Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Řidiči pozor! Na silnici mezi Olomoucí a Přerovem jsou čtyři riziková místa

Na silnici mezi Olomoucí a Přerovem by si řidič měli dát pozor. Podle nejnovějších údajů totiž komunikace patří k jedné z nejnebezpečnějších v regionu. Další riziková místa jsou například u Hranic na sjezdu z dálnice nebo na železničním přejezdu v Lipové-lázních na Jesenicku a na stejné silnici také v zatáčce u hlavního nádraží v Žulové.

Představa, že nejrizikovější jsou dálnice, není úplně přesná. Potvrzuje to například aktualizovaný přehled nebezpečných míst Centra dopravního výzkumu.

"Dálnice jsou bezpečnější zejména proto, že protisměrný provoz je oddělen, křižovatky jsou mimoúrovňové, a nedochází tak k nejrizikovějším manévrům, se kterými se v silniční dopravě potkáváme. Také je zde vyloučen provoz chodců a cyklistů, což výrazně zjednodušuje dopravní situaci pro řidiče," potvrdil ředitel divize dopravního inženýrství, bezpečnosti a strategií z Centra dopravního výzkumu Pavel Havránek.

Nehodovost v ČR
Celkově se v roce 2020 na českých silnicích stalo 94 794 nehod, což je nárůst o 26 procent oproti roku 2011, kdy bylo 75 137 nehod.

Podobné výsledky mají i některé pojišťovny. "Naše data potvrzují, že mezi rizikové komunikace patří kvůli vysoké koncentraci dopravy ty ve městech, a to včetně parkovišť. Následují silnice II. a nižších tříd," řekl Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny, která každoročně sestavuje Index bezpečnosti silnic.

Na Olomoucku jsou čtyři nebezpečná místa na silnici č. 55 na trase mezi Přerovem a Olomoucí. První je na křižovatce v Předmostí na výjezdu z Přerova do Olomouce a další tři přímo v krajské metropoli u křižovatky Týnecké a Keplerovy, u Pekáren a u Hodolanské ulice.

U Hranic je dobré dát si pozor na sjezd č. 308 z dálnice D1. V Prostějově je riziková Plumlovská ulice u autobusové zastávky Krasice. Na Jesenicku by řidiči měli zpozornět na příjezdu do Bratrušova ze Šumperka a na železničním přejezdu v Lipové-lázních ve směru na Javorník a na stejné silnici také v zatáčce u hlavního nádraží v Žulové.

Počet dopravních nehod v Olomouckém kraji přitom dlouhodobě roste. Za posledních 10 let to bylo o 19 procent. V roce 2011 se na území kraje stalo 4 266 nehod, v roce 2020 to bylo 5 070 nehod.

Na silnicích nižších tříd přitom nehrozí jen klasická dopravní nehoda, ale například také srážka se zvěří. „Střety se zvěří patří k fenoménu českých silnic a jejich počty za poslední roky trvale rostou. Jen naši likvidátoři jich s klienty denně řeší zhruba tři desítky,“ varuje mluvčí největší české pojišťovny Marek.

Policie hledá svědky nehody z Prostějova, při které žena zůstala zaklíněná pod koly nákladního vozu

Policie hledá svědky vážné dopravní nehody, při které ve čtvrtek odpoledne v Prostějově řidič nákladního auta při odbočování přehlédl cyklistku a ta zůstala zaklíněná pod koly vozu. Vyprostit ji museli hasiči. Žena s vážným zraněním skončila ve...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky riziko, místa, bezpečnost, doprava, Olomoucký kraj, silnice, Olomouc, Přerov, dálnice, okres Jeseník, havárie, Hranice, Centrum dopravního výzkumu, Jan Marek, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči pozor! Na silnici mezi Olomoucí a Přerovem jsou čtyři riziková místa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.