Přístavba i plán nové továrny. Výrobce tvarůžků v Lošticích postupuje s klíčovými investicemi

Autoři , | Foto A.W.

Nové prostory budou od úvodu příštího roku sloužit pro výrobu tradičních olomouckých tvarůžků v Lošticích. Společnost A.W., která ikonický zrající sýr produkuje, přistoupila k uskutečnění první etapy chystaných investic. Aktuálně budovaná přístavba má posílit stabilitu kvality výrobku a mírně navýšit produkční kapacitu. Firma eviduje rostoucí poptávku a plánuje také stavbu nového výrobního závodu.

Stavební práce na přístavbě provozu v Lošticích mají podle Pavelky skončit v listopadu, plný provoz v rozšířených prostorách firma plánuje zahájit v lednu příštího roku. „Vnímáme tuto investiční etapu primárně jako investici do modernizace a dalšího zkvalitnění výroby. Zároveň pokračujeme v technologické studii výstavby zcela nového závodu pro výrobu olomouckých tvarůžků v Lošticích, který by měl vyrůst v rámci další investiční etapy,“ uvedl ředitel společnosti A.W. Michal Pavelka.

Součástí první etapy investic je vytvoření nových prostor pro mycí centrum, pořízení další mycí linky, rozšíření expediční chladírny a optimalizace toku výroby mezi jednotlivými technologickými kroky. Podle Pavelky budou práce postupovat tak, aby se nedotkly dodávek tvarůžků na trh.

V příštích letech chce firma A.W. investovat až 700 milionů korun do stavby nové továrny. Firma díky této investici zvýší svoji výrobní kapacitu o 70 procent a pokryje tak rostoucí poptávku po zrajícím sýru s nezaměnitelným aroma. „Pro stavbu nové továrny jsme se rozhodli kvůli rostoucí poptávce po olomouckých tvarůžkách z Česka i zahraničí, kterou v nynějších výrobních prostorách v centru Loštic už nejsme schopni uspokojit,“ řekl loni Pavelka.

Nový závod si vyžádá investici 500 milionů až 700 milionů korun a jeho areál v okrajové části Loštic zabere plochu 50 000 metrů čtverečních, z toho na zastavěnou část připadne až 10 000 metrů čtverečních. Podnik bude moci ročně vyrobit 3800 tun tvarůžků. „Vyšší produkci chceme uplatnit v Česku, ale i na zahraničních trzích. Více tvarůžků plánujeme exportovat do Polska, Maďarska a na Slovensko. Zároveň zamýšlíme zahájit dodávky do Rakouska a Německa,“ dodal Pavelka.

Firma A.W. nyní v Lošticích ročně vyrobí více než 2000 tun tvarůžků. Většinu produkce prodá v ČR. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Podnikání, ekonomika, výroba, olomoucké tvarůžky, investice, výrobní závod, Loštice, Olomouc, Olomoucký kraj

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.