Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Milion a čtvrt za dálniční známky. Celníci kontrolovali elektronické viněty

Pokuty za více než milion korun rozdali celníci Olomouckého kraje v letních měsících při kontrolách dálničních známek. Pořízení elektronického poukazu pro jízdu na zpoplatněných úsecích kontrolují s přenosnými sadami i s využitím mýtných bran.

Prázdninové měsíce jsou podle Celní správy charakteristické zvýšeným pohybem vozidel na zpoplatněných komunikacích, který je dán hlavní turistickou sezónou. „V rámci letní sezóny provedli olomoučtí celníci několik cílených kontrolních akcí, které se zaměřovaly na elektronické dálniční známky,“ uvedl mluvčí krajského Celního úřadu David Kubenz.

„Systém kontroly elektronických vinět je dvojí. Jedná se o mobilní a stacionární. V prvním případě se jedná o kamery na vybraných mýtných branách a ve druhém o přenosné sady, které se nacházejí ve vozidlech celníků. V obou případech pak systém vyhodnocuje, zda má daná SPZ zaplacený dálniční poplatek,“ vysvětlil Kubenz.

Od června do září zaznamenali olomoučtí celníci 867 přestupků a udělili v souvislosti s nezakoupenou elektronickou dálniční známkou pokuty v celkové výši přesahující 1,25 milionů korun. „Od ledna letošního roku pak byly k třicátému září uloženy pokuty v celkové výši téměř 2,5 milionů korun za 1722 přestupků,“ přidal kompletní letošní statistiku za Celní úřad Olomouckého kraje Kubenz.

Nový systém elektronických známek funguje od začátku roku, kdy elektronické záznamy v centrálním systému nahradily do té doby používané papírové kupony. Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny.
Na přípojná vozidla a motocykly se povinnost nevztahuje. Osvobozeni od povinnosti koupit si dálniční známku jsou provozovatelé vozidel přepravujících těžce zdravotně postižené občany, kteří jsou podle zvláštního právního předpisu držiteli průkazu ZTP, nebo průkazu ZTP/P vydaného v ČR, pokud provozovatelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká. Známku nemusejí mít ani vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon, či historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou.
Elektronickou dálniční známku mohou majitelé aut zakoupit na stránkách www.edalnice.cz nebo ve vybraných obchodních místech.
Zdroj: www.edalnice.cz
Opilá řidička nabourala v Olomouci do tramvaje. Nadýchala 1,5 promile

Při odbočování vlevo přehlédla v Olomouci opilá řidička tramvaj a narazila do ní. Nadýchala kolem 1,5 promile alkoholu a museli ji ošetřit lékaři. Nikdo další zraněný nebyl. Škoda je kolem 350 tisíc korun, ženě hrozí vězení, vysoká pokuta a zákaz...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa České republiky

Štítky Celní správa, dálniční známky, dálnice, auta, doprava, Olomoucký kraj, dálniční poplatek, Celní správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milion a čtvrt za dálniční známky. Celníci kontrolovali elektronické viněty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.