Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Druhou část Rejnoka začnou stavbaři v Olomouci nasouvat nad Moravu v říjnu

V říjnu začnou stavbaři nasouvat druhou polovinu mostu nad řeku Moravu v Olomouci. Konstrukce je již dokončená, hotová je i výsuvná dráha. Most přezdívaný kvůli svému tvaru jako Rejnok nad vodu přemístí hydraulické písty. Povodí Moravy slibuje, že most dokončí během léta příštího roku.

Most na Masarykově třídě je ocelový s betonovou deskou a je složený ze dvou polí. Jeho délka dosáhne 63,3 metru, široký bude 26,3 metru. Most povede ve výšce 7,65 metru nad dnem řeky. Konstrukce mostu je navržena tak, aby zajistila převedení 380leté vody o průtoku 650 m³/s.

Pro nasunutí mostní konstrukce nad řeku jsme v ulici Masarykova vystavěli vyvýšené bloky, na kterých se konstrukce kompletovala. Návodní část mostu je v současnosti na levém břehu. Most po nasunutí spustíme přibližně o jeden metr níže. Následovat bude betonáž a izolace mostovky i římsy, osazování příslušenství, přepojování inženýrských sítí,“ popsal investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

V příštím roce stavbaři postaví tramvajovou trať na obou polovinách mostu, dokončit ho hodlají během léta.

Práce pokračují rovněž na náplavce a v širším okolí mostu. „Po dokončení betonáže zahájíme obklady levobřežní zdi, kterou sestavíme podle požadavku orgánů památkové péče částečně z původních pískovcových kamenů,“ doplnil Bělaška.

Rejnok představuje další etapu protipovodňové ochrany Olomouce. Stavba za 730 milionů korun ochrání 20 tisíc obyvatel města a majetek v hodnotě 3 miliardy korun.

„Most vytvoří společně s náplavkou hlavní dominanty nového nábřeží. Rekonstrukce mostu na Masarykově třídě představuje předposlední fázi při výstavbě této etapy protipovodňové ochrany Olomouce. V rámci poslední fáze bude probíhat dokončování stavebních prací, ozelenění a náhradní výsadba, dokončení náplavky a propojení mostů na Masarykově třídě a Komenského ulici,“ dodal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Stavba Rejnoka v Olomouci ovšem značně komplikuje dopravu. Řada obyvatel, ale i radní města kritizují Povodí Moravy, že práce jdou pomalu. Vodohospodáři to odmítají, argumentují tím, že jde o velmi komplikovanou stavbu.

Stavba Rejnoka jde pomalu, stěžují si Olomoučané. Je to komplikovaná záležitost, brání se Povodí

Stavba mostu nad řekou Moravou na rušné Masarykově třídě v Olomouci vzbuzuje kritiku, že jde příliš pomalu. K ní se nyní přidalo i hnutí spOlečně, které spoluovládá olomouckou radnici. Povodí Moravy to odmítá. Stavba je součástí rozsáhlých...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky most, Rejnok, Morava, stavba, nasunutí, Povodí Moravy, Olomouc, Povodí Moravy (státní podnik), řeka Morava, náplavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhou část Rejnoka začnou stavbaři v Olomouci nasouvat nad Moravu v říjnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.