Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Obyvatelé Prostějova využívají sdílená kola čím dál víc. Město zvýší příspěvek

Obyvatelé Prostějova letos mnohem častěji využívají sdílená jízdní kola, jejichž výpůjček bylo do konce srpna více než za celou loňskou sezónu. Město kvůli tomu musí zvýšit svůj příspěvek na provoz systému sdílených bicyklů o 400 tisíc korun na 1,6 milionu korun. Půjčování kol funguje v Prostějově od jara roku 2019.

"Sdílená kola jsou ve městě stále více a více populární a využívaná. Máme radost, nicméně ruku v ruce s tím jde také navýšení nákladů, které město bude hradit," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Loni od března do prosince bylo v Prostějově evidováno 67 600 výpůjček celkem stovky sdílených jízdních kol. Letos počet sdílených kol v Prostějov vzrostl na 140 a počet jejich výpůjček se od března do srpna zvýšil na 69 619.

Prostějovská radnice za jednu výpůjčku bicyklu platí společnosti Nextbike 6,9 koruny, přičemž už takřka vyčerpala 1,2 milionu korun, které na provoz v letošním rozpočtu vyčlenila. Prvních 15 minut půjčení kola je zdarma, za každých dalších 30 minut lidé platí 15 korun. Zájemci o tento druh dopravy mají v Prostějově k dispozici zhruba čtyři desítky stanic se sdílenými koly.

Společnost Nextbike Czech Republic byla založena v září 2017, kdy v ní spojila síly německá bikesharingová firma Nextbike a výrobce jízdních kol Olpran. Firma nyní působí ve 21 českých městech včetně Prahy, Brna a Ostravy. Začínala právě v Prostějově.

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky

Překotný rozvoj sdílených elektrických koloběžek a kol v některých městech v kraji přináší první problémy. Cyklisté si stěžují, že například u nákupních center často nejsou volné stojany pro normální kola, a lidé také upozorňují na to, že koloběžky...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky sdílení kol, obliba, doprava, služby, Prostějov, jízdní kolo, Jiří Pospíšil, Nextbike, nextbike Czech Republic s.r.o., Praha, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Prostějova využívají sdílená kola čím dál víc. Město zvýší příspěvek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.