Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomoucký kraj dá Dluhonicím téměř šest milionů jako kompenzaci za D1

Olomoucký kraj poskytne Přerovu dotaci 5,9 milionu korun, kterou město použije na druhou vlnu kompenzací pro místní část Dluhonice kvůli chystané stavbě dálnice D1 v blízkosti tamních domů. Pomocí dotace, kterou schválilo krajské zastupitelstvo, bude financována rekonstrukce kulturního domu v Dluhonicích a také výkup pozemků pod připravovanou cyklostezkou.

Na vyplacení kompenzací Dluhonicím se dohodli již dříve zástupci Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. O peníze požádal přerovský magistrát krajský úřad, kterému rozpočet o tyto částky zvýšil Státní fond dopravní infrastruktury.

Dluhoničtí si z peněz z druhé vlny kompenzací chtějí nechat opravit kulturní dům, celková předpokládaná částka je 3,4 milionu korun. Krajská dotace bude použita na výkup pozemků podél Prechezy, na nichž má být vybudována cyklostezka. Cena za 5500 metrů čtverečních má činit 2,5 milionu korun.

Olomoucký kraj už dříve uvolnil Dluhonicím v první vlně kompenzací 9,3 milionu korun. První kroky zahrnovaly projektové dokumentace na opravy poškozených komunikací či chodníků i rozvoj území Záhumení.

Na vyplacení kompenzací Dluhonicím za stavbu poslední části dálnice D1 z Přerova do Říkovic ve výši až 132 milionů korun se dohodli zástupci Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. Koordinaci kompenzace si vzal na starost Olomoucký kraj.

Poslední úsek D1 z Přerova do Říkovic, který povede kolem Dluhonic, má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci v Přerově. Stavba musí začít nejpozději letos na podzim, kdy pro projekt končí výjimka z posuzování vlivu na životní prostředí, přípravu stavby však provázejí žaloby, kterými se musejí zabývat úřady i soudy.

Olomoucké hejtmanství dalo znovu šanci poslednímu úseku D1 u Přerova

Olomoucký krajský úřad opět potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Příprava veledůležité stavby tak může pokračovat. Poslední úsek totiž odvede automobilovou dopravu z věčně ucpaného a přetíženého...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo dopravy

Štítky D1, stavba, dálnice, kompenzace, Dluhonice, Olomoucký kraj, Přerov, Dálnice D1, dotace, Přerov V-Dluhonice, Státní fond dopravní infrastruktury, Precheza, Říkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj dá Dluhonicím téměř šest milionů jako kompenzaci za D1  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.