Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Rejnok dorazil na druhý břeh. Most na Masarykově třídě se chystá na betonáž

Manévr s ocelovou konstrukcí mostu na Masarykově třídě dopadl úspěšně. Padesát pět metrů dlouhou část mostu přesunula specializovaná firma po kolejnicích nad řeku Moravu. Rejnoka, jak se mostu přezdívá, by měli stavaři dokončit v létě příštího roku.

Takřka do cílové pozice se dostala 290 tun vážící konstrukce během šesti dnů posouvání hydraulickými písty. „Kolem jedenácté hodiny se podařilo most zasunout mezi oba břehy. Nyní je konstrukce o metr výš než bude ve finální pozici, snižovat se bude v průběhu příštího týdne,“ okomentoval náročnou technickou operaci mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Most na důležité dopravní tepně směřující od vlakového nádraží do centra města se staví kompletně nový kvůli budování protipovodňových opatření. Za několik měsíců by mělo být hotovo. Most povede ve výšce 7,65 m nad dnem řeky. Řeka v tomto úseku by pak měla v případě povodní převést i tři sta osmdesátiletou vodu.

„Na konstrukci se nyní bude dál pracovat, budou se provádět různé úpravy a začne příprava na betonování. Předpokládáme, že někdy v průběhu listopadu dojde k vybetonování další části,“ dodal k pracovnímu harmonogramu na Masarykově třídě Petr Chmelař.

V příštím roce bude rovněž vybudována tramvajová trať na obou polovinách mostu i jeho předpolí v ulici Masarykova. „V této souvislosti skončí 6. ledna příštího roku i tramvajový provoz k provizorní konečné zastávce na Žižkově náměstí. Kolejová úvrať u Vrchního soudu bude rozebrána, aby mohla vzniknout definitivní podoba komunikace včetně kolejí přes most. Standardní tramvajový provoz se sem vrátí až v létě s dokončením celé trati k hlavnímu nádraží,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Martin Major.

Rejnok rozsvítí prostor nad řekou. Most dostane slavnostní osvětlení za dva miliony

Druhá část konstrukce Rejnoka, jak se přezdívá mostu na Masarykově třídě, se brzy nasune nad řeku Moravu v Olomouci. Po roce a půl prací se výstavba blíží do závěrečné fáze. Most podle návrhu uznávaného architekta Antonína Nováka ozvláštní také...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, most, Povodí Moravy, řeka, Rejnok, protipovodňová opatření, Olomouc, řeka Morava, Povodí Moravy (státní podnik), Martin Major

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rejnok dorazil na druhý břeh. Most na Masarykově třídě se chystá na betonáž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.