i technické infrastruktury a příslušnými orgány veřejné správy.

Olomoucké dvojité štěstí v neštěstí: rozestavěná protipovodňová opatření pomohla a vydržela nápor

Zatímco lidé v Olomouci chodili kontrolovat řeku Moravu při výrazném vzestupu její hladiny na náplavku či k mostu u kojeneckého ústavu na pomezí městských částí Nové Sady a Nový Svět, jeden z klíčových momentů hrozících záplav se odehrával kousek...

„Mezi nejpoškozenější úseky patří čtyř kilometrový úsek řeky Moravy mezi Hanušovicemi a Rudou nad Moravou či úsek řeky Branné mezi Hanušovicemi a Jindřichovem. Právě v těchto lokalitách povodeň dosahovala extrémních průtoků – například řeka Moravy v Raškově dosáhla průtoku až šestsetleté vody, řeka Branná v Jindřichově více než stoleté vody,“ upozornila mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Prvotní dopady rekordního přívalu dešťových srážek se na Jesenicku týkaly vodních toků Bělá, Vidnávka či Staříč. V regionu spadajícím do povodí Odry způsobil dravý proud mimořádně rozvodněných řek a říček obrovské negativní následky na budovách, silnicích, plynovodech, železnicích a rovněž na vodohospodářském majetku. „Mapování povodňových škod již bylo ukončeno a povodňové škody byly vyčísleny na zajišťovací a zabezpečovací práce a odstranění povodňových škod formou investic a oprav na vodních tocích a vodních dílech pro oblast řek Bělé, Staříče a Vidnávky a jejich přítoků a dalších toků ve správě státního podniku povodí Odry v okrese Jeseník ve výši kolem dvou miliard korun,“ konstatovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Na Švýcárně padl extrémní srážkový rekord. Za den napršelo skoro 400 litrů na metr čtvereční

Na stanici Loučná nad Desnou - Švýcárna naměřili meteorologové nový rekord denního úhrnu srážek. Během 14. září napršelo celkem 386 milimetrů. Překonán tak byl rekord ze stanice Bedřichov z roku 1897. Několikadenní extrémní deště vedly na Jesenicku,...

Větší rekonstrukční zásahy přijdou na řadu až po prvotních zabezpečovacích a odklízecích úpravách, které by ještě letos měly jen na území ve správě Povodí Moravy měly přijít na minimálně 55 milionů korun. „Ve všech zasažených lokalitách jsou již opětovně zprůtočněna koryta vodních toků a dokončeny jsou také rozsáhlé práce na poškozených břehových porostech spočívající v odstranění podemletých stromů a vývratů,“ podotkla mluvčí Povodí Moravy Kučerová.

„Současně jsme se zaměřili na zajištění poškozených břehů v místech, kde nově vymletá koryta řek ohrožovala nemovitosti, silnice a infrastrukturu. Jednalo se například o Petříkov, Ostružnou, Jindřichov, Hanušovice, Bohdíkov, Loučnou nad Desnou, Rapotín, Šumperk a další. Zde jsme provedli a stále ještě provádíme i opevňování těchto úseků toků, aby byla provedena základní stabilizace poškozených úseků pro možný průchod vyšších průtoků a jarních vod,“ dodal ředitel Gargulák.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Povodí Moravy

Štítky Povodně, extrémní srážky, škody, hmotná škoda, povodně Jesenicko, povodně Šumpersko, Olomoucký kraj, Povodí Moravy, Povodí Odry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět miliard a roky práce. Povodí Moravy a Odry vyhodnocují škody po ničivých záplavách  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.