Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Nekonečné opravy D46. Letos je na řadě další sjezd, most a estakáda

Dálnice D46 z Olomouce do Vyškova nebude ani letos bez komplikací. Řidiči se opět musí připravit na uzavírky, kolony a zdržení. Opravy takzvané Hanácké dálnice přitom probíhají už několikátý rok po sobě. Ředitelství silnic a dálnic žádá motoristy o trpělivost.

Skoro celý měsíc potrvají na dálnici D46 z Olomouce do Vyškova opravy mostu u Olšan, které začaly před pár dny.

"Stavbaři se postarají o výměnu mostního závěru a bude provedena sanace částí křídel, opěr, úložného prahu a říms," popsal Miroslav Mazal z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR. Opravy přijdou na více než milion korun.

Práce se neobejdou bez uzavírek a komplikací. "Opravovaný mostní objekt leží na trase do Prostějova jen několik jednotek metrů před EXITem 33 Olšany u Prostějova. Kvůli pracím byla schválena částečná uzavírka levého pásu dálnice D46 ve dvou etapách," potvrdil Mazal.

Na dálnici u Olšan přitom rozsáhlá a několikaměsíční oprava mostu probíhala také před třemi lety. Pro řidiče to tehdy znamenalo nekonečné kolony a čekání.

"V roce 2018 probíhala oprava mostu D46 - 020..1, který byl kompletně shozený a postaven nový. Akci prováděla Správa Olomouc v rámci rekonstrukce AHV vrstev. Nyní se opravuje most D46 – 020..2. Tato oprava je na základě výsledků běžných mostních prohlídek," vysvětlil Mazal.

Oprava střídá opravu a uzavírka uzavírku

Na takzvané Hanácké dálnici to však v letošním roce není zdaleka jediná komplikace, se kterou motoristé musí počítat. Nedávno začalo například budování připojovacích a odbočovacích pruhů v Prostějově a do konce přištího roku bude probíhat také rozsáhlá rekonstrukce prostějovské estakády, která je v desolátním stavu a odpadává z ní beton.

Ve středu začne další oprava dálnice D46. Tentokrát u Vranovic-Kelčic

Od této středy se řidiči musí připravit na několikaměsíční komplikace na dálnici směrem na Brno v úseku od Vranovic-Kelčic na Prostějovsku až po hranice Olomouckého kraje. Silničáři začnou opravovat vozovku, což si vyžádá až do října omezení v...

Dálnice je tak v režimu permanetních oprav a uzavírek už několikátý rok po sobě. Silničáři zde postupně měnili svodidla, asfalt, na několika sjezdech budovali odbočovací a připojovací pruhy nebo rekonstruovali mosty.

Ředitelství dálnic žádá motoristy o pochopení. "Dálnice D46 je specifická. Víme, že to může být pro řidiče nepříjemné, ale silnice musí být neustále opravována a udržována. Aktuální je oprava mostu u Olšan, připravujeme opravu mostní estakády a dále se opravuje u Vranovic. Bohužel nemůžeme přistoupit k důkladné a časově náročné rekonstrukci zahrnující například nestabilní podloží, protože větší akce tohoto typu souvisí s nedostavěnou dálnicí D1 kolem Přerova," vysvětluje důvody nekonečných oprav Mazal.

Kvůli demolici dálničního mostu se uzavře silnice z Prostějova na Bedihošť

Kvůli bourání mostu, jehož postupná demolice je součástí přestavby mimoúrovňové křižovatky na dálnici D46 v Prostějově, bude v sobotu časně ráno uzavřena silnice směrem na Bedihošť pod touto mostní konstrukcí. Provoz by na silnici měl být obnoven...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky doprava, opravy, uzavírky, D46, ŘSD, Olomouc, oprava, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Vyškov, Olšany, rekonstrukce, Prostějov, Olšany u Prostějova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekonečné opravy D46. Letos je na řadě další sjezd, most a estakáda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.