Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nová cyklostezka v Hodolanech řeší nebezpečné přejíždění frekventované ulice

Nebezpečné přejíždění frekventované Hodolandské ulice v Olomouci od nynějška řeší nově otevřená cyklostezka. Tři čtvrtě kilometrů dlouhý úsek podél řeky Bystřice směrem na Bystrovany je zároveň posledním úsekem na trase Jantarové stezky na území města Olomouce.

„Nový úsek cyklostezky vede po levém břehu řeky Bystřice pod tramvajovým mostem v Hodolanské ulici až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojuje na hotovou část Jantarové cyklostezky vedoucí do Bystrovan,“ popsal investiční náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS).

Cyklostezka má 710 metrů, pokrývá ji asfalt a doplňuje veřejné osvětlení, dopravní značení a mobiliář. Město Olomouc dalo na stavbu necelé 3 miliony korun, zbytek pokryly dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,3 milionu a Olomouckého kraje ve výši 1,4 milionu korun.

Cyklostezka vyřešila nebezpečné přejíždění cyklistů přes frekventovanou Hodolanskou ulici, kterou nyní kolaři podjíždějí pod mostem. 

„Dlouhá léta jsme všichni, kdo jsme tudy projížděli sami nebo se svými dětmi, volali po nějakém řešení, které by usnadnilo překonání Hodolanské ulice. I s ohledem na častou bezohlednost řidičů byl někdy přejezd přes rušnou silnici takřka nemožný," poznamenal primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Město tak po letech obnovilo historickou komunikaci, která zde existovala, ale v osmdesátých letech ji přerušila stavba tramvajového mostu, pod který se pěší a cyklisté už nevlezli.

Denně tudy projede až patnáct set cyklistů

Nová cyklostezka je posledním úsekem na trase Jantarové stezky na území města Olomouce. 

„Stezka nese jméno pověstné obchodní cesty sloužící k transportu jantaru. Protíná celou Evropu od severu, konkrétně od polského Gdaňsku až k chorvatské Pule na jihu, a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo,“ připomněl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert

Nový úsek má význam i pro spojení Olomouce s Lipníkem na Bečvou v rámci Moravské stezky a Cyklostezky Bečva.

Data ze sčítače cyklistů ukazují, že o víkendech tudy projede v průměru 1 248 cyklistů, v pracovní dny dokonce 1 431 cyklistů. Trasu totiž využívají lidé i při cestě do práce. V šesti průmyslových zónách poblíž je kolem 125 firem s více než čtyřmi tisíci zaměstnanci.

Olomouc chystá ve Chválkovicích na rušné výpadovce na Šternberk cyklostezku

Olomoucká radnice připravuje stavbu nového úseku cyklostezky ve Chválkovicích, díky které by v této městské části cyklisté už nemuseli jezdit po části rušné výpadovky na Šternberk. Radní schválili dodavatele stavebních prací a požádají o dotaci....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky cyklostezka, bezpečnost, Hodolandská, Jantarová stezka, Hodolany, Olomouc, cyklista, Bystrovany, Bystřice, Martin Major, ODS, Státní fond dopravní infrastruktury, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová cyklostezka v Hodolanech řeší nebezpečné přejíždění frekventované ulice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.