Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Rejnok rozsvítí prostor nad řekou. Most dostane slavnostní osvětlení za dva miliony

Druhá část konstrukce Rejnoka, jak se přezdívá mostu na Masarykově třídě, se brzy nasune nad řeku Moravu v Olomouci. Po roce a půl prací se výstavba blíží do závěrečné fáze. Most podle návrhu uznávaného architekta Antonína Nováka ozvláštní také slavnostní osvětlení za dva miliony korun.

Nový most na důležité městské třídě bude plnit nejen funkci protipovodňové ochrany, ale liniemi ocelové konstrukce a speciálním nasvětlením by měl nabídnout také estetickou hodnotu. Město Olomouc v září podepsalo smlouvu s dodavatelem osvětlení v ceně dvou milionů bez DPH.

„Od počátku je to součástí velké investice, kterou řeší Povodí Moravy. Slavnostní osvětlení se ale vyňalo z té obrovské zakázky, aby si město na tuto část dohlédlo. Bude to jedna z nejviditelnějších částí stavby,“ objasnil investiční náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS) a dodal: „Doufáme, že to bude jeden z nejhezčích mostů v Olomouci. Osvětlení doplní jeho estetickou funkci.“

Atraktivní podobu mostu navrhl brněnský architekt Antonín Novák, kromě standardního veřejného osvětlení doplní oblouky mostu LED pásky, které by měly zvýraznit jeho reliéf. Měnit projekt na úspornější varianty už je i v současné situaci napjatého rozpočtu podle městského odboru investic nereálné.

„Projekt byl takto sestaven od začátku a prošel celým procesem schvalování na mnoha místech, vyjadřovalo se k tomu ministerstvo zemědělství, ministerstvo financí, Olomoucký kraj a tak dále. Není to tak, že bychom si teď řekli, že chceme most ještě slavnostně nasvítit. Komplex staveb má hodnotu tři čtvrtě miliardy a osvětlení je jeho schválenou součástí už několik let,“ podotkl náměstek Major.

Samotné osazení mostu slavnostním osvětlením přijde na řadu po dokončení v příštím roce. „Po železné konstrukci budou natažené ledkové pásky. Zespodu mostu bude na straně náplavky nerezový kazetový strop, v něm by měly být zářivková tělesa,“ přiblížil Darek Hnilica, ředitel divize elektromontáží dodavatelské firmy.

Po dekorativně zářícím mostu pak budou moct projíždět i třeba vánočně osvětlené tramvaje. Na dva vozy typu EVO1 pořídí podle serveru zdopravy.cz Dopravní podnik města Olomouce LED výzdobu za 290 tisíc Kč.

Druhou část Rejnoka začnou stavbaři v Olomouci nasouvat nad Moravu v říjnu

V říjnu začnou stavbaři nasouvat druhou polovinu mostu nad řeku Moravu v Olomouci. Konstrukce je již dokončená, hotová je i výsuvná dráha. Most přezdívaný kvůli svému tvaru jako Rejnok nad vodu přemístí hydraulické písty. Povodí Moravy slibuje, že...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Doprava, most, Povodí Moravy, řeka, Rejnok, protipovodňová opatření, Olomouc, osvětlení, Antonín Novák, řeka Morava, Martin Major, Povodí Moravy (státní podnik), ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rejnok rozsvítí prostor nad řekou. Most dostane slavnostní osvětlení za dva miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.