Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Chomoutov projedná změny rušného průtahu. Permanentní stres, tvrdí iniciativa

Obyvatelé Chomoutova usilují o výraznou proměnu hlavního tahu obcí. Frekventovaný 1,8 kilometrů dlouhý úsek hlavní silnice by měl být v budoucnu klidnější a přívětivější. Způsob úpravy dopravní situace v městské části Olomouce má poskytnout urbanisticko-dopravní studie. Podněty pro architekty mohou občané přednést na středečním veřejném projednávání.

Ve středu 22. září v 18 hodin proběhne v Chomoutově veřejné projednání za účasti zástupců Útvaru hlavního architekta města Olomouce. Cílem setkání v hasičské zbrojnici je získat podněty a připomínky od místních občanů k ulici Dalimilova – Štěpánovská.

Ta je podle spolku Los Vesinos – Chomoutované sobě významně zatížena automobilovou dopravou a místní se zde již dlouho necítí bezpečně. Získané podněty z projednání vytvoří zadání pro tým architektů. „Ti následně navrhnou vyvážené řešení tak, aby ulice sloužila nejen dopravě, ale i lidem, kteří v Chomoutově žijí a denně se zde pohybují,“ podotkla předsedkyně spolku Los Vesinos Lenka Introvič. Požadavek na vypracování studie přislíbil předložit na Radě města náměstek primátora Martin Major.

„Kvůli stavu průtahu žijí chomoutovští obyvatelé v permanentním stresu. Máme denně strach o své děti nebo o sebe,“ stojí v prohlášení občanské iniciativy Bezpečný Chomoutov. Až do konce září zároveň probíhá sběr podnětů od občanů přes online anketu.

Útvar hlavního architekta nyní potřebuje sesbírat co nejvíce „živých dat“, tedy podnětů od místních občanů, kterých žije v Chomoutově okolo jednoho tisíce. „Organizaci akce nám komplikuje právě doprava,“ zmínil paradoxní potíž Jan Mikulka, dobrovolník ze spolku Los Vesinos, který ve spolupráci s komisí místní části projednání organizuje. Odpolední hlášení v místním rozhlase informující o akci mnoho lidí bydlících na průtahu vůbec neslyšelo právě kvůli hluku dopravy. Dobrovolníci tak občany navštěvují a informují je o středečním setkání ještě osobně.

Chůze na vlastní riziko. Schody u konečné tramvaje do zimy opravíme, tvrdí město

„Komise městské části už neví, jak odpovídat občanům,“ stojí v zápisu z jednání KMČ Nová Ulice k podnětu na opravu schodiště u konečné tramvajové zastávky. Betonové stavba v zalidněné části Olomouce má vydrolené hrany a lidé před vstupem na vlastní...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Los Vesinos – Chomoutované sobě

Štítky doprava, rekonstrukce, silnice, Chomoutov, Olomouc, architekt, Martin Major, Jan Mikulka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chomoutov projedná změny rušného průtahu. Permanentní stres, tvrdí iniciativa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.