Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Chomoutov diskutoval o proměně rušného tahu. Další problém vznikl u satelitu

Necelé dva kilometry průtahu obcí a 150 podnětů od občanů. Na veřejném projednávání se setkali obyvatelé Chomoutova, kteří již delší dobu nejsou spokojení s dopravním ruchem hlavních ulic v olomoucké městské čtvrti. Požadavky na zlepšení si vyslechli zástupci magistrátu z útvaru hlavního architekta.

Proměna ulic Dalimilova a Štěpánovská je jedním z ožehavých a dlouhou dobu přetrvávajících témat v obci s více než tisícovkou obyvatel. „Na setkání bylo kolem 40 lidí, převažovali ti, kteří bydlí přímo u hlavní cesty. Atmosféra tomu odpovídala, na lidech byla znát dlouhodobá frustrace. O potřebě řešit průtah se mluví snad už patnáct let a nic se zatím nestalo. Lidé už asi moc nevěří, že se něco pohne, ale přesto přišli a řekli svoje myšlenky,“ ocenil Jan Mikulka z iniciativy Bezpečný Chomoutov.

Jak zklidnit a zkrášlit dopravně vytíženou lokalitu mají od příštího roku řešit pracovníci magistrátu města Olomouce. „Budeme vytvářet dopravně-urbanistickou studii, která navrhne opatření v krátkodobém i dlouhodobém horizontu, což by byla kompletní rekonstrukce. Připravíme více variant, které se budou dál projednávat s veřejností,“ objasnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.

Některá opatření by mohly pomoct občanům v okolí průtahu již v dohledné době. „Více to ale bude řešit právě zmíněná studie. Obecně to může být dopravní značení, nebo různé jednoduché prvky, které by dopravu zklidnily. Jedná se o silnici II. třídy, kterou vlastní kraj, se kterým je to také potřeba koordinovat,“ doplnil Luňáček.

Obcí projíždějí i kamiony z Polska

Problémy v posledních letech eskalují také kvůli obecnému trendu v nárustu dopravní zátěže. „Určitě je to znát. Jezdí tudy i hodně kamionů, které jen projíždějí například z Polska a u Globusu se napojují na dálnici. To byla jedna z nejčastějších námitek, že nákladní auta tady nemají co dělat. Podobný problém potvrdil na setkání také starosty Horky nad Moravou,“ podotkl Mikulka. Omezení kamionové dopravy podle něj není v obci dořešeno a chybí také důslednější kontrola ze strany policie.

Průjezdní charakter Chomoutova potvrzuje také pozorování občanů, kterým jen málo řidičů dá přednost na přechodu pro chodce. „Kromě toho, že aut jezdí hodně, je problémem to, že chodcům nezastavují a neumožní jim bezpečně přejít na druhou stranu,“ potvrzuje Mikulka.

Do konce září běží i online dotazníkové šetření a anketa, která zjišťuje konkrétní zkušenosti obyvatel s hlavním tahem obcí. Do mapy mohou také zaznačit místa, která se jim líbí, nelíbí či která by podle nich vyžadovala změnu. Výsledek sběru dat pak zpracují odborníci z Univerzity Palackého.

Odbočka z nových ulic je nepoužitelná, říkají místní

Nové kontroverzní místo navíc mezitím vzniklo na okraji Chomoutova. Obec se směrem k Olomouci rozrůstá o nové ulice, kde jsou desítky novostaveb a další domy stále vyrůstají. Nová křižovatka umožňující příjezd a odjezd z oblasti je ale podle místních vyřešená nevhodně. Vyjíždí se na frekventovaný úsek silnice ležící mimo obec, auta zde tedy mohou jet rychlostí až 90 km/h. „Nový příjezd by se dal teoreticky používat a někteří se o to pokoušejí. Ale je to taková lomená pravoúhlá zatáčka přímo z hlavní cesty. Zkoušel jsem to také projet a člověk musí zpomalit zhruba na 20 kilometrů v hodině nebo téměř zastavit,“ vypozoroval Jan Mikulka.

Řešením by mohlo být posunutí dopravní značky oznamující začátek obce a nařizující snížení rychlosti na 50 km v hodině. „Určitě by se to mělo udělat co nejdřív, snad v tom není žádná překážka,“ doufá Jan Mikulka. Podle ministerstva dopravy lze podněty na změnu dopravního značení na silnici II. třídy podat na obecní úřad obce s rozšířenou působností, což je pro Chomoutov právě Olomouc. Návrh pak musí posoudit Policie České republiky.

Druhou část Rejnoka začnou stavbaři v Olomouci nasouvat nad Moravu v říjnu

V říjnu začnou stavbaři nasouvat druhou polovinu mostu nad řeku Moravu v Olomouci. Konstrukce je již dokončená, hotová je i výsuvná dráha. Most přezdívaný kvůli svému tvaru jako Rejnok nad vodu přemístí hydraulické písty. Povodí Moravy slibuje, že...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bezpečný Chomoutov

Štítky Doprava, rekonstrukce, silnice, Chomoutov, Olomouc, Jan Mikulka, magistrát, dopravní značka, Polsko, Univerzita Palackého v Olomouci, Globus, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chomoutov diskutoval o proměně rušného tahu. Další problém vznikl u satelitu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.