Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Provizorní rondel v Přerově. Frekventované místo se snad vyřeší za čtyři roky

Výjezd z Přerova na Horní Moštěnici dostane nový kruhový objezd. Úprava problematické křižovatky ulic Tovární, Durychova a Generála Štefánika bude pouze provizorní. Komplexního řešení se má lokalita dočkat za několik let, investice bude v řádech stovek milionů korun.

Zejména při výjezdu z vedlejších ulic bývá pro řidiče křižovatka na okraji Přerova tvrdým oříškem. „Společně s policií vnímáme, že je to tam problematické. Hlavně výjezd z ulice Durychova, kde z kartogramu křižovatky vyplývá, že výjezd na hlavní komunikaci je komplikovaný, vozidla tam stráví více jak 60 vteřin,“ objasňuje přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

S využitím betonových bloků, vodorovného a svislého dopravního značení vznikne nedaleko přerovského hypermarketu dočasný rondel. „Jedná se o místo, kde navíc často dochází k dopravním nehodám. Vede tudy státní, krajská i místní komunikace. Konzultovali jsme to s Olomouckým krajem. Dolaďujeme projekt a předpokládáme, že v průběhu října nebo na začátku listopadu už bude místo upravené,“ okomentoval proměnu křižovatky Tomáš Navrátil.

„Zjednodušeně řečeno je fajn, že se udělá nějaké provizorní řešení, protože stavby, které by to vyřešily, jsou v nedohlednu. Je chybou, že v zadání tohoto projektu nebylo vůbec myšleno na cyklisty. Ti tam budou i nadále naskakovat do nepřehledné křižovatky,“ myslí si jeden z představitelů přerovské opozice Jan Horký (Společně pro Přerov a Piráti).

Rozšíření Mádrova podjezdu a napojení na dálnici

Podle Horkého mohlo být lépe vyřešeno také financování dočasné úpravy. Provizorní přestavbu za milion korun zaplatí přerovská radnice, další peníze si vyžádá údržba dopravního značení. „Jednu větev křižovatky má Přerov, jednu kraj a dvě vlastní stát. Přesto všechno řeší město ze svých peněz, kvůli neschopnosti větších organizací. Jednání asi proběhla, ale větší organizace od toho daly ruce pryč. My taháme za kratší konec provazu a chceme, aby to tam lépe fungovalo. Je dobře, že se to aspoň nějak udělá. Je škoda, že se k nám stát obrací zády a že pan primátor nevyužije čísla na pana Babiše, aby s tím trošku pohnul,“ podotýká opoziční zastupitel.

U přerovského autobusového nádraží panuje stavební ruch, budování části takzvaného průpichu v ulici Tovární se blíží dokončení. Další úsek této komunikace i s výstavbou kruhového objezdu směrem na Horní Moštěnici přijde na řadu podle radního Navrátila v roce 2025. „Má tam dojít k rozšíření komunikace a současně také k rozšíření Mádrova podjezdu, tím směrem pak bude i napojení na dálnici. Jde o projekt v řádech stovek milionů, Olomoucký kraj na něj vypracovává dokumentaci. Mělo by se to zařadit do investičního plánu Ředitelství silnic a dálnic, aby to bylo průjezdné,“ říká Tomáš Navrátil.

Po dokončení další etapy průtahu Přerova má už být Tovární ulice přívětivá ke všem účastníkům silničního provozu. „V projektu je všechno velice pěkně navrženo, včetně přechodů pro chodce a prostoru pro cyklisty. Pak to bude vyřešeno opravdu tak, jak to má být,“ přislíbil přerovský radní pro dopravu.

D1 u Přerova: Ministerstvo má na stole sedm rozkladů proti stavebnímu povolení

Cesta k zahájení výstavby posledního úseku dálnice D1 u Přerova se opět komplikuje. Podle očekávání přišly na Ministerstvo dopravy rozklady proti rozhodnutí o stavebním povolení. Podnětů, které se musí nyní přezkoumat je celkem sedm, tři z nich...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Doprava, kruhový objezd, rondel, stavba, průpich, Přerov, Tomáš Navrátil, Horní Moštěnice, projekt, ANO 2011, Olomoucký kraj, Andrej Babiš, Jan Blahoslav Horký, Česká pirátská strana, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provizorní rondel v Přerově. Frekventované místo se snad vyřeší za čtyři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.