Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na D35 u Olomouce kvůli vedru popraskala vozovka. Havarovalo pět aut. Dálnice bude zavřená v obou směrech několik dní

, aktualizováno 20. června 2021, 10:45

Kvůli nehodě čtyř osobních vozidel a nákladního automobilu byla včera odpoledne uzavřena dálnice D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku ve směru na Ostravu. Jedno z aut narazilo do popraskaného povrchu dálnice, který poškodily vysoké teploty. Doprava je v obou směrech odkloněna na vedlejší silnice, uzavírka bude trvat několik dní.

Dehoda se na D35 u Přáslavic stala kolem třetí hodiny odpoledne. Podle Ředitelství silnic a dálnic havarovala čtyři osobní vozidla a jeden nákladní automobil. 

"V místě je prasklá vozovka. Po odstranění dopravní nehody dojde k opravě," uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. 

Nehoda se stala na 289. kilometru dálnice ve směru z Olomouce na Ostravu.

"Podle prvotního šetření na místě havarovala čtyři osobní vozidla a jedno nákladní. V pravém jízdním pruhu jel kamion a před ním byl zvlněný úsek dálnice. Zřejmě vlivem vedra praskl betonový povrch, který se zvedl. Vozidla zde zastavovala. Kamion zastavil a taktéž v levém jízdním pruhu zastavila tři osobní vozidla, ale čtvrté vozidlo jedoucí stejným směrem nezastavilo a narazilo do kolony stojících vozidel, čímž došlo k řetězové nehodě," sdělil v sobotu odpoledne mluvčí policie Libor Hejtman.

Zraněné osoby záchranáři převezli do Fakultní nemocnice v Olomouci. Dálnice je uzavřená. "Vzhledem ke stavu dálnice nelze nyní říci, kdy bude uzavřený úsek zprovozněný," dodal odpoledne mluvčí policie.

Lékaři ošetřovali deset zraněných osob

Záchranářům na místě pomáhali hasiči. "Celkově v péči zdravotnické záchranné služby skončilo deset osob," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V podvečer pak policie dálnici uzavřela úplně. "Krátce po půl šesté odpoledne jsme z důvodu zvlnění dálnice i ve směru na Olomouc, uzavřeli úsek taktéž ve směru z Ostravy na Olomouc. Dálnice je tedy v daném úseky zcela uzavřena oběma směry. Policisté dopravu odklánějí," uvedl mluvčí policie Hejtman. 

"Uzavřená dálnice D35 je nahrazena značenou objíždkou přes Daskabát a Velký Újezd. Náhradní trasa platí pro oba směry," uvedlo večer Ředitelství silnic a dálnic. Aktuální informace poskytne bezplatná telefonní linka 800 280 281 nebo web dopravniinfo.cz.

Za nehodou je popraskaná vozovka a nepozorná řidička

Policie uvedla, že celková škoda je 1,225 milionu korun. Dechové zkoušky potvrdily, že ani jeden z řidičů před jízdou nepil alkohol.

"Před patnáctou hodinou čtyřiačtyřicetiletá řidička řídila vozidlo Seat Leon. Na 286. kilometru nepřizpůsobila rychlost stavu a povrchu vozovky a dostatečně se nevěnovala řízení. Vlivem vysokých teplot došlo k poškození dálničního povrchu, na což vozidla reagovala zpomalením až zastavením. Tuto situaci řidička přehlédla, na poslední chvíli při jízdě v levém jízdním pruhu strhla řízení vozidla vlevo, ale nestihla se dostatečně vyhnout vozidlu Škoda Yeti stojící před ní a narazila do něj," shrnul v neděli dopoledne policejní vyšetřování mluvčí policie Hejtman.

Škoda byla odmrštěna do pravého jízdního pruhu, kde narazila do stojícího nákladního vozidla Daf. Řidička při úhybném manévru narazila také do ocelových svodidel a do stojících vozidel Škoda Superb a Hyundai. 

"Dálnice D35 v úseku 281 a 290 je v současné době zcela uzavřena oběma směry. Objízdná trasa je značena a je svedena na komunikaci II/437 přes obce Přáslavice, Kocourovec a Daskabát. Doba uzavřeného úseku je odhadována na nejméně čtyři dny," řekl mluvčí policie.

Až dvě desítky aut havarovaly dnes odpoledne při několika nehodách na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi na Přerovsku. Zranilo se osm lidí, sedm bylo převezeno do nemocnice, z toho jeden letecky. Doprava na dálnici byla na tři hodiny...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, Policie ČR

Štítky nehoda, D35, Přáslavice, Olomouc, dálnice, policie, osobní vůz, Ostrava, Dálnice D35, Velký Újezd, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněček

@Jiří Jakobsen: No každopádně vozovka nevozovka, máte jet tak rychle aby jste mohli zastavit, pokud chápu z vyjádření PČR nakouřila to do Aut které už tam stáli a stát mohli kvůli čemukoliv, zvíře, autonehoda ..., co by jste řekl kdyby to nakouřil někdo do vás, nedej bože například s děckem v autosedačce vzádu.

Pondělí, 21. června 2021, 12:40Odpovědět

Jiřina Šťastná

Jsme štěstím bez sebe, dálnice se nám přestěhovala pod okna, skvělá vzpomínka na dobu někde před 23 lety, hučí to stejně

Neděle, 20. června 2021, 21:19Odpovědět

Jiří Jakobsen

Takže teplem popraská nekvalitní beton na nekvalitní a nebezpečné "dálnici" , kterážto není tím pádem přizpůsobena stavu jízdám motorových vozidel, ale může za to řidička, která do toho najela...? Jsou i v jiných zemích takovéto zákony? ...někdo nepřizpůsobí jízdu stavu vozovky???? A jsou vůbec v Česku nějaké vozovky přizpůsobeny k tomu, aby po nich jezdila auta? Vždyť to je všude jako tankodrom...?

Neděle, 20. června 2021, 17:21Odpovědět

Pavel Tyl

Nechápu proč zveřejnujete nepravdivé fotky,ani jeden z kamionu napříč není pravdou,jen ten polský tandem,že média tak dychtící po senzacích rádi lžou,proč?

Sobota, 19. června 2021, 18:55Odpovědět

Na D35 u Olomouce kvůli vedru popraskala vozovka. Havarovalo pět aut. Dálnice bude zavřená v obou směrech několik dní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.