Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Čtvrtina přestupků na kontě koloběžkářů. Strážníci hlídali styl jízdy

Odstavování koloběžek na nevhodných místech, ale také nebezpečný způsob jízdy i ve více lidech. Problematické chování uživatelů elektrokoloběžek stále řeší strážnici městské policie nejen v Olomouci. Na poučení lidí, kteří si oblíbili tento způsob dopravy, se policisté zaměřili při dopravně bezpečnostní akci.

„Jedním slovem nekázeň. Tak by se dalo zhodnotit chování cyklistů a jezdců na koloběžkách a zejména těch elektrických, v uplynulých měsících,“ konstatoval mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

Od začátku roku jsme řešili strážníci v hanácké metropoli přes devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. „Samotní koloběžkáři se postarali o necelou čtvrtinu tohoto protiprávního jednání. Právě jezdci na koloběžkách mnohdy ani neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá,“ podotýká komisař Čunderle.

„Koloběžkáři si často neuvědomují, jaká rizika je na cestě mohou potkat. Jak pro cyklisty, tak i pro ně platí povinnost použít při jízdě cyklistickou přilbu, a to až do 18 let. Koloběžka musí být vpředu vybavena bílou odrazkou a za snížené viditelnosti bílým světlem. Současně musí být vzadu opatřena červenou odrazkou, červeným světlem a po bocích oranžovými odrazkami,“ vyjmenovává mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

Ve městě jsou k dispozici sdílené elektrokoloběžky a kola od několika soukromých společností. Radnice chce v budoucnu vyhodnocovat přínos rozvíjejícího se druhu osobní dopravy, pro koloběžkáře a cyklisty také zpracovala informační kampaň včetně videoklipu.

Řadu jezdců na koloběžkách přesto podle zástupců městské policie překvapí informace, že pro přesuny na koloběžce z hlediska provozu na pozemních komunikacích platí pravidla jako pro jízdní kolo. S kolem ani koloběžkou tak lidé podle zákona nemohou jezdit po chodníku nebo pod vlivem alkoholu.

Hlídky strážníků a policistů ve čtvrtek na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. „Výsledkem této akce bylo celkem 34 přestupků, kdy 22 bylo vyřešeno domluvou, v 11 případech byla uložena pokuta a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu k dalšímu řešení. Během akce byla zjištěna také jedna osoba v pátrání,“ uvedl za Městskou policii Olomouc Petr Čunderle.

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky

Překotný rozvoj sdílených elektrických koloběžek a kol v některých městech v kraji přináší první problémy. Cyklisté si stěžují, že například u nákupních center často nejsou volné stojany pro normální kola, a lidé také upozorňují na to, že koloběžky...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky, Městská policie Olomouc

Štítky obecní policie, Olomouc, cyklista, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtina přestupků na kontě koloběžkářů. Strážníci hlídali styl jízdy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.