Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Při tréninku na Sazka Tour jeli cyklisté v Olomouci na červenou. Za přestupek dostali pokuty

Při tréninku v rámci největšího cyklistického etapového závodu v ČR jelo několik cyklistů na jedné křižovatce v Olomouci na červenou. Policie dnes oznámila, že za přestupek všichni dostali blokovou pokutu. Přestupek se stal mimo oficiální závod.

Největší cyklistický etapový závod v České republice, kterého se zúčastnili špičkoví domácí i světoví jezdci, skončil v neděli ve Šternberku. Kromě dramatických sportovních zážitků přinesl i několik problematických okamžiků.     

Velké diskuse vyvolala například tréninková jízda několika cyklistů na červenou na křižovatce ulic 17. listopadu, Wittgensteinovy třídy a třídy Kosmonautů v Olomouci.

"V tréninkový den ve středu 4. srpna, tedy v době mimo oficiální termín závodu, projelo několik cyklistů zahraničního týmu jednu ze světelně řízených olomouckých křižovatek na červenou. Z tohoto důvodu uložili policisté v příkazním řízení sedmi jezdcům blokové pokuty za přestupek plynoucí ze zákona o provozu na pozemních komunikacích," potvrdila mluvčí policie Petra Vaňharová.

Krizových okamžiků bylo během závodu víc

Pokuta je podle zákona až 2500 korun na místě nebo až 5000 korun ve správním řízení. Řidičům kromě toho hrozí pět trestných bodů. Pokud by se přestupek opakoval, řidiči mohou přijít i o řidičský průkaz.

Podle serveru Novinky.cz šlo o profesionální cyklisty z italského týmu Vini Zabù. „Naši jezdci samozřejmě udělali velkou chybu tím, že nerespektovali pravidla silničního provozu, a za to se hluboce omlouvají,” reagoval tým.

Nebyl to však jediný krizový okamžik, který několikadenní cyklistický závod přinesl. Na sociálních sítích se objevilo například i video, kdy řidič dodávky nerespektoval zákaz při průjezdu pelotonu a málem se srazil s jedním z aut z doprovodné kolony automobilů.  

Policie uvedla, že pro bezpečnost závodu udělala co mohla. 

"V rámci mezinárodního cyklistického závodu Sazka Tour 2021 probíhajícího především na území Olomouckého kraje realizovali od čtvrtka 5. srpna do neděle 8. srpna zejména policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje organizační opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na dotčených pozemních komunikacích," uvedla mluvčí policie.

Závodu, který se uskutečnil ve čtyřech etapách, se zúčastnilo 117 závodníků z celkem sedmnácti týmů. Oficiální stanovisko Sazka Tour zatím není k dispozici.

Jaroslav Vašíček, Bezpečnostní ředitel SAZKA Tour
Několik italských závodníků porušilo dopravní předpisy. Byli na základě videa identifikováni a Policií ČR jim byla udělena řádná pokuta, kterou ihned zaplatili. Přestupek se stal mimo závod. Také tým závodníkům udělil ne zrovna malou pokutu pro poškozování dobrého jména.
Pokud jde o řidiče dodávkového vozidla v Litovli, byl identifikován. Bohužel tento nezodpovědný řidič nerespektoval výzvy k zastavení od policie.
Zabezpečení závodů se snažíme každým rokem zlepšovat. Je potřeba si uvědomit, že závod se jede někdy více jak 200 kilometrů. Po trati přímo s pelotonem se o bezpečnost stará 25 motomaršálů, aktivně spolupracujeme s místními samosprávami a na trati máme v průměru 250 až 300 dobrovolných pořadatelů a městskou policii. Hlavní roli hraje Policie ČR. Celý závod se jede za takzvané posuvné uzávěry, která trvá zhruba 30 minut. Bohužel občas dojde k nešťastné události, kterou nejsme schopni ovlivnit.

Cyklistická podívaná opět v Olomouckém kraji. Česká tour bude brázdit region

Čtyři dny soubojů v kopcích i na rovinách přinese cyklistický závod Sazka Tour, který i letos značnou část svých tras naplánoval v Olomouckém kraji. Od čtvrtka vyrazí na silnice v regionu dvacítka sedmičlenných týmů. Finiš nejprestižnějšího...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Václavek

Štítky cyklista, cyklistika, semafor, červená, přestupek, Sazka Tour, Olomouc, Czech Cycling Tour, policie, Česko, Policie České republiky, Šternberk, Olomoucký kraj, trénink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při tréninku na Sazka Tour jeli cyklisté v Olomouci na červenou. Za přestupek dostali pokuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.